Programul scurt de vineri ar putea deveni lege. Ce propun doi parlamentari

Joi, 12 Mai 2016, ora 19:13
7397 citiri
Programul scurt de vineri ar putea deveni lege. Ce propun doi parlamentari
Foto: Pixabay

Un senator si un deputat liberali propun ca numarul de ore de munca pe saptamana sa scada la 38, prin scurtarea programului de vineri la 6 ore.

"Noi spunem ca poate fi stimulata productivitatea. In vinerea de sase ore s-ar lucra mai intens decat in cea de opt ore in care, incepand, stiu eu, de la jumatatea zilei, lumea se gandeste la weekend, se gandeste la tot felul de alte minuni", a declarat pentru Ziare.com senatorul Alexandru Peres, co-initiator al proiectului alaturi de deputatul Dan Coriolan Simedru.

Propunerea legislativa depusa in 10 mai la Senat prevede ca angajatii cu norma intreaga sa lucreze cate opt ore pe zi de luni pana joi si 6 ore vineri, respectiv 38 de ore pe saptamana, fara afectarea salarizarii.

Totusi, in functie de specificul locului in care lucreaza sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o alta varianta de repartizare a timpului de munca, insa acesta sa nu depaseasca 38 de ore pe saptamana.

In expunerea de motiveaferenta proiectului, parlamentarii aduc mai multe argumente, printre care exemplul multor tari din Europa de Vest unde a scazut numarul de ore lucrate saptamanal, pana la 29 in Olanda, faptul ca in Suedia in randul angajatilor de stat din Goteborg s-a reusit cresterea productivitatii dupa implementarea programului de 6 ore pe zi si concluziile unui studiu care arata ca la un program saptamanal de munca de peste 40 de ore creste riscul producerii unui accident vascular cerebral cu 10 la suta.

Cei care muncesc cate 10 sau 11 ore risca boli serioase ale inimii

"Am zis sa incepem cu 38 de ore pe saptamana", a spus Peres, apreciind ca oricum in multe situatii in privat se depasesc cele 40 de ore pe saptamana prevazute in prezent, "ca se face la intelegere cu angajatul si pentru o plata mai mare, ca sunt ore suplimentare, ca sunt platite, ca nu-s platite".

7 din 10 angajati romani muncesc peste program si tot nu se descurca cu banii

El a mai spus ca spera ca initiativa sa aiba si sprijinul sindicatelor, iar daca in urma aplicarii masurii "productivitatea muncii nu scade, ci intr-adevar creste, atunci am putea sa solicitam si mediului privat o mai mare atentie".

Peres a amintit ca a mai existat o initiativa in Parlament, cu aproximativ doua luni in urma, sa se modifice programul de munca si sa fie de patru zile pe saptamana si de 10 ore pe zi, insa aceasta nu este in acord cu Constitutia, care prevede la articolul 41, alineatul (3), ca durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore.

Respectand prevederea constitutionala si scazand programul saptamanal cu doua ore, Peres considera ca va creste productivitatea muncii.

"Acuma si tehnica ne ajuta, ne-am modernizat, incercam sa punem robotii sa lucreze in locul nostru, tocmai pentru a avea mai mult timp. Parca atunci cand esti mai voios, mai bine dispus, mai odihnit, si productivitatea este mai mare", a mai declarat senatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#program 6 ore munca , #lege