Cum explica deputatii eliminarea sanctiunii angajarii rudelor: Ne-am trezit peste noapte ca suntem vinovati!

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 13:47
6900 citiri
Cum explica deputatii eliminarea sanctiunii angajarii rudelor: Ne-am trezit peste noapte ca suntem vinovati!
Foto: Hepta.ro

Deputatii au explicat miercuri de ce au votat pentru eliminarea sanctiunii angajarii rudelor la cabinetele parlamentare inainte de 2013.

Potrivit acestora, proiectul de lege reprezinta doar "o clarificare" a unui articol din legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor. Totodata, ei precizeaza ca Legislativul este vinovat ca nu le-a spus ca este ilegal sa iti angajezi rudele, astfel ca s-au trezit vinovati, peste noapte.

"Eu am spus de la bun inceput ca nu este nevoie de o lege de interpretare, dar in conformitate cu articolul 9 din Codul civil, spune ca cel care emite norma juridica o poate interpreta", a declarat Marian Neacsu. El este unul dintre cei care au condamnare definitiva, in urma unei decizii a Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), pentru angajarea rudelor la cabinetul parlamentar.

Citeste mai multe despre cum si-au votat parlamentarii, chiar inainte de vacanta, propria amnistie

Neacsu a mentionat ca in legea privind Statutul deputatilor si al senatorilor exista o prevedere potrivit careia modificarile la statutul parlamentarilor pot fi facute numai de Comisia de statut din Parlament.

"Nu este deloc o prevedere in afara procedurii, este o proceduta extrem de corecta, coroborata cu prevederile din legea 24", a mai spus el.

Neacsu a mentionat ca legea de interpretare adoptata de plenul reunit nu influenteaza cu nimic situatia sa juridica. "Nu voi putea candida", a adaugat Neacsu.

"Era necesar sa fie votata in plen"

La randul sau, liderul grupului PSD, Florin Paslaru, a aratat ca a fost vorba doar despre "clarificarea unui articol din legea 96/2006".

"E pur si simplu o simpla interpretare, atata tot. Nu cred ca era neaparat necesara, a venit de la Comisia juridica si de la cea de statut, si sigur ca s-a votat in plen, era necesar sa se voteze in plen", a spus Paslaru.

Despre situatia sa de incompatibilitate, Florin Paslaru a mentionat ca legea nu il vizeaza si nu il afecteaza pe el, personal.

Intrebat de ce nu puteau face judecatorii aceasta interpretare, Paslaru a raspuns: "Nu, era nevoie ca Parlamentul sa faca aceasta modificare".

Conducerea PNL a recomandat respingerea proiectului de lege

Si deputatul PNL Mihaita Calimente se afla printre cei care au primit decizie de incompatibilitate din partea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), pentru angajarea rudelor la cabinetul parlamentar.

Intrebat daca il afecteaza aceasta lege de interpretare a regimului incompatibilitatilor, Calimente a spus ca nu il afecteaza, pentru ca, din punctul de vedere al ANI, lucrurile erau lamurite.

"Hartia primita de la ANI spunea clar ca, din punct de vedere penal, era decazuta din drepturi fapta, si ramasese un contencios administrativ care trebuia lamurit de Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Pedeapsa care se poate aplica de catre Comisia juridica este scaderea salariului pe trei luni, cu 10%", a spus Mihaita Calimente.

El a precizat ca nu stie ce se intampla, dupa adoptarea legii de interpretare a statutului deputatilor si senatorilor, cu parlamentarii care au deja o condamnare definitiva.

"Dupa parerea mea, legea nu poate actiona retroactiv, iar pentru viitor, ea functioneaza in continuare si nu se pot face angajari din randul membrilor familiei", a mentionat Calimente, aratand ca nimeni nu si-ar fi angajat rudele, daca in lege se preciza de la inceput, explicit, acest lucru.

"Noi, practic, am fost pusi in aceasta situatie, ne-am trezit peste noapte ca suntem vinovati, pentru ca s-a modificat o lege in 2013", a comentat Calimente.

Intrebat daca este moral sa angajezi o ruda la cabinetul parlamentar, deputatul PNL a raspuns: "In opinia mea, nu, dar Camera Deputatilor trebuia sa ne spuna, ca actele erau la ei. Din punct de vedere juridic, al personalului, totul depindea de Camera si ei trebuiau sa spuna: oameni buni, nu se poate face aceasta angajare".

Deputatul PNL a afirmat ca recomandarea din partea conducerii PNL a fost de respingere a proiectului de lege.

"Nu am fost in sala, nu stiu sa va spun", a spus el despre unanimitatea inregistrata la vot.

Proiectul de lege prin care alesii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013 sa nu poata fi sanctionati a fost aprobat in unanimitate de plenul comun al celor doua Camere ale Parlamentului, fara dezbateri.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi "pentru" si o singura abtinere.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sanctiune parlamentari angajare rude, #parlamentari rude angajate sanctiune , #lege