Ziare.com

Nou proiect cu dedicatie pentru Casa Regala: Primeste Palatul Elisabeta si finantare de peste 800.000 de euro pe an

Joi, 17 Mai 2018, ora 15:33

   

Nou proiect cu dedicatie pentru Casa Regala: Primeste Palatul Elisabeta si finantare de peste 800.000 de euro pe an
Deputatul PSD Gabriel Vlase a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege privind infiintarea institutiei pentru promovarea valorilor nationale "Regele Mihai I".

Potrivit proiectului, institutia pentru promovarea valorilor nationale "Regele Mihai I" este organizata si functioneaza ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar.

Sediul institutiei este Palatul Elisabeta, iar activitatea institutiei consta in crearea si dezvoltarea de programe si proiecte in vederea promovarii traditiilor, obiceiurilor si simbolurilor nationale, a persoanelor si realizarilor de valoare din domeniul stiintific, cultural, educational, sportiv si economic, promovarii unor evenimente cu semnificatie istorica si a unor programe de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Activitatea acesteia mai consta in promovarea, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii Romaniei, investitiilor si turismului, artei, stiintei, educatiei si a monumentelor istorice, fata de personalitati, investitori si institutii din strainatate, se arata in proiect.

Pentru realizarea obiectului de activitate, institutia deruleaza activitati ca:
  • efectuarea de studii si cercetari in tara si strainatate pentru aprofundarea premiselor obiectului de activitate si publicarea acestora
  • organizarea sau participarea la proiecte sau programe de dezvoltare in domeniul stiintific, cultural, educational, sportiv si economic
  • organizarea de reuniuni si colocvii nationale sau internationale
  • organizarea de vizite si evenimente in tara si strainatate
  • stabilirea si dezvoltarea de relatii de colaborare cu autoritatile publice centrale si locale, precum si cu institutii, organizatii si personalitati din tara si strainatate.

Proiectul de lege stabileste ca aceasta institutie este condusa de un director numit si revocat din functie de Parlament, la propunerea custodelui Coroanei Romaniei, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.

Directorul este coordonatorul principal de credite.

Cheltuielile curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat si din venituri proprii.

Veniturile proprii se obtin din studii si cercetari, editarea si vanzarea de carti, prestari de servicii, consultanta, incheierea de contracte si acorduri de colaborare cu persoane fizice sau juridice. Veniturile proprii se mai pot obtine si din sponsorizari sau donatii, mai prevede proiectul.

"Anual, se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o suma in lei echivalenta a 860.000 de euro pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital. Suma alocata se prevede distinct in bugetul Senatului si se actualizeaza din oficiu in fiecare an cu rata medie anuala a inflatiei", se arata in proiect.

Potrivit documentului, activitatea institutiei se realizeaza prin aparatul propriu de lucru. Incadrarea personalului se face pe baza de concurs sau examen, salarizarea acestuia se realizeaza conform prevederilor legale privind salarizarea in sectorul bugetar in sistem contractual, iar numarul maxim de posturi este 20.

Institutia prezinta in plenul Parlamentului raportul anual si contul de executie bugetara.

La data intrarii in vigoare a legii, imobilul Palatul Elisabeta se transmite din administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" in administrarea institutiei. Institutia de subroga de drept in toate contractele, drepturile si obligatiile Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" cu privire la imobilul transmis.

Pentru anul 2018, fondurile necesare organizarii si functionarii institutiei se asigura din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, se mai arata in proiect.

Organigrama institutiei prevede postul de director si director adjunct si compartimentele: financiar-contabil si resurse umane, proiecte si programe, secretariat general, juridic, secretariat, administrativ si relatii publice.

Initiativa legislativa apartine deputatului PSD Gabriel Vlase si este semnata de 35 de deputati si senatori PSD si 4 deputati ALDE. Ea este in dezbatere publica pe site-ul Camerei pana pe 26 iunie.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, anunta in luna martie ca va fi depus un nou proiect de lege privind Casa Regala, care va intra in procedura parlamentara si va fi adoptat pana la sfarsitul acestei sesiuni.

