Imunitate si pentru notari: Exclusi din profesie daca sunt condamnati cu executare, nu si cu suspendare

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 23:30
5104 citiri
Imunitate si pentru notari: Exclusi din profesie daca sunt condamnati cu executare, nu si cu suspendare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care notarii publici nu mai sunt asimilati functionarilor publici din punct de vedere al raspunderii penale, iar condamnarea penala va atrage excluderea din profesie doar in cazul pedepselor cu executare, nu si pentru cele cu suspendare, cum era pana acum.

Proiectul a fost initiat de 46 de deputati si senatori apartinand tuturor grupurilor parlamentare si modifica cadrul legal care reglementeaza activitatea notarilor publici. Senatul a adoptat initiativa legislativa marti dupa-amiaza, iar proiectul a fost trimis imediat Camerei Deputatilor primind miercuri raportul favorabil cu amendamente al Comisiei juridice si ajungand, in aceeasi zi, pe ordinea de zi a plenului, informeaza News.ro, care citeaza siteul romaniacurata.ro.

Prin legea adoptata miercuri este modificata OUG 119/2006, la articolul 3 al acesteia fiind introdus un nou alineat, 5 indice 1, prin care notarii publici nu pot fi considerati functionari publici din punctul de vedere al legii penale.

"Notarul public nu poate fi asimilat functionarului public din punct de vedere al raspunderii penale pentru deciziile si activitatea organizatorica si administrativa depusa in biroul notarial si in cadrul celorlalte structuri ale organizarii notariale", prevede alineatul nou introdus.

O alta modificare importanta este operata in articolul 40, alineatul 1, al Legii notarilor publici, care reglementeaza conditiile in care o persoana isi pierde calitatea de notar public.

Daca pana acum o condamnare penala cu suspendare pentru o infractiune comisa in calitate de notar era suficienta pentru excluderea din aceasta categorie de juristi, noua formulare prevede ca o persoana este exclusa dintre notari "cand prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea cu executare pentru savarsirea unei infractiuni de serviciu".

In Comisia juridica, un amendament propus de vicepresedintele Ciprian Nica (PSD) stipuleaza ca nici condamnarea cu executare nu este suficienta pentru excluderea din aceasta categorie daca a lipsit intentia de a savarsi acea infractiune, astfel ca formularea a devenit "cand prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea cu executare pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni de serviciu".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#imunitate notar condamnare executare , #lege