Nici condamnarea la inchisoare nu ii va scoate din functii - proiect de lege in folosul alesilor locali

Marti, 18 August 2015, ora 16:34
5821 citiri
Nici condamnarea la inchisoare nu ii va scoate din functii - proiect de lege in folosul alesilor locali
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarii si sefii de consilii judetene si-ar putea pierde mandatele doar daca sunt condamnati definitiv la inchisoare cu executare, nu si cu suspendare, potrivit unei initiative legislative care isi propune sa modifice Statutul Alesilor Locali.

Proiectul de lege a fost semnat de 16 senatori si deputati de la aproape toate partidele, majoritatea de la PSD, si prevede ca primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni sa isi poata pastra mandatele daca primesc o pedeapsa cu suspendare.

Initiativa legislativa se afla in dezbatere publica si a fost postata pe site-ul Camerei Deputatilor. Proiectul urmeaza sa intre pe ordinea de zi a Parlamentului in sesiunea de toamna.

Mai exact, formularea actuala prin care se precizeaza ca alesii locali isi pierd mandatul dupa "condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate" va fi inlocuita cu formula "condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare".

Romania penala: Jumatate din sefii de CJ si 1 din 3 primari de municipii au probleme cu legea

In expunerea de motive se subliniaza faptul ca aplicarea prevederilor actuale in corelatie cu noul Cod Penal "a condus la o practica neuniforma pentru cazuri similare".

"Ca efect, chiar si pentru delicte minore, comise fara intentie si fara legatura cu exercitarea atributiilor ce le revin, alesilor locali condamnati la executarea pedepsei cu suspendare le-a incetat mandatul.

In alte cazuri, instantele au ales interpretarea in spirit a prevederilor legii si, drept consecinta in urma condamnarii la o pedeapsa cu suspendare, cei vizati si-au putut exercita in continuare atributiile de alesi locali", se precizeaza in documentul citat.

Modificarea legislativa nu este totusi valabila pentru alesii "condamnati la pedepse cu suspendare pentru infractiuni de coruptie, respectiv darea si luare de mita, deoarece asemenea fapte, dovedite si pedepsite conform legii, sunt incompatibile cu statutul de ales local".

Unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PSD Ciprian Nica, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a argumentat, la Realitatea TV, ca persoanele condamnate la inchisoare cu suspendare pot fi recuperate, iar societatea trebuie sa le mai dea o sansa.

"Vreau sa intelegeti ca o condamnare cu suspendare presupune ca cel care a savarsit fapta poate fi recuperat. Daca infractiunea este grava, era condamnat cu executare, ca doar judecatorii sunt constienti de modul in care dau sentinte.

Nu este violator, nu este vreun infractor periculos. Inchisoarea cu suspendarea inseamna ca acel ales local are anumite abilitati. Noi trebuie sa avem grija si de factorul uman, iar comunitatea locala care l-a votat este cea care decide daca ii mai da o a doua sansa, dupa ce isi termina mandatul", a explicat Ciprian Nica.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alesi locali inchisoare suspendare, #primari pastreaza mandat inchisoare , #lege