Lustratia - foarte tarziu, nu prea tarziu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 12:13
5843 citiri
Lustratia - foarte tarziu, nu prea tarziu

La 20 de ani dupa caderea comunismului, legea lustratiei vine, intr-adevar, foarte tarziu. Daca punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara ar fi fost pus in aplicare inca de la inceputul anilor 90, soarta Romaniei ar fi fost, fara indoiala, alta. Realist vorbind insa, punctul 8 nu putea fi aplicat.

Cine sa legifereze lustratia cand cei care au preluat puterea in 1989 erau tot fostii comunisti si securisti, internationalistii. Ion Iliescu nu a promovat in pozitii de reala putere decat nomenclaturisti sau copii de nomenclaturisti. FSN-ul atotputernic mustea de acesti oameni. Sa se fi lustrat pe ei insisi?

Da, este foarte tarziu, cat timp acesti oameni au facut deja tot raul pe care puteau sa-l faca Romaniei. Esential ar fi fost ca Ion Iliescu sa fi fost oprit in anii '90, inainte de comiterea tuturor blestematiilor, inainte de a se agata vreo trei mandate, ca un bolovan, de piciorul Romaniei.

La fel ca el, putini dintre cei mai rai sunt acum in functii de mare importanta. Totusi, nu vad nimic rau in disparitia politica a unor dinaozauri precum Adrian Paunescu sau Serban Mihailescu.

In plus, sa nu uitam ca la fel de cancerigeni pentru societatea romaneasca sunt lustrabilii discreti, cei care in 1990 au penetrat, precum metastazele, lumea afacerilor si au pus rapid mana pe finantele acestei tari, pe care le controleaza si acum. Ei nu pot fi lustrati nici acum.

Da, este foarte tarziu, cat timp foarte multi dintre lustrabili au fost deja "achitati" prin votul popular care i-a suit, chiar uninominal, in diverse pozitii de putere. Si cat timp am ajuns in dramatica situatie ca peste 50% din populatia Romaniei sa considere ca vremurile de dinainte de 1989 erau mai bune.

E drept, au ajuns la aceasta concluzie tocmai din cauza influentei nocive a lustrabililor, dar chiar si asemenea analize sunt tardive. Dupa cum este posibil ca in acesti 20 de ani, unii lustrabili sa-si fi dovedit o reala competenta in functii publice. Adrian Severin ar fi un exemplu.

Nu prea tarziu din punct de vedere moral

Da, este foarte tarziu din punct de vedere practic, dar nu prea tarziu din punct de vedere moral, un punct de vedere nesupus vreunei prescriptii. Societatea romaneasca are la fel de mare nevoie de aceasta curatenie, fie ea tardiva. Este esential ca fostii profitori si servitori ai unui regim ilegitim si criminal sa cunoasca vreme de 5 ani o limitare, adica infinit mai putin decat au avut de dus oponentii acestui regim.

Distanta igienica la care ar fi tinuti nu le-ar mai da, macar, posibilitatea sa tina lectii de moralitate, eventual televizate, poporului la a carui asuprire au contribuit sau, cel putin, au consimtit. Mai batrani sau mai tineri, ei trebuie sa plateasca macar pretul moral pentru colaborationismul de dinainte de 1989. Pentru o reparatie morala nu e niciodata prea tarziu.

Legea nu va lovi in mod egal partidele politice. Dupa toate probabilitatile, cel mai lovit va fi PSD, cuibul traditional al comunistilor si securistilor. Potrivit propriei estimari, partidul va pierde 30-40% din consilierii locali. Aceasta estimare ne mai sugereaza ca legea nu va lovi in mod egal nici la nivelul teritoriului. Ea va avea mai multi clienti in mediul rural si in orasele mici, decat in orasele mari, unde exigentele oamenilor au fost mai aspre, iar desprinderea de comunism ceva mai clara.

Pentru ca ajunge la vot acum, cand cei mai grei dintre lustrabili nu mai ocupa pozitii de mare putere, legea are sanse mari sa treaca. PD-L, UDMR si PNL au toate motivele sa si-o puna la rever, cu pierderi minime, in vreme ce PSD nu are posibilitatea sa o blocheze. Si, dupa cum am vazut in comisia juridica a Camerei Deputatilor, unde legea a primit un singur vot impotriva, social democratii se feresc, din motive de imagine, sa o respinga vehement, cu exceptia previzibila a lui Ion Iliescu.

Dar adoptarea nu inseamna aplicare. Multi invoca o posibila opoizitie din partea CEDO, invocand o condamnare in prima instanta a Letoniei. Ceea ce nu se prea spune insa e ca la recurs Letonia a castigat, iar motivatia Curtii e pe deplin relevanta: "o asemenea interdictie ar fi cu greu acceptabila intr-o tara cu traditie democratica, dar poate fi acceptabila in Letonia, date fiind conditiile istorice care au dus la adoptarea lustratiei si date fiind amenintarile la adresa noii democratii. Curtea accepta in acest caz ca autoritatile nationale din Letonia sint intr-o pozitie mai buna sa evalueze dificultatile intampinate in stabilirea ordinii democratice."

Gata sa-si infiga coltii in legea lustratiei sunt, mai degraba, magistratii Cutii Constitutionale, daca nu din motive personale, macar din solidaritate cu cei care i-au parcat intr-un loc atat de cald. Si daca legea lustratiei nu va fi trimisa la CCR de PSD, va fi cu siguranta trimisa de primul lustrabil caruia i se va aplica.

Chiar si asa insa, adoptarea legii lustratiei ar fi un punct de cotitura morala in istoria zbuciumata a ultimilor 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#legea lustratiei aplicare, #blocare legea lustratiei , #lege