Opinie politica: Legea demnitatii umane, un indemn la toleranta

Autor: Andrei Tinu - politician, cadru didactic universitar
Luni, 15 Februarie 2016, ora 14:45
4352 citiri
Opinie politica: Legea demnitatii umane, un indemn la toleranta

Saptamana politica a fost marcata de dezbaterea publica iscata in jurul propunerilor legislative ale liderilor politici Alina Gorghiu si Liviu Dragnea.

E vorba de Legea preventiei, initiativa a co-presedintelui PNL, prin care se prevede obligativitatea celor care nu participa la programele de preventie sa achite costul intreg al tratamentului, si Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, avandu-l drept initiator pe presedintele social-democrat.

Controverse au starnit ambele proiecte depuse in Parlament, ambii lideri politici fiind acuzati ca incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

Daca in cazul propunerii legislative a PNL exista multe semne de intrebare, intrucat unele boli nu pot fi prevenite, ci doar ameliorate, atenuate, in cazul Legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, pe care voi indrazni sa o numesc Legea Dragnea, nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare, caci aceasta este o initiativa pozitiva.

La o prima lectura a proiectului domnului Dragnea, se poate constata faptul ca el ofera, propune o noua viziune asupra abordarii pe care statul ar trebui sa o aiba in relatia cu cetateanul, punandu-se accentul pe plusurile si minusurile individuale, necontand apartenenta la un grup social, etnic, sexual sau religios.

Este, daca vreti, o armonizare a legislatiei din domeniul drepturilor si libertatilor cetatenesti cu prevederile constitutionale cu normele europene din domeniu.

Legea defaimarii. Hai sa dezbatem!

Legea Dragnea ramane un punct de reper in evolutia si modernizarea statului roman. Vrem sau nu vrem, ne place sau nu, legea initiata si sustinuta de presedintele Partidului Social Democrat este de bun augur pentru o societate care se doreste racordata unor valori si principii occidentale, pentru un popor care se declara, in proportie covarsitoare, crestin si pro-occidental.

Caci valorile la care apeleaza legea demnitatii sociale sunt, in mod evident, cele impuse de filosofia crestina: egalitatea, iubirea, respectul, toleranta. Hristos ne indeamna la toleranta si iubire. "Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul." (Ioan 13: 34) este indemnul Mantuitorului catre apostolii sai si, prin ei, catre intregul popor crestin.

Mai mult de atat, crestinul autentic nu condamna pacatosul, ci pacatul, vina si are drept scop indreptarea celui care greseste, nu condamnarea acestuia. Membrului comunitatii crestine ii este interzis sa acuze si sa judece, rolul de judecator apartinand exclusiv divinitatii.

Prin urmare, condamnam fapta individului si nu pe individ, greseala si nu categoria sociala, pacatul si nu orientarea sexuala a acestuia.

Concluzionand, Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup este benefica parcursului european al Romaniei. Nu este perfecta, dovada stand si amendamentele propuse de Liviu Dragnea, prin care prevederile legate de categoria politicieni au fost scoase din textul proiectului de lege.

Este o propunere care responsabilizeaza functionarul de stat, obligat sa analizeze obiectiv cererea sau dosarul cetateanului, dar si un indemn la toleranta pe care presedintele social-democrat il adreseaza societatii romanesti.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege defaimarii Dragnea, #legea tolerantei Dragnea , #lege