Deputat USR: PSD pare sa pregateasca suspendarea presedintelui Iohannis, un interimat lung si fraudarea alegerilor

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 08:55
10764 citiri
Deputat USR: PSD pare sa pregateasca suspendarea presedintelui Iohannis, un interimat lung si fraudarea alegerilor
Foto: Facebook / Matei Dobrovie

Prin modificarile pe care vrea sa le faca la regulile pentru alegerea presedintelui Romaniei "PSD pare sa pregateasca suspendarea presedintelui Iohannis, un interimat lung si fraudarea alegerilor prezidentiale si europarlamentare", sustine deputatul Matei Dobrovie, vicepresedinte al USR (foto).

"Propunerea legislativa initiata de Serban Nicolae si alti senatori PSD ridica multe semne de intrebare si are numeroase prevederi dubioase", a mai declarat deputatul USR pentru Ziare.com.

Avertismentele se refera la "Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala" inregistrata de senatori si deputati PSD la Senat in data de 2 mai si trimisa la Guvern pentru emiterea unui punct de vedere.

Matei Dobrovie este unul dintre initiatorii unui proiect privind regulile electorale inregistrat cu aproape doua luni inainte de USR, asa ca l-am invitat sa ne spuna ce i-a atras atentia la proiectul social-democratilor.

"Majoritatea modificarilor propuse de PSD pentru cele doua acte normative sunt substantiale, iar implicatiile sunt semnificative", subliniaza deputatul USR.

Avertismente privind alegerile parlamentare

Analizand textul proiectului depus de senatorii si deputatii PSD, Matei Dobrovie a tras concluzia ca apar cateva mari semne de intrebare.

"Prin eliminarea definitiei perioadei electorale si prelungirea perioadei in care Guvernul stabileste data alegerilor (90 zile) se creeaza posibilitatea unui interimat lung, avand in vedere ca se renunta la obligatia Guvernului ca in 30 zile sa stabileasca data alegerilor in caz de vacantare a functiei de presedinte.

O alta prevedere controversata este legata de faptul ca buletinele nule si cele contestate nu se mai predau tribunalului, ci institutiei prefectului, care este practic reprezentantul Guvernului in teritoriu.

De asemenea, nu mai exista obligatia ca buletinele de vot si celelalte materiale electorale sa fie pastrate in incaperi incuiate si sigilate, ceea ce ar incuraja frauda.

Mai grav, se creeaza posibilitatea votului multiplu. Astfel, in mod absurd, chiar daca in sistemul informatic exista dovezi ca alegatorul si-a exercitat deja dreptul de vot, acesta poate vota inca o data, printr-o simpla declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai votat", ne-a explicat Matei Dobrovie.

Deputatul USR este de parere ca schimbarile legislative initiate de parlamentarii PSD "determina politizarea procesului electoral, scoaterea sistemului juridic din anumite etape ale votarii, in loc sa se confere un grad sporit de siguranta in vederea cresterii transparentei, neutralitatii si legalitatii procedurilor, precum si reducerea drepturilor alegatorilor de a contesta nereguli si omisiuni in acest proces".

Alegeri prezidentiale pe placul PSD

In cazul alegerilor prezidentiale, deputatul USR spune ca "cele mai problematice prevederi" ale propunerii legislative PSD ar fi urmatoarele:

