Premiera in politica romaneasca: USR face primul "filibuster" in Parlament, cu 5.000 de amendamente impotriva split TVA

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:02
9194 citiri
Premiera in politica romaneasca: USR face primul "filibuster" in Parlament, cu 5.000 de amendamente impotriva split TVA
Foto: captura video Facebook / Claudiu Nasui

USR a decis sa apeleze, in premiera, la o procedura parlamentara la care recurg minoritatile si in alte state democratice, tergiversand prin depunerea a mii de amendamente adoptarea unui proiect controversat. "Nu putem sa-i oprim, dar putem macar sa le facem viata mai grea", spune deputatul USR Claudiu Nasui.

"5.000 de amendamente impotriva TVA Split. In premiera pentru Romania, vom face primul filibuster pe o tema extrem de importanta pentru intreaga economie", a anuntat, vineri, pe deputatul USR Claudiu Nasui.

Legea privind split TVA se va afla, marti, pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci de la Camera Deputatilor, decizionala, iar Claudiu Nasui anunta ca USR a depus 821 de pagini de amendamente.

"Astazi am depus 5,000 de amendamente impotriva. Adica 821 de pagini de amendamente care vor trebui citite, dezbatute si votate in comisie si in plen. In premiera pentru parlamentarismul roman, incercam sa facem primul filibuster pe o tema extrem de importanta pentru intreaga economie romana.

(...) In parlamentul american, de exemplu, daca cineva ia cuvantul la dezbateri poate sa vorbeasca oricat vrea el. Acest proces este folosit ca o arma a minoritatii pentru a combate abuzurile majoritatii", a explicat Claudiu Nasui.

Acesta a dat ca exemplu episodul din 2013, cand "senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore impotriva unei legi care permitea presedintelui american de la acea vreme sa foloseasca drone militare pe teritoriul SUA".

"13 ore de stat in picioare si vorbit fara oprire in Senatul american. Practic se da un concurs daca poti vorbi mai mult decat poate majoritatea sa astepte", a explicat deputatul USR.

Claudiu Nasui recunoaste insa ca "Opozitia nu poate opri TVA Split in parlament" si asta pentru ca "PSD-ALDE sunt o masinarie de vot disciplinata care vor vota orice primesc ordin sa voteze".

"Nu putem sa-i oprim, dar putem macar sa le facem viata mai grea atunci cand ei ne fura sansa unei vieti normale in tara noastra. Astfel conform regulamentului Camerei Deputatilor, noi putem formula oricate amendamente, iar ele pot fi supuse la vot si in plenul camerei la solicitarea noastra. Si fiti siguri ca vom solicita acest lucru. O vom solicita pentru fiecare dintre cele 5.000 de amendamente.

Ce dorim sa obtinem? Respingerea acestui experiment unic in lume", mai afirma deputatul USR.

Economist de profesie, absolvent al Universitatii Paris-Dauphine si avand un master in Finante obtinut la Universitatea Bocconi din Italia, Claudiu Nasui spune ca "TVA Split ar fi o lovitura data economiei romane in urma careia vom suferi mult", mai ales ca "economia romaneasca este deja sufocata de coruptie".

"Investitiile straine ne vor evita chiar mai mult decat o fac acum, iar romanii cu potential vor pleca in continuare in numere record. Si economia va fi dominata de o mana de mari corporatii care isi permit sa faca fata birocratiei si costurilor fixe impuse de TVA Split. Iar lucrurile acestea nu le spunem doar noi, le spun toti specialistii fiscali si chiar si unii functionari ANAF care realizeaza ca nu vor putea aplica acest sistem fara blocaje majore in economie.

Ca si opozitie sub acest regim nu trebuie sa cedam, ci sa luptam. Vom retrage amendamentele cu conditia ca majoritatea sa fie de acord sa respinga TVA Split sau macar sa-l faca in intregime optional. Nu trebuie sa cadem in defetism. Trebuie sa ramanem combativi si sa folosim fiecare mica parghie care ne sta la dispozitie pentru a combate aceasta guvernare corupta, incompetenta si periculoasa.

Duminica, la protest, va propun sa scandam si 'Split TVA! Nu in tara mea!'", a mai scris acesta pe Facebook.

Ordonanta de Urgenta prin care a fost introdusa masura split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie si a trecut de Senat, unde a suferit modificari, ajungand la Camera Deputatilor, decizionala. Masura ar urma sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2018.

C.B.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#filibuster USR split TVA , #lege