Despre lege

Regula de conduita ce descrie sau regleaza relatii specifice între persoane si organizatii, ca si masurile punitive exercitate asupra celor ce nu urmeaza aceste reguli de conduita: este o norma cu caracter obligatoriu, stabilita si aparata de puterea de stat.

Legea este creata de organele legislative dintr-un stat si aparata si implementata cu ajutorul mecanismelor Executivului. Legea fundamentala a statelor o reprezinta Constitutia, iar orice alte legi emise de organele legislative nu pot incalca prevederile acesteia. Constitutia Romaniei, intrata în vigoare pe 29 octombrie 2003 si adoptata în urma unui referendum national, prevede, printre altele, ca cetatenii au dreptul la libera exprimare, asociere, dreptul la identitate, egalitate în drepturi si in fata legii, dreptul la invatatura, cultura, libertatea constiintei, dreptul la informare.

Legea martiala

In caz de forta majora, dezastre naturale sau razboi, sau cand o autoritate militara preia controlul asupra unui stat, se aplica legea martiala, care permite un control mai usor asupra populatiei. Legea martiala suprima unele drepturi individuale ale cetatenilor, limiteaza durata unui proces, si prevede pedepse mai dure decât în mod obisnuit.

In Romania, legile sunt propuse, elaborate, dezbatute si apoi aprobate de Parlamentul format din Camera Deputatilor si Senat, ambele camere avand atributii in sistemul de legiferare. Legile pot fi contestate la Curtea Constitutionala, instanta formata dintr-un complet de noua judecatori, care poate decide daca legile sunt sau nu in conformitate cu legea fundamentala.

Guvernul

In orice stat, aplicarea si respectarea legii sunt vegheate de institutii speciale, cele mai importante fiind Guvernul, dar si Armata si Politia. Pentru aplicarea legii este necesara insa si o puternica activitate a societatii civile, dar si a presei, care pot veghea ca legile sa fie respectate, inclusiv de catre magistrati sau de puterea politica.