De-am fi cu totii uneori ciobani

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:12
4684 citiri
De-am fi cu totii uneori ciobani

Ciobanii au dat in opinia mea o inalta mostra de civism, o lectie pentru pasiva populatie a Romaniei pe care nu o misca decat emotiile extreme.

Oamenii acestia nu au venit la Bucuresti pentru a cere ceva in plus, pentru a pretinde mai stiu eu ce subventii. Nici nu au avut nevoie de o tragedie si emotia ce i-a urmat pentru a reactiona.

Au venit la Bucuresti cu sumane si bate ca sa protesteze fata de o lege imbecila si cu un puternic iz clientelar, care ii afecteaza nu numai in meserie, ci si in obiceiurile lor traditionale.

De ce spun ca Legea Vanatorii este inepta? Pentru ca limitarea drastica a numarului de caini pe care este indrituit sa ii tina un cioban nu are nicio justificare, depinde doar de forma de relief unde paste turma, nu de marimea turmei. Limitarea nu e noua. Ea aparea si in Legea fondului cinegetic si in Legea 103 din 1996, si in Legea Vanatorii 407/2006.

Niste parlamentari destepti tare au socotit ei inca anii '90, dupa metode numai de ei stiute, ca la ses pentru o turma, indiferent ca are 50 de oi sau 600, este suficient un caine. La munte, trei sunt destui. Au bagat evident si amenzi consistente intre 500 si 1.500 de lei pentru depasirea numarului de caini.

Vorba unui cioban hatru pe care il citez din memorie: "apai io zic sa nu mai trimitem parlamentarii in puscarii, sa mi-i dea mie la stana, pedeapsa la locul de munca. I-oi trimite pe munte cu turma si numa' tri cani si sa-mi aduca toamna toate oile inapoi".

Apoi, cum sa impiedici ciobanul sa isi scoata turma la pasunat de la inceputul lui decembrie pana la finalul lui aprilie pe terenul lui, pe proprietatea lui? Cu ce drept sa ii ingradesti in felul acesta uzul proprietatii? Pe cioban l-ai intrebat inainte daca e de acord sau macar daca intelege ratiunea legii tale?

De ce spun ca are iz clientalar? Pentru ca modificarile facute in acest an au fost initiate, conform expunerii de motive, ca raspuns "la nemultumirea maselor de vanatori in continua crestere".

Eu stiu ca vanatoarea este o pasiune de oameni bogati cu hobby-uri costisitoare prin care se simt si nitel nobili, ca dl Nastase, ca dl Tiriac, ca dl Sarbu. Sau ca deputatii Florin Iordache si Atilla Kelemen, printre initiatorii legii si totodata vicepresedinti ai Asociatiei Generale a Vanatorilor. Adica ei reprezinta "masele".

Dar ciobanii nu numai ca nu au fost intrebati (nici acum, nici cand s-au votat primele legi), dar nimeni nu a tinut cont de reactia lor dupa ce noua lege a intrat in vigoare in vara. Au trimis memorii, au trimis scrisori si abia ajunsi la capatul rabdarilor au venit la Bucuresti, unde politicienii au fost luati ca din oala.

Trezit ca din somn, dl Dragnea, in loc sa-l ia la intrebari pe deputatul-vanator Florin Iordache, a cerut ferm nepromulgarea Legii vanatorii.

"Decat" ca ea era promulgata de jumatate de an, o promulgare obligatorie venita dupa ce presedintele trimisese legea spre reexaminare. De unde sa stie dl Dragnea asa ceva, ca doar nu face parte din Camera Deputatilor decizionala pe aceasta bijuterie legislativa (vot final 25 februarie 2015).

Senatorul Cristiana Anghel a facut o criza de nervi in care si-a permis sa-i insulte grosier pe ciobani, Guvernul s-a balbait pretinzand ca nu poate modifica legea in cauza prin OUG, desi nu numai ca are tot dreptul, dar in cazul acesta chiar avem o urgenta.

Avem din nou, cu alte cuvinte, ocazia sa vedem cum se legifereaza, cat au in capete oamenii care decid regulile tarii si cat respect au pentru noi, pentru "prosti". In paranteza fie zis, dna Anghel are o bucatica de dreptate, intr-un fel suntem tare prosti pentru ca votam specimene precum lupii care au initiat legea, precum oile care au votat-o si nerusinatii care isi permit sa jigneasca niste oameni care isi revendica drepturi legitime.

Ciobanii nu s-au lasat calcati in picioare. Dar noi, oraseni cu carte si pretentii de spirit civic? Noi reactionam daca nu e cu sange si morti la toate ineptiile care ne incurca viata in toate domeniile cu putinta? Cine sta sprijinit mioritic si pasiv in toiag, ciobanul sau oraseanul?

Daca am fi cu totii macar putini ciobani, probabil ca nici clasa politica nu ar arata atat de jalnic, probabil ca nici legile nu ar fi atat de inepte.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protest ciobani legea vanatorii , #lege