"S-a realizat un nou proiect de lege impreuna cu dumnealor (Casa Regala - n.red.) care va intra sau urmeaza sa intre imediat in procedura parlamentara zilele acestea. Categoric va fi adoptat pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare", a declarat atunci Liviu Dragnea.

La inceputul lunii martie, proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei a fost retras din circuitul legislativ chiar de initiatori, Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea, fiind invocate potentiale riscuri de neconstitutionalitate.

Mai multe pe acelasi subiect:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege Casa Regala palat Elisabeta
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6561 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Nou proiect cu dedicatie pentru Casa Regala: Primeste Palatul

Elisabeta si finantare de peste 800.000 de euro pe an"

- casa regala rosie , psdalde ! sa vezi ca devenim monarhie rosie ! :o(((

 

tariceanu si dracnea, majordomi regali ? lachei cu livrea rosie cu

trandafiri ?
de ce nu !
dracnea stie sa serveasca la halba inca de la absolvirea facultatii :)
tariceanu stie sa prepare tzatziki si sa dea peste cap un ouzo.

 

Bani publici irositi aiurea de PSD.

Asa-zisa "Casa regala" nu este decat o scorneala.

 

Exista familia regala a Romaniei, care a asigurat...

...conducerea regatului Romania, contributia acesteia la dezvoltarea statului fiind de o valoare inestimabila. In primul rand, a fost recunoscut international statul Romania in urma unirii Valahiei cu Moldova. Fragila unire a lui Cuza nu fusese recunoascuta pe deplin, statele europene cerand ca cele doua principate sa ramana cu administratii separate si sa dispara doar granita comerciala dintre ele (cam cum este Uniunea Europeana acum). Tot sub regele Carol, Romania si-a castigat independenta fata de turci. Atentie! In urma razboiului ruso-turc, tarul Rusiei fiind inrudit cu Regele Carol. Stiti ce s-ar fi intamplat daca armatele tarului (care au castigat razboiul cu turcii) ar fi trecut prin Romania (Moldova si Valahia) si Romania nu ar fi fost regat cu rege recunoscut in Europa si de casele regale ale Europei? In mod aproape sigur rusii ar fi ramas pe aici si cel putin Moldova, probabil si Valahia, ar fi devenit gubernii rusesti, asa cum a fost la vremea aceea Basarabia.
Romania a devenit un stat modern, cu institutii de nivel european, recunoscut fiind si sprijinit de statele civilizate din vestul Europei. Dupa primul razboi mondial, sub regele Ferdinand, s-a constituit Romania Mare. Daca Romania nu ar fi fost atunci regat cu rege recunoscut pe plan european, nu cred ca i s-ar fi ingaduit sa devina "Mare", la fel cum nici unirea lui Cuza nu a fost recunoscuta pe de-a-ntregul.

Prin acest proiect se incerca sa nu se piarda aceasta istorie, dand familiei regale (care exista si merge mai departe) si o conotatie de persoana juridica numita Casa Regala a Romaniei.
Eu consider ca este un lucru bun, avand in vedere faptul ca perioada regala a fost cea mai morala, cea mai benefica si cea mai integratoare in istoria tarii.
Din momentul in care Romania a devenit republica i-a mers din ce in ce mai prost, ajungand, vedem bine, la coada Europei, intr-o pozitie mult mai proasta decat a fost in timpul monarhiei.
Casa Regala a Romaniei este si a Basarabiei, a Bucovinei de Nord si a Cadrilaterului (unde se si afla Palatul Reginei Maria). Casa Regala poate reprezenta mai mult decat este Romania astazi.

