Stanga nu a inteles nimic din alegeri. Romanii au nevoie de votul prin corespondenta Interviu

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 09:17
6904 citiri
Stanga nu a inteles nimic din alegeri. Romanii au nevoie de votul prin corespondenta Interviu

"Stanga nu a inteles nimic din aceste alegeri prezidentiale", sustine deputatul Eugen Tomac, dupa ce majoritatea parlamentara a refuzat sa voteze proiectul de lege care vizeaza votul prin corespondenta.

Liderii PNL au cerut ca proiectul de lege sa fie introdus pe ordinea de zi a Camerei, cerand dezbaterea si votarea proiectului initiat de deputatul Eugen Tomac, dar solicitarea a fost respinsa, miercuri. Mai mult, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin.

Cum comentati decizia, exprimata prin vot, a majoritatii parlamentare din Camera Deputatilor de a nu dezbate proiectul de lege privind votul prin corespondenta?

Nu sunt un om politic naiv, dar am sperat ca, dupa socul produs pe scena politica in urma alegerilor din 16 noiembrie, parlamentarii romani vor face, macar in ceasul al doisprezecelea, tot ce este necesar pentru a evita pe viitor astfel de situatii. Romanii din tara si de peste hotare au iesit la vot intr-un numar foarte mare, dand un semnal ferm clasei politice ca nu mai suporta batjocora la care este supusa societatea romaneasca.

Eu am inteles corect mesajul romanilor si am actionat in spiritul asteptarilor. Am solicitat Parlamentului Romaniei sa urgenteze adoptarea Legii privind votului prin corespondenta, proiect depus inca acum un an si care se afla, in prezent, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Am crezut sincer ca toate partidele vor sustine acest demers. Mai ales ca PSD a pierdut alegerile tocmai pentru ca a ingradit, in mod voit, dreptul la vot al cetatenilor romani de peste hotare. Pe 19 noiembrie, Parlamentul trebuia sa supuna dezbaterii legea votului prin corespondenta si sa-i asigure pe romani ca nu se va mai repeta niciodata situatia de anul acesta. Majoritatea deputatilor a respins, insa, categoric solicitarea mea. Prin acest gest dispretuitor, stanga din Parlament demonstreaza ca nu a invatat nimic din esecul alegerilor prezidentiale.

Pesedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, spunea ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin.

Presedintele Camerei Deputatilor a avut o abordare incorecta, afirmand ca nu este o urgenta sa se dezbata acum legea votului prin corespondenta. Am pretentia ca stiu mai bine decat domnia sa care este situatia in comunitatile romanesti de peste hotare si stiu cat de mult asteapta aceasta lege romanii plecati din tara. Proiectul de lege propus de mine se refera la alegerile parlamentare, europarlamentare si prezidentiale, nu si la referendum.

OSCE a recomandat Romaniei ca legislatia electorala sa fie modificata din timp, nu in preajma alegerilor. Consider ca acum se impune dezbaterea acestei legi si adoptarea ei. Cetatenii asteapta ca Parlamentul Romaniei sa-si ajusteze legislatia astazi, astfel incat sa nu ne mai trezim in 2016 cu aceleasi probleme si nici peste cinci ani, asa cum isi doreste domnul Zgonea.

Ce sanse credeti ca sunt ca proiectul sa treaca de Parlament?

Daca acest proiect de lege nu va trece, vor avea de pierdut toate partidele, inclusiv cele care, declarativ, afirma ca sustin aceasta initiativa. Realitatea romaneasca de peste hotare ne obliga sa cream conditii pentru ca romanii din strainatate sa poata participa activ la procesul electoral.

Romanii din Uniunea Europeana, nu spun din diaspora, pentru ca ei nu sunt diaspora, sunt cetateni europeni. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca la Roma, Madrid, Paris sau Berlin tot acasa suntem, avem aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti. Nu exista nicio diferenta intre un medic roman care isi desfasoara activitatea la Londra si un europarlamentar roman de la Bruxelles. Ambii sunt beneficiarii avantajelor de care se bucura Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, cetatenii romani care locuiesc in Europa trebuie tratati la fel ca cei care se afla in tara, pentru ca toti suntem cetateni europeni. Daca legea votului prin corespondenta nu va fi adoptata, sunt convins ca la urmatoarele alegeri vor fi aspru sanctionati toti politicienii de la stanga la dreapta. Acesta este si motivul pentru care am convingerea ca votul prin corespondenta va fi introdus. Eu voi insista in fiecare saptamana pana cand legea va fi dezbatuta si adoptata. Refuz sa cred ca va fi respinsa.

Concret, cum ar putea romanii din strainatate sa voteze?

Romanii care locuiesc peste hotare se vor inregistra in Registrul alegatorilor romani din strainatate. Acest Registru va cuprinde liste ale cetatenilor romani care voteaza prin corespondenta. Alegatorul de peste hotare va da o declaratie pe propria raspundere ca votul nu i-a fost influentat si secretul votului nu a fost afectat. Documentele necesare pentru exercitarea votului prin corespondenta vor fi realizate de Imprimeria Nationala si vor contine elemente de securizare.

Buletinul de vot, atestatul de vot prin corespondenta, autocolantul tip kinegrama care va fi aplicat pe plicul alb, pentru a securiza sigilarea acestuia, precum si celelalte documente necesare, vor fi transmise catre fiecare cetatean care va vota prin corespondenta. Costurile vor fi suportate de misiunea diplomatica la care alegatorul roman din strainatate este arondat. Plicul cu toate documentele va fi transmis catre alegator cu 15 zile inainte de scrutin. Secretariatele misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare primesc corespondenta pentru alegeri si o predau, pe baza de proces verbal, presedintelui Biroului Electoral al sectiei de votare.

Care sunt argumentele pentru adoptarea acestui proiect de lege?

Prezenta celor peste 3,5 milioane de cetateni romani peste hotare este cel mai puternic argument. Dezastrul de la ultimele alegeri si umilinta la care au fost supusi romanii in ziua scrutinului, atat pe 2 noiembrie, cat si pe 16 noiembrie, obliga statul roman sa adopte votul prin corespondenta.

De ce e important ca romanii din diaspora sa poata vota, indiferent de optiunile politice?

Romanii nu pot fi privati de acest drept firesc intr-o democratie functionala. Este un drept garantat de Constitutia Romaniei si trebuie sa cream toate conditiile pentru ca orice cetatean roman, indiferent unde domiciliaza, sa poata decide, prin vot, cui ii transfera increderea pentru a guverna societatea romaneasca. Partidele trebuie sa inteleaga un lucru firesc: puterea este a cetatenilor, iar romanii au demonstrat aceasta cat se poate de limpede pe 16 noiembrie. Din acest motiv, cred ca este important sa cream acest mecanism de vot prin corespondenta, atfel incat toti cetatenii sa poata vota.

Scandal in Parlament, pe votul prin corespondenta - ce au decis deputatii

Ce semnal ar transmite adoptarea proiectului de lege?

Adoptarea votului prin corespondenta ar transmite, in primul rand, mesajul ca politicienii constientizeaza forta pe care o reprezinta romanii de peste hotare. In al doilea rand, prin adoptarea acestei legi, ne demonstram intelegerea faptului ca democratia se consolideaza cu mult curaj si responsabilitate. Ar fi un pas firesc in procesul de intarire a legaturilor intre romanii din tara si cei din afara si sfarsitul epocii dominate de gandirea bolsevica precum ca cei plecati din tara trebuie considerati un pericol.

Ce asteptari credeti ca au acum romanii de la politicieni, dupa dezastrul de la votul din diaspora?

Legea votului prin corespondenta - pasi de urmat pentru romanii din diaspora

Romanii au transmis un mesaj ferm: nu mai vor politicieni iresponsabili care sa-i trateze cu dispret. Nu mai vor demagogie si discursuri fara continut. Vor oameni noi in politica care respecta principiile democratiei si cred in puterea legii, vor politicieni pregatiti pentru a sluji comunitatea din care fac parte. Romanii vor transparenta si eficienta in actul de guvernare si vor ca ceea ce s-a intamplat in fata misiunilor diplomatice din Europa sa nu se mai repete niciodata. Vor legea votului prin corespondenta, vor o Romanie europeana respectata si puternica!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vot corespondenta Eugen Tomac, #Parlament lege vot corespondenta, #alegeri romani diaspora , #lege