La ce ne foloseste Legea lustratiei?

Duminica, 02 Mai 2010, ora 18:29
3454 citiri
La ce ne foloseste Legea lustratiei?

... O spune insusi presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, pedelistul Daniel Buda: "Are un mare defect, acela de a fi aparut prea tarziu in spatiul public". Intr-un taram al paradoxurilor, insa, sa fie primita! Dar nu-si va atinge scopul.

A fost considerata in primele luni de dupa Revolutie un panaceu, sau macar premisa de la care Romania putea pasi spre renasterea intr-o lume fara nomenklatura. Tara ar fi avut nevoie o de galeata cu var cu efectul actiunii Aliatilor de-a curata Germania de nazisti. Dar cat de putini au fost cei care au simtit ca Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara nu este doar un moft! Si cat de mult ne-a costat!

Nomenclatorul amagirii

Nici nu poti sa le imputi lipsa inspiratiei profetice celorlalti, oamenii simpli care n-au avut artificii la genunchi pentru a pasi intr-un destin privilegiat. Lumea se rasturnase cu fundul in sus, iar linistea pe care o promitea Ion Iliescu dupa atatea zile sangeroase in care li s-a inoculat ca sursa raului fusese Nicolae Ceausescu, nu un intreg regim de care au profitat mii de oameni, parea o solutie.

Cealalta solutie, in care profitorii vor fi pusi la colt, pare ca vine acum. Dar citind proiectul de lege avizat de comisii ai impresia ca privesti spre un film vechi, cu sunet distorsionat si pelicula crapata.

Cine sunt persoanele lustrabile? Cele care au fost remunerate pentru functii de conducere in PCR, UASCR, UTC, membrii Marii Adunari Nationale, consilierii muncipiali, orasenesti si judeteni, tot aparatul central, sefii cu presa si cu propaganda, dascalii invatamantului de partid, directorii de edituri, angajatii si colaboratorii securitatii, magistratii care au detinut functii de conducere, comandantii Militiei pana la nivel de sef de post, sefii misiunilor diplomatice si consulare.

Legea propune ca acestia sa aiba 5 ani interdictia de a ocupa functii publice. Cei care le-au obtinut in urma alegerilor isi vor putea termina mandatul, legea operand pentru ei la incheierea acestuia, iar cei numiti vor mai ocupa scaunul 90 de zile. Scapa directorii care au castigat un concurs.

Malaiul era demult mancat

Daca Punctul 8 s-ar fi transformat in lege atunci, iar activistii de frunte si securistii ar fi fost scosi la pensie, Romania n-ar mai fi traversat atatea nenorociri cu final neasteptat pentru detinatorii de constiinte curate. Bolsevicii nu s-ar mai fi instalat la butoane dand nastere unei oligarhii construite pe dictonul "cine are informatia, stapaneste situatia", ofiterii politiei politice n-ar fi apucat sa transmita tinerilor din sistem tentatia santajului pus in slujba politicienilor. Romania ar fi pornit pe calea reformei, calea fireasca a unei tari cu institutii aflate in disolutie, iar fara opozitia celor care nu se lasau reformati ar fi reusit in 5 ani sa puna bazele lumii in numele careia au murit atatia tineri la revolutie.

Ce garantii exista ca s-ar fi intamplat asa? Doar cateva exemple ale tarilor care s-ar rupt, prin legi asemanatoare, de totalitarism: Cehoslovacia in 1991, Germania in 1992, Ungaria 1994, Polonia in 1997.

Ce va rezolva Romania prin aceasta lege, cand averile lustrabililor din 1990, facute la putere sau in relatia cu puterea, au deja doua degete de praf, iar selectia pentru functia publica se face pe criterii de apartenenta la clan, familie, partid, deoarece boierii care au facut regulile nu au invatat ce inseamna expertiza si concurenta? O spune tot Daniel Buda: "Parlamentul a dat un semnal foarte clar, pentru ca societatea romaneasca avea nevoie de aceasta lege".

Un picior din lemn cu comprese de varza, din care iese o mladita verde. Lustratii vor pleca cinci ani in insule, si daca factorul biologic nu va fi de ajuns, se vor intoarce ranjiind. Daca totusi, convingi pepiniera UTC si UASCR, care a apucat sa inhaleze toate viciile sistemului creator, sa ramana, de rusine, la vatra, tot n-ai facut nimic. Cu avant tineresc, urmasii, scoliti in State si detinatori de certificate ORNISS, au devenit si mai cinici, si mai flamanzi.

Niciodata n-am suportat, insa, generalizarea. Nu-mi garanteaza nimeni ca un functionar la un consulat, nelustrabil, n-a facut mai mult rau decat un director de editura. Intamplator - ca stim la cine se refera legea - , nu. Dar nu putem lasa aceasta curatenie sa opereze sub semnul hazardului. Decat daca nu ne mai pasa.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Legea lustratiei, #Daniel Buda lustratie , #lege
Comentarii
Poza pintea
pintea
rank 5
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Legea a fost acceptata de portocalii doar dupa ce i-a scos din discutie pe Base & Draga Stolo.