  • "Eliminarea dublului grad de jurisdictie existent in actuala reglementare pentru plangerile privind campania electorala si solutionarea acestora exclusiv de catre Biroul Electoral Central (BEC), prin emiterea de decizii executorii (articolul 42). Astfel, se retrage posibilitatea alegatorului de a exercita o cale suplimentara de atac si se aglomereaza activitatea BEC prin insarcinarea sa cu solutionarea oricarui tip de plangeri legate de campania desfasurata, indiferent de importanta chestiunii semnalate.
  • Se introduce obligativitatea ca birourile electorale judetene si cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti sa predea prefectului buletinele de vot nule si cele contestate, dosarele cu listele electorale si celelalte documente si materiale, nu tribunalelor judetene care pot sa asigure legalitatea procedurilor si a pastrarii materialelor, precum si solutionarea impartiala si echitabila a solicitarilor primite (art. 19,20, lit.f) ). Totodata, birourile sectiilor de votare locale predau toate materialele si documentele rezultate in urma votului birourilor electorale judetene, nu judecatoriei, cum este in prezenta reglementare. Astfel, se politizeaza procesul electoral si scade increderea alegatorului in procedurile de vot.
  • Primarul nu mai alcatuieste si reactualizeaza listele permanente ca in forma actuala a legii. Astfel, alegatorii nu mai pot inainta plangeri primarului privind omisiunile si erorile prezente in listele electorale si, implicit, nici nu mai poate contesta ulterior in instanta dispozitia primarului primita in urma solutionarii plangerii facute.
  • Birourile electorale ale sectiilor de votare nu mai pun la dispozitia alegatorilor un exemplar al listelor electorale permanente pentru a fi consultat de catre acestia (art. 24). Totodata, alegatorul nu mai poate sa verifice daca se afla pe listele electorale sau daca inscrierea sa este corecta"

In plus, Matei Dobrovie mentioneaza ca se fac si alte modificari si precizari referitoare la:

  • interzicerea actiunilor defaimatoare impotriva contracandidatilor, precum si a mesajelor de incitare la ura si intoleranta (art. 37)
  • introducerea posibilitatii de a se desfasura campanii electorale in unitati de invatamant, in timpul programului
  • eliminarea definitiei perioadei electorale si prelungirea perioadei pana la 90 de zile, in care Guvernul stabileste data alegerilor;
  • se elimina obligativitatea de a pastra materialele electorale in incaperi incuiate si sigilate (art. 34)
  • se ofera alegatorilor posibilitatea de a sustine mai multi candidati
  • solicitarea pentru urna speciala se poate face chiar in ziua alegerilor, nu pana cel tarziu in preziua votarii, asa cum este in prezenta lege
  • numararea voturilor se poate face in maximum 48 de ore de la incheierea votarii
  • buletinele de vot se pastreaza timp de sase luni
  • se restrange aria formatiunilor politice carora reglementarea in vigoare le ofera dreptul de a cere anularea alegerilor doar la categoria formatiunilor politice care au sustinut un candidat (articolul 52, alineatul 2)
  • majorarea substantiala a cuantumului amenzilor in cazul incalcarii prevederilor legii etc.

"PSD lanseaza o contrareforma electorala"

Deputatul USR Matei Dobrovie puncteaza si cateva dintre modificarile initiate de PSD pentru alegerile europarlamentare, concluzionand ca social-democratii au lansat o "contrareforma electorala".

"In cadrul alegerilor europarlamentare, cele mai importante modificari constau in faptul ca: listele electorale nu mai pot fi contestate conform Legii nr. 35/2008 (Art. 11); doar formatiunile politice care au propus candidaturi ramase definitive au dreptul sa primeasca extras din Registrul electoral, iar astfel se poate verifica inscrierea alegatorilor in listele electorale (Art. 12 ind. 2 al.1); se propune stabilirea prin Hotarare de Guvern a conditiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal (Art. 12 ind. 2 al. 2); termenul in care BEC analizeaza candidaturile se reduce de la 10 la 3 zile de la inregistrarea acestora (art. 19);

In concluzie, in timp ce USR a depus mai multe propuneri legislative care vizau liberalizarea pietii politice, prin scaderea pragurilor electorale si de semnaturi la toate tipurile de alegeri si prin extinderea si imbunatatirea votului prin corespondenta, PSD lanseaza o contrareforma electorala in perspectiva urmatoarelor alegeri - europarlamentare si prezidentiale - menita probabil sa impiedice niste infrangeri pe care Dragnea si compania nu si le permit", conchide deputatul USR Matei Dobrovie.

Citeste si: Orban contesta campania electorala in scoli: PSD incearca sa-i puna pe toti in cap. Sa nu se atinga de copii!

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#lege PSD alegeri prezidentiale, #USR lege alegeri presedinte , #lege