Cum se va aplica legea zgomotului si cand riscam sa fim amendati, chiar daca nu depasim pragul

Vineri, 09 Martie 2018, ora 09:25
36353 citiri
Cum se va aplica legea zgomotului si cand riscam sa fim amendati, chiar daca nu depasim pragul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Oamenii legii ar putea masura, in curand, intensitatea zgomotului pe care fiecare dintre noi il face in propria casa, daca vecinii reclama ca suntem prea galagiosi. Legea zgomotului, in baza careia autoritatile ar putea primi sonometre, a fost adoptata deja de Senat si va ajunge, in curand, pe masa de lucru a deputatilor.

Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, initiatorul proiectului de lege, a explicat pentru Ziare.com in ce situatii si cum se va face masuratoarea.

"Ideea de a modifica aceasta lege a venit de la oamenii care spuneau ca nu mai pot sta in case din cauza zgomotului de la vecini. In astfel de cazuri, la momentul de fata, Legea 61/1991 (pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - n.red.) nu mai ajuta prea mult.

Sa luam o situatie ipotetica: o persoana da muzica atat de tare incat isi deranjeaza vecinii. Acestia cheama politia. Problema este ca, atunci cand ii va vedea pe oamenii legii la usa, persoana repectiva va opri muzica si, eventual, va spune ca n-a provocat niciun disconfort. Si situatia s-ar putea repeta.

Noi propunem ca nivelul de zgomot care deranjeaza sa fie masurat cu sonometrul. Nu din casa celui reponsabil cu producerea zgomotului, cum gresit s-a inteles, ci din locuinta celui care va reclama ca e deranjat de galagie.

Agentul constatator va merge in locuinta acestuia din urma, va monta sonometrul pe un trepied, in camera in care se simte tulburarea acustica, si va masura cu ajutorul sau nivelul de zgomot. Ferestrele camerei vor fi inchise pentru a izola cat mai mult din zgomotul ambiental.

La finalul masuratorii, dispozitivul va emite un buletin sonometric pe care va fi inscris un grafic al intensitatii sunetului. Acesta va fi dovada incontestabila, clara a faptului ca a existat (sau ca nu a existat) o tulburare", a precizat Adrian Dobrovie.

Amenda mai mica daca nu depasesti pragul, dar totusi deranjezi

Persoana reclamata poate fi amendata cu sume cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, in cazul in care nivelul zgomotului inregistrat de sonometru depaseste 35 dB in intervalele orare 7:00-14:00 si 16:00-23:00 si 30 dB intre orele 14:00-16:00 si 23:00 - 7:00.

Dupa adoptarea legii, autoritatile vor avea 3 ani in care sa se doteze cu sonometre. Intre timp, vor constata tulburarea linistii localarilor in maniera clasica, bazandu-se pe propriul auz.

Si la fel urmeaza sa faca si dupa scurgerea celor 3 ani, in cazul in care sonometrele n-ar fi suficiente sau s-ar defecta.

"Ministerul Afacerilor Interne ne-a sesizat faptul ca parte dintre situatii ar putea ramane neacoperite. In consecinta, am prevazut si posibilitate ca sonometrul sa inregistreze valori mai mici de 30 dB - 35 dB si, totusi, reclamantul sa fie afectat.

In acest caz, agentul va aplica metoda curenta, clasica de constatare, folosindu-si simturile. Pentru astfel de cazuri, am prezazut amenzi mai mici, cuprinse intre 200 si 1.000 lei" a declarat Matei Adrian Dobrovie.

Ce inseamna pragul de 35 de decibeli

Potrivit expertului sibian in acustica Marius Joldea, aceasta ultima masura e relativ inutila. Asta, pentru ca, desi oamenii percep sunetele in mod diferit, e aproape imposibil ca cineva sa fie deranjat de sunetele cu intensitate mai mica de 30-35 dB. Ar putea, in schimb, sa isi reclame vecinul ca sa-l sicaneze.

"Ca sa va puteti face o idee si un cooler de calculator ar putea produce 20 dB. Cand vorbim despre zgomot perceput din sursa externa, insa, 30-35 dB nu interfereaza cu vorbirea, cu activitatile curente si nici chiar cu somnul.

Conditiile in care traim influenteaza mult modul in care percepem zgomotul. Daca, spre exemplu, locuim intr-un apartament din preajma unui bulevard aglomerat, e posibil sa nu ne deranjeze un zgomot cu intensitatea de 45 dB. Daca locuim, insa, intr-o casa izolata, din padure, s-ar putea sa il percepem mai acut acest zgomot sau chiar unele cu intensitate mai redusa", a spus Marius Joldea.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Legea zgomotului sonometru masurare, #masurare intensitate legea zgomotului, #Matei Adrian Dobrovie USR Legea zgomotului , #lege