Ponta, lui Chiliman: Legea reflecta ce vor oamenii, nu un primar anume

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 17:30
1921 citiri
Ponta, lui Chiliman: Legea reflecta ce vor oamenii, nu un primar anume
Foto:Romania Libera

Presedintele PSD Victor Ponta a evitat duminica sa raspunda liderului PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, care a cerut precizari cu privire la initiativa legislativa privind alegerea primarilor, precizand insa ca o lege "trebuie sa vada ce vor oamenii", nu ce vrea un anume edil.

Ponta a sustinut ca, daca Andrei Chiliman se opune proiectului, ar trebui sa vorbeasca cu primarii PSD sa vada daca ei sunt de acord si nu sa ceara puncte de vedere de la partid. "Eu zic ca o lege trebuie sa vada ce vor oamenii, nu ce vrea un primar anume", a mai spus Ponta, refuzand sa comenteze solicitarea liberalului de a primi un punct de vedere al PSD, spunand si ca el nu comenteaza ce le cere Chiliman membrilor conducerii PNL.

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, unul dintre initiatorii proiectului PSD-PDL privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca nu a existat un punct de vedere al partidului fata de initiativa, aceasta urmand sa fie retrasa daca PSD se opune ei.

"In Camera Deputatilor, dar si la Senat, sunt multe initiative care se refera la modificarea legii electorale. Printre ele exista si aceasta initiativa, ea nu are un punct de vedere al partidului, dar daca va exista un punct de vedere fata de o alta forma noi o vom retrage", a spus Dusa.

In ceea ce priveste declaratiile presedintelui PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, deputatul PSD a spus ca a vazut ca pe lista de initiatori exista si reprezentanti ai PNL si ai minoritatilor, iar existenta unui astfel de proiect nu inseamna ca exista si decizii ale partidului asupra lor.

Alegerea primarilor din primul tur-o "golanie"

Presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, a criticat duminica initiativa parlamentarilor PDL si PSD, prin care se propune ca si primarii sa fie alesi ca si presedintii de consilii judetene - dintr-un singur tur de scrutin.

Chiliman a cerut conducerii centrale a partidului sa uzeze de toate prerogativele pentru a bloca proiectul privind alegerea primarilor intr-un singur tur, solicitand de asemenea ca in negocierea cu PSD liberalii sa nu negocieze si valorile si principiile partidului.

Primarul Sectorului 1 a explicat faptul ca acest proiect este "anti-democratic" doarece scade legitimitatea primarului, care va fi ales in cele mai multe cazuri de un numar de cetateni mai mic decat "jumatate plus unu". "Legitimitatea primarului prin votul majoritatii cetatenilor este la baza, temeiul democratic al descentralizarii. Prin aceasta propunere legislativa sunt avantajati primarii in functie si partidele stat, partidele mamut, care au un mare de primari si pe care vor sa si-i conserve cu orice pret", a considerat liberalul.

In ceea ce priveste PSD, liberalul a spus ca, desi sunt dusmani la televizor, "PD si PSD si-au dat mana in acest proiect", si le-a cerut social-democratilor sa-si precizeze pozitia fata de aceasta "golanie politicianista". Chiliman le-a mai cerut membrilor PNL care negociaza cu PSD sa "nu scoata pe taraba" increderea alegatorilor partidului. "Le cer public colegilor care negociaza cu PSD sa nu negocieze valorile si principiile in care noi credem si pentru care ne batem pe scena politica de 21 de ani, sa nu scoata pe taraba increderea alegatorilor nostri in PNL. Valorile si principiile nu se negociaza, se afirma si se impun", a sustinut Chiliman.

"La alegerile din 2012 avem sansa sa-i convingem pe cetatenii respectivi ca meritam si votul lor. Daca vom concura intr-o competitie cu reguli care sa nu favorizeze pe nimeni, ci doar competitia, vom castiga noi. Daca vom concura intr-o competitie cu reguli masluite de trisorii democratiei vor castiga ei", conchide acesta.

NewsIn a semnalat vineri ca mai multi parlamentari PDL si PSD au depus in Parlament o initiativa legislativa prin care se modifica Legea privind alegerile locale in sensul instituirii unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor, urmand a fi declarat ales cel care a obtinut cele mai multe voturi.

Propunerea legislativa este semnata de 38 de parlamentari PDL, 20 de parlamentari PSD, un parlamentar al PNL, plus alesi din partea minoritatilor nationale. In fruntea semnatarilor se numara Alexandru Peres (senator PDL), Tudor Ciuhodaru (deputat proaspat inscris in PC), Mircea Dusa (deputat PSD), Niculae Mircovici (deputat minoritati), Brindusa Novac (deputat PDL), Dumitru Pardau (deputat PDL), Vasile Popeanga (deputat PSD), Cornel Stirbet (deputat PDL), Pavel Horj (deputat PNL).

Astfel, propunerea legislativa mentioneaza ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin". "In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie", mai precizeaza textul propus.

In expunerea de motive a initiativei legislative se precizeaza ca prin ultimele modificari aduse Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale inainte de scrutinul din 2008 s-a instituit un tratament diferit pentru alegerea presedintelui de consiliu judetean fata de alegerea primarului. "Astfel, presedintele consiliului judetean este ales din primul tur de scutin dintre candidatii care au intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate, iar primarul este ales daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Avand in vedere actuala criza financiara, care afecteaza drastic bugetul de stat si bugetele locale, si pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ initiat ca alegerea primarilor sa se efectueze identic cu cea a presedintilor de consilii judetene intr-un singur tur de scrutin daca nu exista balotaj", se precizeaza in motivarea propunerii legislative, pentru care se solicita procedura de urgenta.

Prima camera sezizata este Senatul, in timp ce decizia finala in acest caz va fi luata de catre Camera Deputatilor. Initiativa a fost inregistrata la Senat la mijlocul lunii noiembrie 2010.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Ponta alegere primari tur, #Ponta primari primul tur, #Ponta Chiliman alegere primari , #lege