Liberalii propun infiintarea Jandarmeriei rurale, care sa-i ajute pe politistii din sate si orasele mici

Sambata, 05 Martie 2016, ora 18:01
6247 citiri
Liberalii propun infiintarea Jandarmeriei rurale, care sa-i ajute pe politistii din sate si orasele mici

O initiativa legislativa semnata de 24 de deputati liberali prevede infiintarea, la nivel rural si orase mai mici de 10.000 de locuitori, de subunitati de Jandarmerie rurala, care sa asigure ordinea publica in aceste zone in care fenomenul infractional este din ce in ce mai ridicat, potrivit parlamentarilor.

Parlamentarii liberali doresc modificarea legii 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, prin infiintarea, la propunerea inspectorului principal al Jandarmeriei, de unitati sau subunitati de Jandarmerie rurala, in baza criteriilor demografice si teritoriale, precum si in functie de evolutia fenomenului infractional la nivel rural si al oraselor mici, informeaza News.ro.

Liberalii atrag atentia infractionalitatea, la nivel rural, este in continuare extrem de ridicata, multe dintre infractiuni fiind de violenta.

"Mass-media prezinta zilnic situatii in care fortele de politie sunt depasite de evenimentele violente din aceasta zona a societatii. In spatele acestor cifre seci din statistici, se afla oameni, destine si tragedii, in fata carora Statul Roman e obligat sa ia masuri", se precizeaza in expunerea de motive la propunerea legislativa.

Parlamentarii mai atrag atentia ca lucratorii Politiei Romane au fost ei insisi, din ce in ce mai des, victimele fenomenului infractional, mai ales in zonele rurale si in orasele mici. Astfel, este importanta infiintarea unor subunitati de Jandarmerie, in aceste zone, care sa aiba in competenta mai multe comune sau orase mici.

Unitatile rurale ale Jandarmeirie vor fi subordonate Inspectoratelor judetene, si se infiinteaza la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale cu rang de comuna sau a oraselor cu mai putin de 10.000 de locuitori.

Initatile de Jandarmerie rurala au ca misiune, potrivit proiectului, asigurarea si restabilirea ordinii publice.

Legea urmeaza sa isi produca efecte incepand cu 1 ianuarie 2017, iar Guvernul trebuie sa emita, in 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii, hotararea de guvern prin care stabileste numarul de posturi de ofiteri, maistri militari, subofiteri, gradati si soldati profesionisti, din cadrul Jandarmeriei Romane, pentru aceasta noua unitate rurala.

Initiativa legislativa este semnata de 24 deputati liberali: Vasile Berci, Ioan Chirtes, Anton Dobos, Mircea Dolha, Paul Dumbravanu, Andrei Daniel Gheorghe, Maria Grecea, Dragos-Ionel Gunia, Virgil Guran, Eleonora-Carmen Harau, Daniel Iane, Aurelian Mihai, Nicolae Alexandri, Vlad Nistor, Ovidiu Raetchi, Elena-Ramona Reuer, Dan-Coriolan Simedru, Raluca Surdu, Ioan Tamaian, Hubert-Stefan Thuma, Radu Zlati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jandarmerie rurala, #jandarmi sate , #lege