Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Urmeaza atacul asupra educatiei

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 11:21
4540 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Urmeaza atacul asupra educatiei

Dupa atacurile nereusite asupra statului de drept si asupra justitiei, regimul Ponta-Antonescu pregateste atacul asupra educatiei.

Declaratiile conform carora Legea Educatiei Nationale, o importanta reusita a guvernarii anterioare, trebuie schimbata, partial sau in totalitate, se inmultesc.

Iata ce declara Liviu Pop, care a fost unul dintre cei patru ministri ai Educatiei din actualul guvern Ponta:

"Consider, insa, ca acesta este doar un pas timid facut spre stabilizarea sistemului de invatamant romanesc (bacul profesional-n.red.) si doresc, totodata, sa reamintesc ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ecaterina Andronescu, faptul ca noua Lege a Educatiei este blocata, de mai bine de un an, la comisia de invatamant din Senat" iar "noua lege a educatiei trebuie urgent adoptata."

Declaratia dnei ministru Ecaterina Andronescu, de zilele trecute, referitor la invatamantul profesional:

"In urmatoarele doua luni, principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli. Nu imi este foarte clar care este cea mai potrivita formula".

Aceasta declaratie vine in contextul in care invatamantul profesional este prevazut in Legea Educatiei Nationale, inclusiv legislatia secundara aferenta implementarii a fost elaborata. 12.500 de elevi au si intrat in aceasta forma de invatamant, in ciuda ignorarii sale de catre noua guvernare.

Adica, ce a realizat ministrul Funeriu, dupa 20 de ani de participare si cunoastere a celor mai performante sisteme de invatamant din lume nu este bun, trebuie re-re-schimbat de catre principalul responsabil pentru esecul si impasul in care se afla acum educatia si formarea profesionala din Romania, dna ministru Ecaterina Andronescu.

Premierul Victor Ponta nu se lasa nici el mai prejos. "Clasa pregatitoare o vad, de anul viitor, necesara si utila, dar tot in cadrul gradinitei si nu in cadrul scolii. Cred ca anul acesta ne-am grabit putin".

"Legea educatiei ar putea fi schimbata pana la sfarsitul anului, intrucat are "prevederi aberante", "care impiedica promovarea unor noi cadre didactice"!

Se referea, probabil, la conditiile dure de promovare in functii de profesor universitar si conducator de doctorat, care presupun in prealabil un examen de "abilitare", asa cum exista in alte tari europene.

Adica nu promovare pe pile si influenta de la partid, inclusiv a plagiatorilor, impostorilor si falsificatorilor de CV-uri, ci conform meritelor proprii, masurate cu mecanisme practicate in tari performante in sisteme educationale. Poate reusim sa depasim paradigma "fabrici de diplome".

Iata deci ca mai marii actualei guvernari pregatesc terenul pentru lovitura de gratie data educatiei: abrogarea actualei Legi a Educatiei si inlocuirea ei cu Codul Andronescu, care pastreaza privilegiile baronilor universitari, sindicatelor, clientelei de partid si condamna Romania la o piata a muncii fara meseriasii de care are atata nevoie. Dar care asigura materie prima pentru fabricile de diplome universitare.

In cele cateva luni de la preluarea guvernarii ministrul Educatiei a propus si a trecut prin Senat bacalaureatul profesional, a schimbat modalitatea de angajare a profesorilor de catre scoli, prevazuta in Legea Educatiei Nationale, readucand fostul examen national de titularizare, a schimbat pe criterii politice inspectorii generali si directorii de scoli, a spulberat vechile Consilii de Etica si Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, pentru a albi plagiatele lui Ponta si ale altor membri USL, a anulat organizarea masterului didactic prevazut de Legea Educatiei, a redus bugetul cercetarii cu 300 milioane de lei.

Inceputul a fost facut, urmeaza desavarsirea restauratiei educatiei in forma anterioara anului 2010.

Iata ce spunea comisarul european, Androulla Vassiliou, in decembrie 2011:

"In numele Comisiei Europene, felicitam Guvernul Romaniei pentru curajul si determinarea pe care le-au aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania. Este o actiune foarte apreciata la nivelul UE pentru ca se inscrie in liniile directoare pe care Comisia Europeana vrea sa le impuna prin viitoarele programe si politici europene si dupa 2014. Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu."

Ce va spune Comisia Europeana vis-a-vis de tentativa de abrogare a actualei legi a Educatiei si inlocuirea ei cu Codul Andronescu? Ajungem iarasi sa fim salvati de catre oficialii UE, in conditiile in care prea putine voci din mediul universitar romanesc se aud in apararea legii promovate de ministrul Funeriu?

Se pare ca poporul roman are o "hiba" majora: trebuie sa fie mereu salvat de catre altii. De propria-i neputinta.

Poate am ajuns in punctul in care ar trebui sa ne purtam si singuri de grija!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#legea educatiei modificata, #reforma educatie, #bacalaureat profesional , #lege