Mai multa securitate, mai putina siguranta - De la cititori

Autor:
Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 20:45
1870 citiri
Mai multa securitate, mai putina siguranta - De la cititori
Foto: Arhiva

Printr-o initiativa legislativa, aflata in dezbatere la Camera Deputatilor, deputatul Cezar Preda ne invita ca, in numele securitatii statului, sa coboram stacheta intruziunii legitime in viata privata a individului de la inaltimea rarefiata a indiciilor temeinice privind savarsirea unor infractiuni din sfera sigurantei nationale la firul riscurilor si amenintarilor atat de elastice si permisive, cum sunt cele prevazute in demersul sau legislativ.

S-a discutat mult despre competenta ofiterilor SRI si posibilitatea acestora de a deveni organe de cercetare penala speciale, insa au ramas in umbra unele modificari care atenteaza la drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei in numele securitatii statului.

Proiectul de lege vizeaza modificarea Legii 51/1991 privind siguranta nationala si a Legii 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI.

In expunerea de motive care insoteste proiectul de act normativ, initiatorul pledeaza pentru oferirea de noi prerogative SRI, chiar daca aceste instrumente duc in mod inevitabil la restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale ale persoanei.

Pentru a intelege ce castigam oferind mai multa putere SRI si cat platim pentru acest castig, va prezentam in mod succint modificarile legislative propuse:

Constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale urmatoarele:

"1. Confectionarea, folosirea sau comercializarea de echipamente, dispozitive si alte mijloace de interceptare, bruiere si inregistrare a comunicatiilor sau a comunicarilor in afara cadrului legal."

In lipsa unei reglementari explicite si neechivoce a dispozitiilor legale propuse prin acest text de lege vor putea fi considerate amenintari la adresa securitatii nationale fapte precum: realizarea unor reportaje jurnalistice cu camera ascunsa, inregistrarea unei convorbiri proprii pe care ati purtat-o cu o anumita persoana s.a.m.d.

"2. Diminuarea sau blocarea acccesului la resurse economice vitale"

Demersurile civice, protestele sau reactiile cetatenesti de orice fel care impiedica intr-un fel sau altul luarea unei decizii administrative de exploatare a unor resurse economice pot constitui amenintari la adresa securitatii nationale.

Pe cale de consecinta reactiile civice de genul celor care se opun exploatarii miniere de la Rosia Montana vor putea fi catalogate drept amenintari la adresa sigurantei nationale si tratate in consecinta prin posibilitatea conferita de lege serviciului de informatii de a realiza intruziunea in viata privata a tintei pe care a luat-o in vizor.

"3.Actiuni ce sunt de natura a periclita relatiile externe ale Romaniei"

Sesizarea unor abuzuri ale statului la forurile internationale de profil poate constitui o actiune de natura a periclita relatiile externe ale statului roman transformandu-l astfel pe petent intr-o amenintare la adresa securitatii statului roman.

Mai grav este ca "riscurile si amenintarile la securitatea statului constituie temei legal pentru:

- Interceptarea si inregistrarea comunicarilor si comunicatiilor efectuate sub orice forma.

- Accesul intr-un loc (institutie publica sau locuinta privata) .....pentru instalarea, intretinerea sau ridicarea de obiecte precum si supravegherea prin fotografiere, filmare ori prin alte mijloace efectuate sitematic in locuri publice sau in orice mod in locuri private."

Practic, initiatorul a eliminat din textul de lege aflat in prezent in vigoare conditia respectarii prevederilor Codului de Procedura Penala pentru solicitarea si obtinerea autorizatiei de interceptare sau plasare in mod legendat a mijloacelor de supraveghere electronica, informatica si audio-video intrucat Codul de Procedura Penala conditioneaza acordarea autorizatiei de existenta unor indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni din cele enumerate in mod limitativ in Cod printre care regasim si pe cele care vizeaza siguranta nationala (art 155-171 Cod Penal)

Daca in conditiile prevazute de codul de procedura penala autorizatia de interceptare se da pentru o perioada de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii sale pentru aceeasi perioada de timp fara ca acestea sa poata depasi 120 de zile, in cazul autorizatiei pentru riscuri si amenitari la adresa securitatii nationale autorizatia se da pentru o perioada ce nu poate depasi 6 luni cu posibilitatea prelungirii la infinit pentru perioade de cate 3 luni de zile.

Alte modificari vizate:

1. Posibilitatea oricarei persoane de a solicita accesul la datele cu caracter personal ce o privesc in mod exclusiv.

Exceptie: Accesul poate fi respins daca autoritatea apreciaza ca furnizarea informatiilor pericliteaza indeplinirea atributiilor de serviciu ale acesteia sau daca apreciaza ca este necesar acest lucru pentru protejarea interesului national.

2. Obligativitatea autoritatilor de a informa in scris persoanele care au facut obiectul unui mandat de interceptare

Exceptie: Nu se realizeaza informarea daca aceasta ar putea conduce la perturbarea activitatii de realizare a securitatii nationale sau daca ar determina dificultati in desfasurarea activitatilor autorizate cu privire la alte persoane

Organele cu atributii in domeniul securitatii nationale sunt obligate sa informeaze in scris in termen de maximum 180 de zile pe cel asupra caruia s-au luat masurile descrise mai sus.

3. Infiintarea organelor de cercetare speciala ale SRI, competente sa desfasoare activitati de cercetare penala pentru infractiunile din sfera sigurantei nationale

4. Posibilitatea folosirii colaboratorilor si investigatorilor sub acoperire pentru culegerea de informatii necesare descoperirii infractiunilor circumscrise sigurantei nationale.

Acest articol a fost realizat de un cititor din comunitatea Ziare.com, Gipro

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Cezar Preda PDL, #Cezar Preda securitate , #lege