Joaca de-a votul prin corespondenta: PNL acuza PSD-ul de ipocrizie

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 15:49
1765 citiri
Joaca de-a votul prin corespondenta: PNL acuza PSD-ul de ipocrizie
Foto: Arhiva Ziare.com

Marian Petrache, secretarul general al PNL, acuza PSD-ul de ipocirizie in chestiunea votului prin corespondeta deoarece, spune liberalul, desi alesii PSD au promis ca vor prezenta cat mai repede un proiect in acest sens, acum dau vina pe Autoritatea Electorala Permanenta pentru tergiversarea dezbaterii.

"Atitudinea PSD in cazul votului prin corespondenta se poate plasa intre cinism si nepasare. Pesedistii condusi de Liviu Dragnea sunt cei care in obiectivul camerelor de filmat sunt cei mai buni prieteni ai romanilor din diaspora, insa, in culisele politicii, cand vine vorba de luat decizii in favoarea acestor cetateni, PSD isi urmareste propriile interese meschine, nedand doi bani pe respectarea drepturilor romanilor.

La inceputul acestei saptamani, PSD se lauda in plenul Parlamentului, dar si in fata opiniei publice, ca va introduce cat mai curand in Legislativ un proiect privind votul prin corespondenta, acuzandu-ne, in mod ironic, pe noi cei din PNL, de tergiversare", arata Petrache, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Comisia de Cod Electoral: o nebuloasa in PNL cu vagi explicatii

Acesta sustine ca, timp de zece luni, "PSD a tot blocat adoptarea votului prin corespondenta" (atat parlamentarii Puterii, cat si cei ai Opozitiei au respins votul prin corespondenta si in comisiile de specialitate, si in Parlament - n. red.) si ca "adevarata fata a PSD abia acum iese la iveala, la nici cateva zile distanta de la asumarea publica a adoptarii votului prin corespondenta".

"PSD, prin vocea acuzatoare a lui Valeriu Zgonea, isi arata limitele in a realiza acest proiect. Nu putem spune daca e vorba de incompetenta sau indolenta, insa un lucru e clar, acela ca PSD cauta tapi ispasitori pentru neputinta lor. Mai nou, vinovati pentru ca nu avem un vot prin corespondenta sunt cei de la Autoritatea Electorala Permanenta. Potrivit logicii lui Valeriu Zgonea, toata lumea este de vina, numai PSD-ul este sfant", continua Petrache.

Acesta ii acuza pe social-democratii ca au raspins proiectul PNL, adaugand ca partidul sau "s-a tinut de cuvant" si a redactat un asemenea proiect, in timp ce PSD a preferat "sa blocheze proiectul depus de PNL" (proiectul PNL a primit aviz negativ de la Comisia pentru administratie din Senat unde inclusiv parlamentarii PNL au votat impotriva proiectului - n. red.).

"Noi, cei din PNL, ne-am tinut de cuvant si am redactat un asemenea proiect. Chiar daca PSD este atat de disperat in a nu lasa oamenii sa voteze, noi nu vom ceda, ci vom continua sa militam pentru votul prin corespondenta pana cand acesta va fi adoptat. Sunt convins, totusi, ca intr-un final PSD va ceda si va aproba aceasta lege, tocmai datorita presiunilor noastre", a adaugat Petrache.

Haosul votului prin corespondenta

La aproape un an dupa revolta diasporei, care nu a putut sa voteze la alegerile prezidentiale, nu exista inca o lege care sa permita tuturor romanilor de peste granite sa isi aleaga candidatul. In Parlament zac nu mai putin de patru proiecte foarte asemanatoare ale votului prin corespondenta.

Pe langa cel initiat de Eugen Tomac, unul depus de liberali si unul mai vechi ce a trecut deja de Senat prin adoptare tacita (de ACL, inainte de prezidentiale), o initiativa similara a avut si PSD.

Politicieni atat de la Putere, cat si de la Opozitie au declarat ca votul prin corespondenta reprezinta o prioritate pentru aceasta sesiune legislativa. Timpul trece si Parlamentul nu a reusit inca sa transeze problema votului electronic sau prin corespondenta.

Doua propuneri ale lui Eugem Tomac, desi primisera anterior aviz pozitiv din partea Consiliului Legsilativ, care a confirmat constitutionalitatea prevederilor, au fost respinse de comisiile de Administratie si de Drepturile Omului din Camera Deputatilor.

Un proiect PNL pentru votul prin corespondenta a fost trimis la Comisia pentru administratie din Senat, unde a primit aviz negativ inclusiv de la membrii liberali, care si-au respins astfel propriul proiect.

Heirupismul votului prin corespondenta. De pe bicicleta, in racheta

Legea trebuie adoptata cu cel putin un an inainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicata, potrivit unei decizii a Comisiei de la Venetia si a Curtii Constitutionale.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

Activitatea Comisiei de Cod Electoral, blocata

Pentru ca problema sa fie rezolvata si pentru ca romanii din diaspora sa poata vota la alegerile de anul viitor, Comisia de Cod Electoral ar trebui sa transeze in cel mult cateva saptamani problema.

Comisia de Cod electoral a ramas fara presedinte

Mihai Voicu a demisionat insa recent de la sefia Comisiei de Cod Electoral, iar PNL a transmis oficial ca nu doreste sa nominalizeze pe nimeni in aceasta functie, blocand astfel pentru o perioada activitatea comisiei. Sefia Comisiei a fost ulterior preluata de social-democratul Gabriel Vlase.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi ca legea votului prin corespondenta ar putea fi adoptata, in scenariul cel mai lung, in luna februarie 2016, si va putea fi aplicata si pentru alegerile de anul viitor.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#corespondenta vot PNL PSD, #scandal vot corespondenta diaspora , #lege