E oficial: Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:07
22978 citiri
E oficial: Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier
Foto: Arhiva site/CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 prin care li se interzice sa fie membri ai Guvernului persoanelor care au suferit condamnari penale.

Mai exact, articolul prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) ".

Miercuri Ciorbea spunea ca are "argumente beton" pentru a contesta legea la CCR.

"O sa vedeti ca sunt argumente beton. O sa vedeti cate texte din Constitutie, din diverse Conventii internationale sunt incalcate in opinia noastra", le-a spus miercuri Ciorbea jurnalistilor.

Din cauza acestei legi, Liviu Dragnea nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier, lucru pe care l-a subliniat la nominalizarea lui Sevil Shaiddeh.

Ce motive "beton" a invocat Ciorbea

Avocatul Poporului a precizat, intr-un comunicat, ca "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".

Ciorbea spune ca lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat.

De asemenea, Victor Ciorbea sustine ca sintagma 'nu au suferit condamnari penale' aduce atingere art. 1 alin. (5) din Constitutie. Respectivul aliniat la care se face referire este "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Avocatul Poporului atrage atentia si asupra lipsei unui tratament juridic diferentiat aplicabil unor persoane care nu se afla in situatii analoge, in speta, persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pe de o parte, si persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite din culpa, pe de alta parte.

"Este de necontestat faptul ca o persoana care urmeaza sa ocupe o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de integritate, legalitate si corectitudine menite sa consolideze increderea cetatenilor in autoritatile statului, insa cadrul legislativ ce guverneaza conditiile de accedere la o functie trebuie sa fie unul coerent, predictibil si unitar, aplicabil tuturor reprezentantilor celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale", se arata in comunicatul remis presei de Avocatul Poporului.

In opinia Avocatului Poporului, separatia puterilor in stat nu inseamna lipsa unui mecanism de control intre puterile statului; dimpotriva, presupune existenta unui control reciproc, precum si realizarea unui echilibru de forte intre acestea.

"Or, un asemenea echilibru nu poate fi realizat decat prin existenta unui sistem coerent menit sa asigure conditii de integritate general valabile in exercitarea functiilor apartinand acestor trei puteri. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in conformitate cu prevederile actuale ale Constitutiei, in procesul de desemnare a prim-ministrului si de numire a Guvernului, au un rol esential atat Presedintele Romaniei, cat si Parlamentul", precizeaza sursa citata.

Amintim ca pe 13 decembrie, presedintele PSD a declarat ca partidul sau nu intentioneaza sa modifice Legea 90/2001, dar ca lui si unor specialisti li se pare ca ea este neconstitutionala.

Trei zile mai tarziu, Dragnea spunea ca, atata timp cat legea va fi in vigoare, lui ii va fi foarte greu sa fie premier.

In cele din urma, pe 19 decembrie, Ciorbea a precizat ca nu va face nimic in legatura cu aceasta lege, pana dupa investirea noului Guvern.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#CCR contestat Ciorbea legea Dragnea premier , #lege