Info, daca va intrebati ce fel de scor bizar aveti

va spun ca eu sunt de vina. V-am dat 5 pentru calitatea comentariului, si 1 pentru ca nu sunt absolut deloc de acird cu argumentele dvs. :)

DRAGULUI INFO,

Asta cu "cea mai morala", e tare, colega! Citeste-l pe Eminescu, si vei afla cata "moralitate a existat, inclusiv la masa lui Carol I! Afacerea "Skoda", cu taticul sau actionar!!! Moralitatea si caracterul nu este definitoriu pentru o etnie anume! Nici macar germanaa sa se numeasca! Calitatea umana a posesorului, indiferent de etnie sau religie, este definitorie! Actele si faptele noastre ne definesc, nicidecum reclama post-factuala!!!

Minunat !!! Info!!!!

mai exista omeni care au o parere echilibrata si da respectul cuvenit o parte a istoriei romane

Si cine sa promoveze traditiile obiceiurile si simbolurile nationale

... o venetică? Da' ce legatura are Margareta cu Romania si Romanismul, ce stie ea despre noi? Treziti-vă oameni buni, nu risipiti banii pe impostori, cand la noi milioane de romani traiesc in saracie!

tariceanu spera sa obtina voturile monarhistilor

numai ca,va avea nevoie de ajutorul dezinteresat al lui
dragnea,singurul capabil sa-i determine pe cei plecati
in cele vesnice sa voteze :)))

Cu rromul Radu Duda in familie?

Unde mai pui ca e si fiul unui tovaras si pretin de-al lui Ion Iliescu... Asa se explica dorinta PSD, care e plin de rromi. Co Bonbonica nu o fi vreun mare nume romanesc...

Socialismul va disparea!

asistati

Se vor numi asistati social la fel ca jumatate din Romania.

 

Altă sinecură

Nu există absolut nimic din ce este prevăzut in obiectul de activitate al acestei "instituții", care să nu poată fi făcut de instituții existente ale statului. O frazeologie goală, lipsită de conținut.
O instituție parazitara.
Se ascunde in text regimul palatului: cine plătește chiria și intretinerea palatului, asta e bașca peste milionul de euro menționat.
PSD a inceput să subvenționeze și pe cei foarte bogați.
Margaretei ar trebui să-i fie rușine, dar nu ii este. Dacă există proști care dau, de ce să nu ia.
Iar domnii deputați inculți, incompetenți și analfabeți trebuie să știe că Romania este constituțional republică, deci nu are nici coroană, nici custode al acesteia, prinți, prințese, majestăți și alte asemenea apariții. Are numai cetățeni, egali in drepturi.

 

Nu mai exista Casa Regal romaneasca. Odata cu moartea ultimului

ex-rege al Romaniei Mihai I, casa regala nu mai este decat o cochilie goala de sens si continut. Apetenta coalitiei pzdiste pentru regalitate este una de prost gust, care corespunde nivelului lor de educatie.

Bine ca ua rezolvat saracia din tara, acum pot da Palatul Elisabeta lui Duda si fetitzelor ex-regelui. Si milionul necesar functionarii bucatariilor, cameristelor si celorlalte slugi ale unei familii perfect straine de Romania. Cu 1 milion si 20 de domestici se poate trai corect in palat...

 

PE BANII CUI, HRANESTE

echipa de TRADATORI, tradiceanu si infractorul Dragnea, niste neica nimeni? Nebagati in seama de nimeni? De ce, din buzunarul meu si al familiei mele, trebuie sa plece, lunar, niste zeci de Euro, pentru haita ce s-a asezat in fruntea "casei regale", securisto-rosie, condusa de Popper si Mihnea Constantinescu? M-a intrebat cineva daca doresc sa ofer acesti bani, din munca noatra, acestei FACATURI ORDINARE???

 

Minunat !!! Info!!!!

Subscriu si citez comentariul lui Buzdugan, de mai sus.

