Initiativa legislativa: Inchisoare pentru plagiat

Marti, 08 Martie 2016, ora 20:41
3447 citiri
Initiativa legislativa: Inchisoare pentru plagiat
Foto: Arhiva Ziare.com

O initiativa legislativa de modificare a Codului Penal propune ca plagierea unor lucrari sa fie pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, iar lucrarile de doctorat sau stiintifice dovedite a fi plagiate sa devina nule de drept, proiectul fiind discutat marti in Comisia juridica a Senatului.

Initiativa a fost sustinuta in comisie de catre senatorul independent Valeriu Todirascu, care a tinut sa precizeze ca aceasta initiativa aduce, pe langa sanctionarea cu inchisoare a furtului intelectual, si anularea imediata a acelor lucrari stiintifice declarate a fi rezultatul unui plagiat, potrivit News.ro.

Reprezentantul Guvernulului a precizat, in sedinta Comisiei juridice, ca Executivul nu sustine acest proiect, intrucat "plagiatul" este reglementat in legislatia actuala si s-ar crea o dublare a acestor sanctiuni privind drepturile de autor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a precizat in cadrul discutiilor ca initiativa legislativa vine in acoperirea unui vid legislativ in acest moment in privinta operelor de doctorat plagiate.

"In legea privind dreptul de proprietate intelectuala, singurii care pot sa sesizeze si pot sa se planga impotriva unei astfel de fapte sunt autorii, cei care au fost copiati", a spus senatorul PNL, precizand ca legea actuala este imposibil de aplicat.

"Avem o fapta grava care nu este pedepsita in Romania, pentru ca exista o cale prin care se poate bloca cercetarea plagiatului. De asta am semnat aceasta initiativa, pentru ca este o fapta grava si lucrurile stau rau in Romania, pentru ca se considera ca furtul intelectual, atata timp cat nu este pedepsit, este acceptat", a mai spus liberalul.

Initiativa legislativa a fost supusa la vot, inregistrandu-se 4 voturi "pentru" si 4 voturi "impotriva". Decizia Comisiei juridice a fost ca propunerea legislativa sa mearga la plen fara un raport de admitere sau de respingere, urmand ca plenul sa decida in acest caz.

Propunerea legislativa vizeaza modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal.

Astfel, se introducere un nou articol, 348, care prevede ca "folosirea sau prezentarea ca originala a unei lucrari scrise sau a unei comunicari orale, inclusiv in format electronic, in care au fost introduse texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice din opere scrise ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale, daca are ca rezultat obtinerea unei diplome, a unui titlu universitar sau academic, sau a unei pozitii profesionale, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, iar aceste lucrari si comunicari sunt nule de drept".

Initiativa legislativa este semnata de 37 de parlamentari de la PNL, UNPR si independenti. Acestia mentioneaza in expunerea de motive ca actualul Cod Penal tolereaza fraudarea prin plagiat si faciliteaza obtinerea nemeritata de diplome si titluri, pe baza unor lucrari neoriginale de diploma, licenta si doctorat.

In plus, actuala legialatie faciliteaza plagiatorilor ocuparea de functii si beneficierea de diverse avantaje materiale, dupa ce participa la diverse concursuri.

Comisia juridica a Senatului a lasat marti la latitudinea plenului sa decida asupra propunerii legislative care prevede pedepsirea plagiatorului, intrucat niciunul dintre rapoartele de admitere sau respingere nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#proiect legislativ plagiat, #inchisoare plagiat , #lege