"Marele Hingher" si cei 133 de milosi (Opinii)

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 08:37
4925 citiri
"Marele Hingher" si cei 133 de milosi (Opinii)
Foto: Arhiva

133 de personalitati ale vietii publice, actori, cantareti si sportivi au semnat de curand o petitie adresata sefului statului, prin care ii cereau acestuia sa nu devina "Primul Hingher" al tarii, prin promulgarea asa-numitei Legi a maidanezilor. O lege care transfera autoritatilor locale intreaga responsabilitate si decizie in ceea ce priveste soarta cainilor fara stapan.

Deci, asa! "Marele Hingher"! Nu stii ce sa faci cand auzi de un asemenea supranume. Sa razi sau sa plangi. De toate a fost facut Traian Basescu pana acum de prietenii si neprietenii sai, numai hingher, nu. Si mai ales, "Mare Hingher", o titulatura care duce cu gandul la "Marele Inchizitor" din perioada Evului Mediu intunecat.

Documentul cu pricina, asezonat apoi cu interventiile individuale ale protagonistilor, servite pe majoritatea canalelor mass-media, face o risipa extravaganta de motive si argumente conform carora posibila exterminare a maidanezilor ar insemna o intreprindere inumana, criminala, un fel de holocaust canin fara precedent in lumea civilizata, care ar pogori vesnic rusinea asupra neamului romanesc.

Pentru a nu fi automat calificat si subsemnatul cu epitetele mai sus evocate, ma grabesc sa declar ca sunt un iubitor al animalelor, cu deosebire a cainilor si ca ma mandresc cu calitatea de stapan si serv a doua asemenea patrupede care imi solicita mult timp si multa rabdare intru hranirea, ingrijirea si supravegherea lor, pana acolo, incat ma intreb adesea cine este stapanul si cine este cel posedat in menajul nostru. Ma intreb daca toti cei 133 de semnatari sunt in aceeasi situatie sau ei ar voi sa faca binele cu mainile altora.

Nu pot sa nu observ nuantele felurite de ridicol in demersul probabil bine intentionat al semnatarilor documentului mentionat. In primul rand, problema destinatarului. De ce Traian Basescu? De ce nu autorii actului normativ? De ce nu autoritatile administratiei locale care ar trebui, nu-i asa, sa fie suverane, impreuna cu alegatorii din acele areale macar asupra cainilor comunitari din zona? Este cumva Traian Basescu ultimul liman al umanismului si indurarii? Nu s-a prea auzit in ultima vreme asa ceva. Mai degraba contrariul.

Documentul are, poate involuntar, si un indicibil parfum de ipocrizie. Dupa cate stim, oamenii sunt oameni si animalele, animale. Cu un statut net diferentiat si cu drepturi specifice. Desigur, este frumos si elegant sa fim milosi si umani si in relatiile cu necuvantatoarele. Pana la un loc. Pana acolo unde existenta acestora nu afecteaza negativ viata oamenilor. Aceasta este trista si dura realitate.

Ma intreb daca toti semnatarii vor fi fiind cumva vegetarieni. Daca au asistat la sacrificarea unui pui, a unui porc sau, mai rau, a unui vitel de lapte sau a unui miel de Paste. Credeti ca un miel sau un vitelus sunt mai putin suavi decat un maidanez?

Marturisesc din nou ca, daca ar trebui sa indeplinesc eu rolul de haham, probabil as intra definitiv in categoria vegetarienilor. Asa insa aplic cu succes, dupa cum fac si cei de mai sus, politica strutului. Mila selectiva.

Nu este adevarat, pe de alta parte, ca in alte tari nu se procedeaza astfel. Peste tot, in lumea civilizata, cainii vagabonzi sunt adunati de pe strazi, sunt adapostiti, hraniti, tratati si oferiti spre adoptie. Daca oferta ramane fara rezultat, ei sunt eutanasiati, fireste cu mijloace moderne si civilizate. Spectacolul grotesc al haitelor flamande de caini cutreierand strazile si punand in pericol vietile si sanatatea cetatenilor nu poate fi intalnit decat in tarile din lumea a treia.

Am putea, ce-i drept, sa-i tinem in adaposturi pana la obsteasca lor moarte. Vreo 10-15 ani! Cine acopera insa costurile, care nu sunt deloc mici? Si care, dupa modelul autohton, vor fi binisor umflate. Si mai ales care este justificarea irosirii unor fonduri publice in situatia in care avem prea multi oameni, nu animale, in situatii de handicap social, oameni fara adapost, fara painea cea de toate zilele asigurata, copii flamanzi si dezbracati.

Oare, pe cine sa salvam cu prioritate? Pe toti, se vor grabi sa declare cei de mai sus, ca nu-i doare gura si mainile cu care semneaza asemenea petitii.

Decat sa faca parada de gesturi umanitare cu apeluri la autoritatea presedintelui si cu banii altora, mai bine ar pune respectivii de un ONG care sa adune fonduri si sa produca initiative in privinta unei rezolvari cat mai favorabile a sortii maidanezilor iubiti.

Sau ar putea sa dea concerte, spectacole, sa intreprinda competitii prin care sa sensibilizeze opinia publica asupra unor asemenea subiecte. Sa mai dea si de la ei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu lege maidanezi, #lege eutanasiere caini, #eutanasiere maidanezi , #lege