Editorial: Herr Boc von Sfantz

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 08:16
3002 citiri
Editorial: Herr Boc von Sfantz

Emil Boc e chiar un tip excelent, de buna credinta, este convins de justetea legilor menite sa revolutioneze politicile publice (pe unele le sustin fara rezerve), si faptul ca mai da uneori cu bota in balta e doar demonstratia principiului ca "numai cine nu munceste nu greseste". Uneori, insa, ma gandesc ca asa sincer si jovial cum este, e mai degraba un excelent partener de table decat un excelent premier.

Sunt necajit pentru tristetea domniei sale ca este nevoit sa pastoreasca peste romani, si nu pot decat sa-i doresc sa-si inscrie in cv ca a reusit sa scoata la liman o tara greu de guvernat cu un asa popor, poate va atrage atentia japonezilor, bucurosi sa-i cumpere expertiza.

Ma bucur ca este tot mai dezinhibat, desi constat ca odata cu starea de relaxare se petrece fenomenul care te impiedica sa te cenzurezi, si spune tot mai multe prostii, cum ar fi, de pilda, de ce nu au avioanele senile sau romanii particula de noblete in fata numelui.

Ca asta cu capacitatea slaba de atragere a fondurilor europene pusa in carca poporului e chiar o nerozie fara margini si nu vad multe deosebiri intre cugetarea sa si faza cu "salutul romanesc".

Dar poate ca a gresit deoarece nu are informatie (in materie juridica asa ceva nu exista, noroc ca nu patroneaza o casa de avocatura), si atunci, sa-l ajutam sa priceapa ca nu de inteligenta a romanilor depinde corigenta lor in materie de aspirat bani europeni.

Daca ar fi asa, ar insemna ca nota pe care ar obtine-o Primaria Clujului pentru cei circa 300 de mii de euro atrasi in mandatul lui Emil Boc (Bacaul obtinea in aceeasi perioada 200 de milioane, Timisoara 64) ar fi mititica.

Care ar fi metehnele romanilor in materie? Multe si rusinoase. In primul rand, ca n-au bani de cofinantare. O idee geniala, sau macar una menita sa ridice capacitatea administrativa a unei primarii, sau sa recalifice personal, moare linistita pentru ca initiatorul nu are de unde sa scoata 20 la suta pentru o finantare de 3,5 milioane de euro. Pai sa dea bancile credite. Ce sa dea? Stiti ce garantii trebuie pentru un credit de 700.000 de euro?

Alta: pe langa ca sunt tampiti ca n-au la ciorap bani de cofinantare si terenuri langa autostrazi ca sa garanteze, n-au nici bani de spaga pentru comisiile care stabilesc eligibilitatea.

Altele: lipsa expertilor si birocratia. A existat la un moment dat un val de angajari de consilieri pe probleme de absorbtie de fonduri europene care au capatat un spor de 75 la suta pentru aceasta nobila activitate. Cunosc cel putin 5 persoane culese de pe strada si investite cu un asemenea venit numai deoarece aveau o ruda sef de institutie angajatoare. In plus, conditiile din ghidurile solicitantului au suferit atatea modificari incat au retezat dorinta aplicantilor de-a mai incerca sa strapunga zarile.

Si - cireasa de pe tort - firmele care ar dori sa se inscrie la licitatii de lucrari din bani europeni si nu o pot face deoarece au datorii la statul care le datoreaza exact suma restanta. Si care in loc sa intre in piata cu excavatorul, intra in faliment.

Cam acestea ar fi, domnule Boc, metehnele romanilor. Noroc ca aveti in preajma un ministru pe nume Adriean Videanu, care nu sufera de ele. Intreprinzator din fire, omul vrea sa obtina niste bani pe firma sa printr-un program derulat de ministerul pe care-l conduce. Poate asa, avand in fata un exemplu, romanii or sa puna nitica minte pe dansii.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#investitii Emil Boc, #atragere fonduri europene, #functii rude politicieni , #lege
Comentarii
Poza pisica_alba
pisica_alba
rank 5
Cu toate gafele pe care le face Boc ramane unul din singurii politicieni din ultimii 10 ani care a incercat sa faca ceva in politica asta pentru stat, pentru oameni nu pentru interese de grup, dovada ca e printre putinii neimplicati in scandaluri de corup
Poza Berceanu_Umbrarescu
Berceanu_Umbrarescu
rank 5
faptul ca mai da uneori cu bota in balta e doar demonstratia principiului ca "numai cine nu munceste nu greseste, corect