Parlamentarii juristi au eliminat articolele neconstitutionale din legile austeritatii

Luni, 28 Iunie 2010, ora 22:01
1649 citiri
Parlamentarii juristi au eliminat articolele neconstitutionale din legile austeritatii

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis, luni, in unanimitate, eliminarea articolelor declarate neconstitutionale din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, precum si din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Presedintii celor doua comisii, senatorul PSD Toni Grebla si deputatul PD-L Daniel Buda, au aratat ca, in cadrul comisiilor, cat si in plenul reunit, parlamentarii nu se pot pronunta decat in privinta eliminarii articolelor declarate neconstitutionale si a corelarii cu celelalte texte din lege.

Toni Grebla a precizat ca membrii celor doua comisii se afla "in fata unei situatii rar intalnite in practica parlamentara", ce a generat de-a lungul timpului controverse, subliniind totodata ca nu exista, insa, posibilitatea de a se propune, dezbate si adopta amendamente care vizeaza articolele acestei legi.

"Votul de azi are semnificatia unui vot tehnic si nu ne-am manifestat in niciun mod sustinerea pentru acest proiect, asa cum a fost asumat de Guvern", a mentionat senatorul PSD.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, vineri, ca articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, este neconstitutional.

La articolul 9 din actul normativ se prevede: "(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

De asemenea, Curtea a declarat neconstitutional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Articolul 1 litera c) din acest act normativ prevede ca "pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare: (...) c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pensii salarii guvern Boc, #legi austeritate guvern Boc , #lege