Noua lege a vanatorii, care transforma sportivii in braconieri, in pixul lui Iohannis

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 21:04
34624 citiri
Noua lege a vanatorii, care transforma sportivii in braconieri, in pixul lui Iohannis
Foto: nauders.com

O propunere legislativa controversata, care a fost adoptata recent de Camera Deputatilor, dupa doi ani de amanari si modificari, ameninta sa scoata in afara legii mai multe ramuri ale tirului cu arcul, transformand "din pix" sportivii in braconieri.

Astfel, accesul cu arcuri in fondurile cinegetice, adica in padure, va fi pedepsit cu inchisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei, conform noilor prevederi legale, care urmeaza sa intre in vigoare.

Asta inseamna ca sportivii de performanta legitimati la cluburi din tara si din strainatate care participa la Campionatul National de Tir cu Arcul Traditional, de exemplu, etapa "roving", in aer liber, risca sa fie amendati sau chiar condamanti la inchisoare, din cauza arcurilor din dotare.

"Restrangerea accesului arcasilor nevanatori in aceste zone naturale ar avea drept consecinta practica imposibilitatea desfasurarii antrenamentelor si a concursurilor de 3D si de arc traditional, si ducerea tirului cu arcul iarasi in starea de inapoiere in care s-a aflat de la intrarea in vigoare a legii 295/2004 si pana la modificarea acesteia prin legea 117/2011", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului si Camerei Deputatilor de catre Federatia Romana de Tir cu Arcul (FRTA).

Si asta fara sa mai vorbim despre tirul de agrement in aer liber, care va fi scos de asemenea in afara legii si sanctionat mult mai dur, de exemplu, decat este aprinderea unui foc in padure.

Vorbim aici inclusiv despre turistii care risca sa fie amendati daca sunt prinsi cu arcul in mana la marginea padurii - activitate inclusa de majoritatea pensiunilor de la munte in oferta pentru agrement, dar si pe lista de activitati a parcurilor de aventura.

Mai mult, noua lege interzice si procurarea, detinerea, comercializarea si utilizarea arcurilor de vanatoare sau a cainilor de vanatoare (art.23 alin.1, pct.t) pentru muritorii de rand, care nu sunt vanatori inregistrati ("nevanatori", conform legii).

In aceste conditii, risca sa fie considerati braconieri cei care isi plimba un Beagle, de exemplu, prin padure. (vezi ce rase de caini mai sunt considerate "de vanatoare").

Este inca neclar ce se va intampla cu crescatorii acestor rase de caini sau cu magazinele de echipamente sportive care vand arcuri.

In cazul celor din urma, noua lege se bate cap in cap cu legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, unde este reglementat regimul arcurilor, care cuprinde inclusiv modul de obtinere, detinerea si utilizarea arcurilor, potrivit FRTA.

"In conditiile in care deja exista reglementari in domeniu, introducerea unor alte norme juridice contradictorii, printr-un act normativ care reglementeaza un alt domeniu de activitate, contravine regulilor de tehnica legislativa stabilite prin legea 24/2000", se mai arata in comunicatul Federatiei.

Foto: Activitate ce va fi asimilata in curand braconajului

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Legiuitorii au vrut sa modifice reglementarile privind braconajul si au pomenit la repezeala si despre "arc" sau "arcul de vanatoare", fara nicio precizare suplimentara.

"Simplul acces al arcasului in fondul de vanatoare, pentru a paractica tirul cu arcul ca antrenament, agrement sau activitate competitionala, nu poate fi considerat infractiune de braconaj, cata vreme nu exista elemente care sa duca la concluzia ca scopul accesului este uciderea si dobandirea vanatului", se arata in scrisoarea FRTA.

In strainatate, in tari in care este permisa vanatoarea cu arcul, caracteristicile tehnice ale unui asa-zis arc de vanatoare sunt specificate in mod clar, tocmai pentru a preveni astfel de incurcaturi legislative.

