Legile achizitiilor publice, adoptate de Camera Deputatilor - Ciolos a mers in Parlament (Video)

Marti, 10 Mai 2016, ora 13:10
4355 citiri
Legile achizitiilor publice, adoptate de Camera Deputatilor - Ciolos a mers in Parlament (Video)
Foto: Ziare.com

Camera Deputatilor a aprobat, marti, cele patru legi privind achizitiile publice desi, in cursul diminetii, era luata in calcul amanarea votului final din plen, la sedinta participand premierul Dacian Ciolos si mai multi membri ai Cabinetului sau.

Romania avea termen doi ani, adica pana la mijlocul lunii aprilie, sa adopte noile norme privind achizitiile publice finantate cu fonduri europene, asa cum au fost stabilite de catre Comisia Europeana in 18 aprilie 2014, relateaza News.ro.

"Va multumesc pentru acest vot", a spus prim-ministrul Dacian Ciolos, prezent in sala, acesta sustinand legile.

"Am introdus abordari in ceea ce priveste cerintele minime de calificare (...) exista criterii in plus care vor ajuta comisiile de evaluare in atribuirea lucrarilor, criterii calitative si criterii care face referire la costul cel mai scazut, nu pretul cel mai scazut.

In acelasi timp facilitam prezenta IMM prin criteriul de impartire pe loturi, pentru ca si acestea sa aiba acces la procedura. Schimbam optica in ceea ce priveste caietul de sarcini, promovam criterii de performanta", a spus reprezentantul Guvernului, in timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor in care legile au fost citite.

Ciolos tot incearca sa vorbeasca in Parlament de urgenta adoptarii legilor achizitiilor, deputatii il amana

Printre principalele modificari aduse la acest pachet legislativ se numara introducerea criteriului de atribuire "calitate-pret" la contractele de achizitii publice in cazul prestatiilor de consultanta ori asistenta tehnica, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale. Potrivit proiectului legislativ, oferta castigatoare va fi selectata prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

"Prin noua lege au fost realizate o serie de obiective destinate sa asigure un cadru legislativ prin care achizitiile publice sa fie concepute astfel incat sa asigure o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii sociale.

(...) Printre problemele cu care se confrunta domeniul achizitiilor publice se regasesc: lipsa de expertiza la un nivel satisfacator cu privire la elaborarea documentatiilor de atribuire de catre autoritatile contractante, utilizarea excesiva a criteriului de atribuire 'pretul cel mai scazut', durata indelungata a desfasurarii unei proceduri de atribuire", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Senatorii au votat in favoarea noii legi a achizitiilor publice: Pretul cel mai mic nu va mai fi criteriul principal

Pachetul legislativ include o noua lege a achizitiilor publice, care vizeaza reducerea costurilor achizitiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" in criteriile de atribuire. In acest fel, statul tine cont de costul total pentru tot ciclul de viata al produsului sau serviciului cumparat.

Prin noua lege, autoritatile statului vor putea sa cumpere direct, fara licitatii, produse sau servicii cu o valoare fara TVA mai mica de 66.259 lei si lucrari cu o valoare de cel mult 265.038 lei fara TVA.

Proiectul acestui pachet legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta si a fost trimis Parlamentului in octombrie 2015, iar in luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

Votul de marti vine dupa trei saptamani in care legile au fost amanate succesiv.

Saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos a transmis o scrisoare Camerei Deputatilor, solicitand sa participe la plen alaturi de intregul sau Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achizitiile publice, insa deputatii au amanat din nou sesiunea de vot final, programand-o aceasta saptamana.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#legi achizitii publice adoptate, #Ciolos legi achizitii publice , #lege