Parlament: Cand se inchid scolile, angajatorii trebuie sa dea liber parintilor. Plata: Maxim 75% din salariul mediu pe tara

Joi, 12 Martie 2020, ora 16:08
23617 citiri
Parlament: Cand se inchid scolile, angajatorii trebuie sa dea liber parintilor. Plata: Maxim 75% din salariul mediu pe tara
Foto: Arhiva Facebook/ Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat, joi, proiectul de lege privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, numarul zilelor libere urmand sa fie stabilit prin hotarare de guvern.

Proiectul prevede acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani, respectiv pana la 18 ani pentru cei cu dizabilitati, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, ca urmare a conditiilor meteoro nefavorabile sau a altor situatii extreme decise de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

Potrivit amendamentelor decise in comisie, zilele libere se acorda in cazul in care locul de munca nu permite sa se lucreze la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Indemnizatia pentru fiecare zi libera se va plati din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat.

Sumele pentru plata indemnizatiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Pana la inchiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi inapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern.

Camera Deputatilor este for decizional.

In cazul in care se constata, in urma unor verificari, ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de prevederile legii.

PSD vrea cat mai repede legea

PSD a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa promulge cat mai repede aceasta lege.

"Parintii au dreptul la zile libere platite pentru a sta acasa cu copiii pe toata perioada in care scolile sunt inchise din cauza epidemiei de coronavirus. Costurile vor fi suportate integral de statul roman din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006.

Speram ca si presedintele Iohannis va considera aceasta lege o prioritate pentru parinti si angajatori deopotriva si va promulga legea cat mai rapid, pentru a-si putea produce efecte imediat", a transmis PSD, conform News.ro.

Cursurile in invatamantul preuniversitar sunt suspendate in perioada 11 - 22 martie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#zile libere parinti scoli inchise , #lege
Comentarii