In plus, sportivii sustin ca nici macar nu ar fi trebui inclus arcul, fie el si de vanatoare, pe lista uneltelor pentru braconaj.

"Elementul care prezinta interes este varful sagetii si nu arcul, fiind singurul element din activitatatea de tir cu arcul care este construit in mod special, avand ca destinatie unica vanatoarea si in raport de care se pot emite reglementari eficace", potrivit FRTA.

Situatia putea fi evitata extrem de simplu, daca ar fi existat o dezbatere publica pe marginea acestei propuneri legislative sau macar consultari cu toate partile interesate.

In clipa de fata, tot ce le-a mai ramas de facut arcasilor este o petitie online impotriva acestei legi.

Alte prevederi aberante ale legii: vanatoarea pe terenurile proprietate privata este permisa fara acordul proprietarilor; perioada de vanatoare pentru anumite specii de pasari este majorata cu pana la trei luni.

Deputatii se tin de povesti vanatoresti

Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic (407/2006) este pe cale sa fie modificata si completata, dupa ce o propunere legislativa controversata (280/09.09.2013), care s-a zbatut doi ani intre comisii, a fost in cele din urma adoptata in Camera Deputatilor.

De ce s-au hotarat, in 2013, zece deputati si senatori PSD, PC, UDMR si mai nou PLR sa modifice vechea legea a vanatorii?

"Legea devenita din ce in ce mai complicata si mai interpretabila nu mai asigura o protectie eficienta faunei cinegetice, efectul reliefandu-se in scaderea continua a efectivelor speciilor cinegetice, categoric intr-o masura mai mare decat reflecta statisticile in materie", se arata in motivarea initiatorilor.

Nici propunerea lor nu s-a dovedit insa a fi mai putin complicata si interpretabila. O spune chiar Guvernul Romaniei, intr-un punct de vedere semnat de premierul Victor Ponta, in care legea este desfiintata in 9 pagini de observatii, care se incheie cu "Guvernul nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative".

Astfel, propunerea inaintata in februarie 2013 a fost respinsa de catre Senat si a mers la Camera Deputatilor, unde a urmat un drum lung si anevoios, cu avize negative, rapoarte suplimentare si dezbateri in plen - stenogramele discutiilor din plen ca in aceste asa-zise dezbateri s-au stabilit doar amanari si retrimiteri ale legii la comisii.

Vezi traseul legii prin Parlamentul Romaniei, pana pe masa presedintelui Iohannis

In cele din urma, dupa doi ani de zile, propunerea legislativa a fost adoptata, pe 25 februarie 2015, in Camera Deputatilor, cu 303 voturi "pentru", 11 "contra" si 16 abtineri.

UPDATE: Pe 2 martie a fost depusa la Secretarul general al Camerei, "pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii".

La acea data, Curtea Constitutionala (CCR) putea fi sesizata pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii legii de catre Presedintele Romaniei, unul din presedintii celor doua Camere, Guvern, Avocatul Poporului, 50 de deputati sau 25 de senatori. Nimeni nu a facut nimic.

Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz, iar daca nici Curtea Constitutionala n-a fost sesizata si nu a putut interveni, singurul care o poate trimite inapoi ramane Klaus Iohannis - controversata lege i-a fost trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare pe 7 martie, moment din care acesta are la dispozitie cel mult 20 de zile sa actioneze in vreun fel.

Iohannis, somat sa respinga noua lege a vanatorii: Aduce grave prejudicii, incalca normele UE

Articolul 77 din Constitutia Romaniei ii permite presedintelui sa ceara Parlamentului o singura data reexaminarea legii.

In cele din urma, dupa un nou vot, presedintele este obligat sa promulge legea, in termen de maxim 10 zile de la primire, in forma adoptata, oricare ar fi aceasta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legea vanatorii 2013, #vanatoare arc 2015, #lege vanatoare arcul , #lege