O guvernare incompetenta, la limita legii

Duminica, 22 August 2010, ora 21:09
3065 citiri
O guvernare incompetenta, la limita legii

In acest an am asistat neputinciosi la un exces de Legi si Ordonante, de norme imprevizibile date de actualul guvern, toate culminand cu Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si Legea noului Cod Fiscal.

In perioada imediat urmatoare, acelasi Guvern intentioneaza modificarea tuturor legilor pentru bugetari, precum si modificarea Codului Muncii.

Legea 330/2009, care oricum a fost aplicata in mod discriminatoriu pentru unii bugetari, va deveni istorie, deorece Guvernul vrea ca salariile acestora sa fie variabile, de la an la an, in functie de PIB.

In acelasi timp Guvernul va elimina impozitul minim incepand de la 1 octombrie, care de la inceputul anului viitor va fi inlocuit cu impozitul forfetar (vezi declaratiile recente ale Ministrului de Finante, Sebastian Vladescu).

O problema inca controversata in Romania este daca Ordonantele emise de guvern sunt conform Constitutiei Romaniei, Legi sau simple acte administrative.

In practica parlamentara, asemenea legi de abilitare au fost adoptate, de regula, inainte de incheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind imputernicit sa emita ordonante pe durata vacantei parlamentare, in domenii limitativ prevazute de actul normativ, domenii care nu fac obiectul legilor organice stabilite de art. 73 din Constitutie.

Orice act normativ conform legii fundamentale, trebuie sa fie explicat si argumentar de catre Guvern.

Disculparea guvernantilor actuali, vezi cazul minciunii prin omisiune - Berceanu, sau falsele argumentari ale Premierului Boc si ale ministrilor sai - nu ma poate convinge ca imi va fi mai bine anul viitor.

Tot conform legii, proiectele legislative trebuie sa fie aprobate si de CES, de aceea sper ca Patronatul Roman sa revina in discutiile cu guvernantii, cu idei mai umane referitor la anumite categorii sociale discriminate, Bugetarii si Pensionarii.

Ca si bugetar, am cerut sprijin profesorilor universitari specialisti in drept constitutional si asociatiilor de juristi si avocati din Romania, insa un raspuns ferm, nu a venit din partea lor, discutiile purtandu-se intr-o zona sensibila a legii.

Consider ca deficitul bugetar actual este in mare masura datorat incapacitatii guvernului de a elimina propria coruptie, dar nu este un motiv de restrangere a drepturilor consitutionale ale cetatenilor intr-o societate democratica.

Inventarea unei portavoce, vezi Voinescu Sever care prezenta situatia catastrofala in care se zbate Romania - "cuantumul de salarii si pensii nu poate fi sustinut de la bugetul de stat" - nu face decat sa irite opinia publica.

Vedeti, in ultimul an, acesti guvernanti nu au luat nici o masura de redresare economica a Romaniei, desi se vorbeste despre o politica coerenta, si masuri anticriza.

Haosul in politica romanesca a ultimilor ani, blocarea dialogului social, guvernarea la limita legii nu va face decat sa ne adanceasca in acesta criza fara precedent.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legi bugetari, #modificari Codul Muncii, #modificari Cod Fiscal, #proiecte legislative guvern , #lege