Frunda: Legea ANI nu poate fi modificata in 10 zile

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:22
1305 citiri
Frunda: Legea ANI nu poate fi modificata in 10 zile

Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, parlamentarul Gyorgy Frunda, este de parere ca Legea Agentiei Nationale de Integritate nu poate fi modificata in zece zile, asa cum a cerut partidelor presedintele Traian Basescu.

"Eu nu cred ca in zece zile poti sa modifici legea ANI. Fiecare dintre noi doreste s-o modifice cat mai urgent. Nu stiu de ce aceasta presiune de zece zile, cand legea Curtii Constitutionale imi da un termen de 45 de zile, pentru inlocuirea textelor declarate neconstitutionale. Cred ca s-au cerut zece zile, sa se adopte in 30. Dar oricum legea va fi modificata in timp rezonabil", a declarat Gyorgy Frunda marti, la RFI.

Legat de propunerea legislativa adoptata luni de Guvern, potrivit careia demnitarii vor depune doua declaratii de avere, una publica si cealalta confidentiala, senatorul crede ca masura "nu rezolva mare lucru".

Cine se teme de ANI?

"Dupa parerea mea, nu rezolva mare lucru. Ceea ce este public, oricum... averea imobiliara, masinile pentru care platesti impozit, veniturile care se inregistreaza la agentii fiscale, directii financiare, acestea pot fi facute publice si nu e nici o problema cu declararea lor. Atunci, insa, cand ti se declara unde sunt sau cuantumul sumei respective poti avea probleme, incepand cu plaje mai accesibile si mai putin dureroase, cand iti vine o ruda si-ti cere un imprumut, pentru ca stie din declaratia ta de avere ca ai bani, pana la infractiuni comise impotriva averii tale", explica parlamentarul.

ANI a fost propunerea lui Macovei, nu cerinta a UE

Gyorgy Frunda acuza ANI ca "este un melanj de severitate nefondata" : "ANI asa cum a fost desenata in lege nu este o cerinta a Comisiei Europene, ci este o propunere benevola a fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, depaseste orice standarde europene, este un melanj de severitate nefondata, care porneste de la prezumtia ca toti demnitarii fura in Romania".

Guvernul a avizat proiectul de lege privind functionarea ANI

In plus, senatorul UDMR se opune ideii ca sotia demnitarului sa-si declare si ea averea. "Ceea ce vad eu ca nu e acceptabil nicaieri si nu vad de ce s-ar face - sa declari averile rudelor. Eu nu sunt in nici o legatura decat contractuala cu sotia mea - si nu vorbesc la persoana intai, ci in general.

Nicaieri in lume, averea sotiei nu se declara, pentru ca e dreptul ei la intimitate si sa faca ce vrea cu averea ei. Dejucarea acestei prevederi este foarte usoara, sa-ti pui averea pe numele varului de gradul doi, de exemplu, care nu intra in sfera de acoperire a legii, astfel incat la aceste lucruri trebuie sa ne gandim", precizeaza seful Comisiei pentru Drepturile Omului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Legea ANI, #modificare Legea ANI, #Legea ANI Parlament , #lege