Presa de azi: ANI 2 votata cu forcepsul

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 07:30
1983 citiri
Presa de azi: ANI 2 votata cu forcepsul
Foto: Arhiva

Cum isi ascund demnitarii averea in noua lege ANI, scrie, joi, Romania Libera.

Demnitarii vor tine la secret unde au proprietati, cum si cand le-au dobandit, unde au actiuni si pe cine au imprumutat, iar liderii de sindicat nu vor mai fi obligati sa-si declare averile si interesele, toate acestea daca Senatul adopta noua lege ANI in varianta Guvernului, aprobata deja de Camera Deputatilor.

Proiectul legii Agentiei Nationale de Integritate - raspuns al Guvernului la decizia Curtii Constitutionale prin care a fost paralizata practic activitatea verificarii averilor, conflictelor de interese si incompatibilitatilor - vine cu facilitati pentru demnitari si constrangeri pentru inspectorii de integritate.

Principalele beneficii pentru cei aflati in functii deriva din diferentierea declaratiilor de avere (rebotezate declaratii de patrimoniu) in declaratii publice si declaratii confidentiale. Din documentele ce vor putea fi accesate de jurnalisti si cetateni lipsesc nu doar adresele unde acestia au terenuri si case sau numele bancilor la care au conturi, asa cum a anuntat premierul Emil Boc.

In cazul caselor si terenurilor, de pilda, lipsesc informatiile privind suprafata, anul si modul dobandirii bunului si titularul. Informatii deosebit de importante, daca ne gandim ca una e un teren de 500 de metri patrati si alta e unul de mai multe hectare. Si una e sa fi cumparat un bun si alta e sa-l fi mostenit.

Adevarul: Legea ANI trece la reluare

Proiectul Guvernului de corectare a legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a fost aprobat miercuri de Camera Deputatilor, insa din a doua incercare. Legea a primit 183 de voturi "pentru", niciunul "impotriva" si 27 de abtineri.

La un prim vot, proiectul a fost respins din cauza ca nu a intrunit cele 167 de voturi necesare pentru aprobarea unei legi organice, insa parlamentarii PD-L au insistat sa gaseasca o solutie pentru reluarea votului.

Dupa primul vot, partidele parlamentare s-au retras pentru o pauza de consultari in urma careia au luat decizia de a relua procedura. Daca la primul vot s-au folosit cartele electronice, la reluare, optiunea a fost exprimata prin ridicare de mana.

Noua lege a ANI, care o modifica pe cea declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, a primit miercuri aviz favorabil si din partea Comisiei juridice din Camera Deputatilor, deputatii juristi votand si o serie de amendamente.

Evenimentul Zilei: Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate renasc pe jumatate

Noua lege privind Agentia Nationala de Integritate (ANI) reda inspectorilor institutiei conduse de Catalin Macovei o parte din puterile avute inainte de respingerea actului normativ de catre Curtea Constitutionala.

Astfel, potrivit legii trimise miercuri in Parlament, inspectorii ANI analizeaza discrepantele mai mari de 10.000 de euro intre averile demnitarilor si averile realizate in aceeasi perioada si trimit rezultatul organelor fiscale sau Parchetului.

ANI va include in raportul trimis, pe langa descrierea situatiei de fapt, concluzii si propuneri de masuri. Rapoartele vor fi obligatoriu analizate de aceste institutii, inclusiv sub aspectul propunerilor si vor lua "de urgenta" masurile care se impun potrivit competentelor legale.

Noua procedura asigura, totusi, existenta unui mecanism de verificare a acumularii averilor.

Cotidianul: Infrant la vot, PD-L a fortat regulamentele si a obtinut reluarea scrutinului. ANI 2 votata cu forcepsul

Agonie si extaz pentru fruntasii PD-L miercuri seara, in Camera Deputatilor. Dupa afisarea rezultatului votului pentru noua legii ANI, s-a constat ca nu au fost intrunite sufragiile necesare pentru adoptare.

Dupa cateva minute, dupa ce si-au revenit in urma infrangerii suferite, cei din PD-L, prin liderul de grup, Mircea Toader, au cerut repetarea votului, invocand o defectiune inexistenta a sistemului electronic de vot, sustinand ca unii dintre colegii sai au votat, dar nu li s-a inregistrat votul.

O gaselnita obisnuita a celor din PD-L, atunci cand rezultatul nu le este favorabil. A urmat o pauza de consultari, dupa care s-a revenit in plen si PD-L a obtinut reluarea scrutinului. Culmea, pentru cei din PD-L sistemul electronic nu a mai fost defect cand s-a supus la vot reluarea scutinului si nici varianta de votare: prin ridicarea mainii. De aceasta data, legea a trecut, fiind numarate 183 de voturi pentru.

Care a fost numarul real de deputati care s-au abtinut nu se va afla niciodata. Eliberata de emotii, si intr-o stare vecina cu extazul, Roberta Anastase a anuntat in prima instanta 37 de abtineri, dupa care, a revenit si a spus ca de fapt au fost 27.

Gandul: Cine a inselat-o pe ANI. Parlamentarii s-au certat jumatate de zi si au votat de doua ori ca sa treaca Agentia Nationala de Integritate

Intre parlamentari au izbucnit certuri, deputatii opozitiei si cei ai puterii acuzande-se unii pe ceilalti ca nu sustin proiectul legii ANI.

"PNL sustine aceasta lege si se intreaba daca cumva chiar sustineti aceasta lege", s-a adresat liberalul Mihai Voicu deputatilor PD-L.

Deputatul social-democrat Silvestru Lup a sustinut ca PSD sustine proiectul legii ANI, dar ca deputatii din partidul sau s-au abtinut la vot deoarece au fost incalcate procedurile regulamentare.

Liderul grupului PD-L Mircea Toader i-a raspuns ca aceia care au declarat ca sustin legea si s-au abtinut sunt "falsi in ceea ce sustin".

"Majoritatea este a dumneavoastra. Da' ce va luati de noi, luati-va de voi. Vedeti-va aschia din ochi pentru ca nu vedeti padurea", le-a spus deputata PSD Aura Vasile parlamentarilor PD-L, afirmand apoi ca Guvernul nu este sustinut de grupul PD-L, ceea ce arata ca este criza parlamentara.

La randul sau, deputatul PNL Ciprian Dobre a spus ca partidul de guvernamant nu este in stare sa conduca din Parlament. "S-a constatat ca PD-L are vocatie de partid de opozitie, nu prea se descurca cand este la putere", a mai afirmat Dobre.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vot ANI, #lege ANI, #avere ANI , #lege
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Celebra "majoritate" a PDL se arata a fi o vrajeala . La probleme importante , capitale == PDL este lasat in offside , sa se descurce cum o putea . Legile insa trec prin voturi , nu prin intentii bune .
Poza soranna87
soranna87
rank 5