La ce se mai gandesc parlamentarii: Evazionistii sa scape de inchisoare daca "regreta efectiv"

Marti, 10 Mai 2016, ora 19:14
7203 citiri
La ce se mai gandesc parlamentarii: Evazionistii sa scape de inchisoare daca "regreta efectiv"
Foto: Arhiva Ziare.com

Un parlamentar vrea introducerea notiunii de "regret efectiv" in Codul penal, astfel incat persoanele cercetate pentru infractiuni precum evaziunea fiscala si spalarea de bani sa scape de inchisoare, daca demonstreaza ca le pare cu adevarat rau pentru faptele comise.

Propunerea legislativa ii apartine senatorului independent Mihai Alfred Laurentiu-Antonio, care defineste "regretful efectiv" drept "acea situatie in care persoana care a comis pentru prima data o infractiune denunta acest lucru de bunavoie, recunoscandu-si vinovatia, in care contribuie efectiv, prin denunt, la descoperirea faptei, in care, de la momentul faptei, a trecut cel mult 2/3 din termenul de prescriptie, in care persoana care a comis infractiunea repara sau compenseaza prejudiciul cauzat, dar si in care contribuie la stabilirea imprejurarilor savarsirii si aflarea adevarului".

"Regretul efectiv" ar putea fi invocat in cazul infractiunilor precum evaziunea fiscala sau spalarea de bani, insa nu si pentru fapte penale precum actul sexual cu un minor, viol, talharie, piraterie, infractiuni contra sigurantei publice si securitatii nationale, droguri sau pornografie, scrie Adevarul.

Tariceanu vrea sa scoata abuzul in serviciu din Codul Penal

Kovesi avertizeaza: Daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu, se inchid sute de dosare DNA

Initiatorul propunerii legislative vorbeste in expunerea de motive despre "justitia restaurativa", care se refera la reabilitarea si responsabilizarea infractorilor. "In cadrul justitiei restaurative, victimele si daunele au un rol central, iar infractorii sunt tratati intr-o maniera mult mai adecvata nevoilor lor", arata senatorul.

"Regretul se exprima si prin repararea prejudiciului cauzat sau prin compensarea acestuia in forma sa baneasca sau in alta forma, prin trecerea bunurilor si mijloacelor proprii ale infractorului in proprietatea partii vatamate", se mai precizeaza in argumentatie.

Mihai Alfred Laurentiu-Antonio sustine ca acest proiect ar fi necesar din cauza numarului mare de procese din Romania, spunand ca aplicarea conceptului de "regret efectiv" ar mai elibera instantele.

Senatorul invoca si supraaglomerarea din inchisorile romanesti, pentru care Romania a fost condamnata la CEDO in repetate randuri si obligata sa plateasta despagubiri de sute de mii de euro pe an, scrie si Profit.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#scapa inchisoare regret efectiv, #infractori regret efectiv , #lege