"
Minunat !!! Info!!!!

mai exista omeni care au o parere echilibrata si da respectul cuvenit o parte a istoriei romane
"

Au fost niste catastrofe, presedintii ..... care s-au perindat de la 30 decembrie 1947 pana in ziua de azi, ....si au adus nenorociri dupa nenorociri si cheltuieli uriase cu "alegerile" si "realegerile" lor uriase. Urmatorii presedinti vor fi in continuare ineficienti, vor face pagube imense banului public si vor aduce nenorociri natiei in continuare. Tinerii nu vor avea incredere in viitor, nadejde, ori mandrie de roman (cel mult vor fi mandri ca sunt ho... ), ei vor fugi unde vor vedea cu ochii, tara se va goli de romani. Numai Monarhia salveaza Romania.

ATI INNEBUNIT???

Cine da atatia bani, anual? De unde-i ia echipa de TRADATORI, infractorii tradiceanu si Dragnea, imprumut? Cu ce dobanzi? Pentru cati ani ne indatoreaza copii, sa tinem niste plosnite "regale", din buzunarul nostru???

 

CAT JAF SE MAI

aranjeaza, peste capul nostru? Al romanilor? Si, in favoarea cator lipitori din alte neamuri???

 

PROCURORI MAI AVEM,

in Romania? Nu de alta, dar, pe zi ce trece, am sentimentul ca, deasupra capetelor, ni s-a asezat, secure dupa secure!!!

 

Cred ca ceea ce propune ast g.hertzoi numit Gabriel Vlase este nu

numai o sfidare a masei imense de romani ce traiesc la limita saraciei, dar este o sfidare a insasi partadului asa zis SOCIAL democrat care spune dragnel ca se preocupa de oamenii saraci...
Poi sa ne reamintim ca ast partid ce a dat pensionarilor de rand 20-30 de lei la pensia de subzistenta de 1200/1400 lei ce reprezinta 72% din pensiile aflate an plata au readus la viata pensiile speciale si si-au acoardat lor indmnizatii crescute cu 100 la 100 iar acum vor da dea, din taxele si impozitele noastre o avere/anual actorului Radu si sotiei lui ce abia de poate rosti o vorba in limba lui Eminescu.
Scarba suprema PSD-ului si a lor parlamentari hoti, corupti si mincinosi !
PS Cred ca intr-o tara normala un Gabriel desta ar fi deferit justitiei si condamnat la ocna mare, avand in vedere ca asta propunere se face intr-o tara in care copii au inca WC-ul in curtea scolii !

 

@info

delirezi omule,ai luat-o pe urmele lui hamurabi.
ultimul rege s-a dus,game is over,verstehen sie ?

casa regala ar fi obtinut totul si chiar mai mult decit
atit daca,dupa revolutie,regele s-ar fi pus in fruntea
anticomunistilor luptind cu arma in mina impotriva
bandei de tilhari,tradatori si impostori ai lui iliescu.

ca sa vezi ironie,cind regele a venit prima data in tara,
iliescu s-a speriat,convins fiind ca regele va actiona
asa cum am scris mai sus :)
mai tirziu s-a linistit,regele dorea doar castele,mosii,
si tot ce-i pica in gheare. ca sa nu aiba proble,iliescu,
la fel de meschin precum ex-regele,i-a dat destul incit
sa-i inchida gura si sa-l lase in pace.

o intelegere golaneasca,fara scrupule,facuta pe spatele
fraierilor,indiferent daca erau monarhisti/republicani.

asta e adevarul,singurul si crudul adevar.

daca o luam de la adam si eva,te asigur ca vor veni mii
de smecheri sa pretinda cite ceva,cum ii vom satura ?
cu sau fara carol 1,tot am fi devenit independenti fata
de turci si,mai tirziu,ne-am fi unit cu ardealul.
carol 1 a vrut alianta cu germania si austro-ungaria,
ar trebui sa nu uiti asta.

dintre tarile balcanice,doar noi si bulgarii n-am fost
capabili sa impunem la tron dinastii nationale...
rezultatele se vad si astazi,din pacate.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor