Conditiile USL ca sa vina la votul legii cainilor fara stapan

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 11:58
1903 citiri
Conditiile USL ca sa vina la votul legii cainilor fara stapan
Foto: Arhiva

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca parlamentarii USL nu vor participa la votul privind legea cainilor fara stapan daca nu se va vota prin apel nominal.

"Pozitia USL o cunoasteti, noi suntem impotriva acestui proiect de lege. Am solicitat si ieri in plenul Camerei Deputatilor sa fie reintors la comisie si sa fie pus de acord cu solicitarile pe care le au ONG-urile care se ocupa de protectia animalelor. S-a refuzat acest lucru. Se va forta votul.

Am inteles ca, cu acordul liderilor de la Putere, se va propune ca astazi votul sa fie secret. Noi vom solicita vot prin apel nominal. Daca nu se va aproba acest lucru nu vom participa la vot, ca cetatenii sa vada care sunt partidele care doresc ca aceasta lege sa fie reglementata asa cum este redactat raportul si cine sunt calaii cainilor", a declarat liderul de grup al PSD Mircea Dusa intr-o conferinta de presa.

Camera Deputatilor a adoptat luni pe articole proiectul de lege privind cainii fara stapan, proiect ce a provocat dezbateri aprinse, Opozitia acuzand Puterea ca sprijina o lege ce va permite primarilor eutanasierea in masa a cainilor fara stapan.

Dezbaterile de luni din Camera pe marginea proiectului de lege pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan au debutat cu o solicitare de retrimitere la comisie apartinand viceliderului de grup PSD, Aura Vasile, nemultumita de amendamentele pe care Comisia de adminsitratie le-a adus proiectului.

Solicitarea a fost reluata si de catre viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu. "PNL solicita si el retrimiterea la Comisie pentru ca, in afara de faptul ca cei de la PDL doresc omorarea cainilor, noi credem ca poate exista o solutie inteleapta, care sa rezolve cu adevarat problema. (...) Comisia a lucrat de cele mai multe ori cu usele inchise, a ignorat orice alta opinie", a spus Nicolaescu.

Discursul sau a provocat replica noului presedinte al Comisiei de administratie, Vasile Gherasim (PDL). "Lucrurile s-au desfasurat corect pe toata durata dezbaterilor in comisie. Niciodata nu a fost usa inchisa si niciodata nu s-a bagat pumnul in gura cuiva", a precizat Gherasim.

La randul sau, deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca problema in dezbatere necesita o rezolvare rapida, rezolvare deja mult prea mult amanata. "Puteti verifica ca v-am mai spus ca, daca va mai fi sfasiat cineva pentru ca nu am rezolvat problema, ii vom avea pe constiinta. Au mai murit oameni, au mai fost sfasiati copii. Nu unul (...) Daca nu rezolvam problema si vor mai muri oameni, ii vom avea pe constiinta", a spus el. Supusa la vot, propunerea de retrimitere a cazut cu doar 43 voturi pentru, 80 contra si 3 abtineri.

In cadrul dezbaterilor generale, Opozitia si-a reinnoit criticile sustinand ca legea este doar in beneficiul unor primari care vor sa se imbogateasca de pe urma ecarisajului brutal al cainilor comunitari. "Principala problema a proiectului este ca nu prevede o solutie unitara. Intr-o localitate, se poate decide eutanasierea cainilor, iar in comuna apropiata nu, iar atunci acea comuna va deveni sursa de pui abandonati in prima comuna", a obiectat liberalul Cristian Adomnitei.

Un alt argument invocat de el impotriva legii este ca face adoptia cainilor din adaposturi prohibitiva prin numarul de acte solicitate pentru adoptie si lasa deschisa posibilitatea unui tratament brutal impotriva cainilor.

"Va amintesc cazul de la Botosani, cand 300 de caini au fost ucisi cu parul de un barbar. Nu mai vreau sa vad romani care bat elefantul la circ in Anglia, iar dumneavoastra sa va prefaceti ca aceste lucruri nu se intampla (...) Fac apel la ratiune, nu la inima: ce fel de popor vrem sa fim, ce fel de popor vrem sa reprezentam?", a spus Adomnitei.

De asemenea, deputatul Victor Socaciu (PSD) a aratat ca este obligatia Parlamentului sa adopte o solutie la problema cainilor comunitari, nu sa o paseze comunitatilor locale.

"Am fost trimisi pentru a da legi tarii, si nu pentru a arunca pisica in alta ograda. Ce face majoritatea este un gest de lasitate. Noi trebuie sa ne asumam raspunderea si sa stabilim aici ce facem pentru ca este o problema nationala. Asumati-va aici daca vreti sa omorati cainii sau sa-i sterilizati, asa cum este o recomandare europeana, dar si una a civilizatiei in care traim", a spus Socaciu.

Pozitia acestuia a fost criticata de democrat-liberalul Mircea Toader. "Toti suntem trimisi si responsabili fata de oamenii din localitati. Nu putem noi decide peste capul cetatenilor din anumite comunitati", a spus Toader, sustinand ca fiecare comunitate trebuie sa decida liber cum gestioneaza problema cainilor vagabonzi.

Dupa finalizarea dezbaterilor pe lege, la sfarsitul sedintei, presedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca membrii conducerii Camerei au cazut de acord ca votul final de marti sa fie unul secret. "Liderii de grup si Biroul Permanent propun ca votul pe acest proiect de lege sa fie unul secret", a spus Roberta Anastase.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#caini vagabonzi, #votul legii cainilor fara stapan, #legea cainilor maidanezi , #lege