Despre Bacalaureat, cu cartile pe fata (Opinii)

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 23:43
2487 citiri
Despre Bacalaureat, cu cartile pe fata (Opinii)
Foto: calificativ.ro

Educatia nationala produce valva mediatica, doar atunci cand nu se mai poate face nimic. Intotdeauna discutiile se aprind, fie dupa fapte reprobabile intr-o institutie scolara uitata de Dumnezeu si de autoritati, fie dupa rezultatele examenelor nationale, sau chiar dupa angajarea raspunderii guvernamentale pe o lege care ii nemultumeste deopotriva pe elevi, profesori si pe parinti. Arareori se mai poate schimba ceva, iar viitorul scolii romanesti ramane cetos, depinzand mereu de toanele politicului.

Nivelul stiintific al abordarilor postbacalaureat nu iese din tipicul bataliei politicianiste joase, nedepasind stadiul parerilor pro sau contra si al locului comun, desi dezbaterea despre invatamant este una prin excelenta tehnica.

Nu poti vorbi in cunostinta de cauza despre promovabilitate la Bac, fara sa ai habar de pedagogie, psihologie, arii curriculare, tehnici de invatare si, bineinteles, docimologie. De altfel, mediile romanesti trateaza nu doar teoria didactica, ci si politica, guvernarea, administratia etc. dupa principiul aflarii in treaba, al datului cu parerea, in virtutea funciarului electoralism dambovitean.

Nu toti liceenii sunt loaze si hoti

Ca dascal cu state vechi, refuz sa cred ca tinerii nostri nu mai vor sa invete, sunt lenesi, loaze puturoase, hoti, ratati, etnobotanici, generatie distrusa, asa cum fac vorbire inalti demnitari si functionari ministeriali. In acest caz, trebuie sa dam cartile pe fata: sa zicem ca e asa, dar derbedeii, golanii si manelistii sunt ai nostri, ai Romaniei, iar Romania, societatea, familiile ar fi trebuit sa aiba un plan cu ei.

Ei bine, se vede ca nu l-au avut. Or tara asta are conducatori ca aceia, are un Guvern ultraperformant si un Presedinte fortos. Chiar n-au nimic a-si reprosa? Tinerii n-au picat din cer inculti si tarati. Ei sunt rezultatul politicilor educationale proaste ale ultimilor ani, de aceea responsabilitatea inainte de toate e una politica.

Hulirea institutiilor scolare, discreditarea cadrelor didactice, constrangerile, coercitia, diminuarea bugetelor au determinat degringolada, autorii lor se cunosc, iar acum trebuie sa raspunda. De nu, peste 10 ani va fi la fel.

De ce nu se mai invata?

Ca elevii nu mai sunt dispusi sa invete ca altadata, ca nu se mai preocupa de soarta lor e adevarat. Ca tendinta. Dar scoala, familia, societatea aveau datoria sa-i formeze, sa gaseasca o cale spre inima lor, sa-i atraga, sa-i motiveze, punand la lucru uitatele principii si precepte psihopedagogice. Ei bine, nici asta nu s-a intamplat.

Reusita de aproximativ 62% in cele doua sesiuni la Bac e critica, iar impricinatii acuza pe buna dreptate politizarea: au dat subiecte grele ca sa loveasca in liceeni si universitati, deoarece guvernul nu mai are bani sa intretina atat de multi studenti.

Si-asa eram cu mult sub media europeana ca numar de studenti la mia de locuitori. Nu conteaza ca, potrivit strategiei Lisabona, pana in 2020, ponderea persoanelor cu studii superioare ar fi trebuit sa ajunga la 40% in segmentul de varsta 30-34 ani. Alta tinta ratata.

Care este adevarul?

Judecand dupa docimologia clasica, tinand cont de particularitatile de varsta si intelectuale, de ponderarea obiectivelor si materializarea acestora in competente si abilitati, elevii si parintii au partial dreptate. Evaluarea cu otuzbirul, subiecte la fizica si matematici cu greu rezolvabile de olimpici si de profesorii insisi, cautarea cu orice pret a exceptiilor si a hachitelor prezente in orice disciplina nu sunt proceduri permise, nici stimulative.

Cand evaluarea dura o face ordonatorul de credite prin organismele sale, nu poti sa nu-l banuiesti de rele intentii. Stilul interventionist, pofta de a tine sub control, nu numai bugetar, un sector atat de important sunt motivul pentru care scoala romaneasca nu are institutii independente de evaluare, iesite de sub control politic-guvernamental, interconectate la nivel european.

Lipsind un feedback realist, o diagnoza completa si corecta a sistemului national de educatie, sansa corectiei sistemice si a iesirii din marasm e tot mai redusa. Insa pana cand se vor trezi politicienii, speram sa nu fie prea tarziu, ar fi de dorit ca macar prin cuvinte inaltii diriguitori si jurnalistii maniosi pe viata sa se abtina, incercand sa-i inteleaga si sa-i ajute pe tineri.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#MEC evaluare Bacalaureat, #pedagogie psihologie docimologie, #student licean universitate , #lege