Parlamentul a decis: Pedepse executate la domiciliu si detentie de weekend. Legea merge la Iohannis

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 12:30
19796 citiri
Parlamentul a decis: Pedepse executate la domiciliu si detentie de weekend. Legea merge la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul legislativ privind masurile alternative de executare a pedepselor. Au fost 170 de voturi pentru, 81 impotriva si 6 abtineri.

Legea urmeaza acum sa mearga la presedintele Klaus Iohannis, dar ramane insa de vazut daca seful statului o va promulga. Opozitia a anuntat deja ca va sesiza proiectul la Curtea Constitutionala.

Potrivit proiectului, prin decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, beneficiaza de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica.

Proiectul de lege a trecut tacit de Senat in luna noiembrie 2017.

PNL va ataca legea la CCR

"Nu imi face nicio placere sa vin la microfon si sa vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD si pe care grupul PNL nu il va sustine. PNL nu va vota acest proiect in forma iesita din Comisia Juridica, pentru ca nu mai are absolut nicio legatura cu ceea ce au gandit colegii nostri si nici nu scopul urmarit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existenta in prezent si de a fi alaturi de o eventuala lege pentru prevenirea si reducerea recidivei.

Acestea doua erau proiectele necesare pentru ca in penitenciare sa se produca o adevarata reforma. Din nefericire, ati pervertit ambele masuri. Pe de o parte, aceste masuri alternative au devenit un instrument prin care din masuri alternative la executarea pedepselor cu inchisoarea, dumneavoastra ati elaborat un proiect prin care introduceti ca inovatie juridica masuri alternative la liberarea conditionata. Asta este efectul amendamentelor care au fost depuse in Comisia Juridica", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

De asemenea, Gabriel Andonache a sustinut ca proiectul nu mai reprezinta ceea ce a vrut PNL sa modifice cand l-a depus in Parlament, iar PNL va ataca modificarile la Curtea Constitutionala.

"Pe cale de consecinta, acest proiect asa cum a iesit din Comisia Juridica nu mai reprezinta vointa initiatorilor, nu mai reprezinta sub nicio forma ceea ce a dorit PNL prin depunerea proiectului de lege.

Prin cale de consecinta, vom vota impotriva acestui proiect si ne determinati, din pacate, sa il atacam la CCR, pentru a vedea daca modificarile pe care le-ati propus sunt intrunesc elementele de constitutionalitate sau sunt neconstitutionale", a adaugat Andornache.

Deputatul USR Stelian Ion, de asemenea, membru in Comisia Juridica, a spus ca prin modificarile aduse cu privire la masurile alternative de executare a pedepselor, PSD se comporta ca un "piroman" si isi doresc sa rezolve probelma coruptiei prin eventuala abrogarea a intregului Cod Penal.

"Este o bazaconie ceea ce propuneti dumneavoastra - inchisoarea acasa. Ce a facut PSD de se comporta asemenea unui piroman care smulge cutia de chibrituri din mana si da foc casei? A preluat pur si simplu un alt proiect al colegilor nostri (de la PNL - n.red.), a adus amendamente - 18 am numarat - la opt articole, au modificat complet continutul si au relaxat foarte mult aceasta legislatie, in continuarea demersului mai vechi de dezincriminari, de relaxare a legislatiei penale.

Isi doresc cei de la PSD sa rezolve problema coruptiei prin eventuala abrogare a intregului Cod Penal. PSD distruge Justitia, slabeste legislatia penala, deschide larg portile inchisorilor", a explicat Stelian Ion.

Cum s-a ajuns aici

Luni, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil proiectului, cu 13 voturi "pentru", noua voturi "impotriva" si doua abtineri.

In 11 aprilie, Comisia Juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.

De asemenea, Comisia Juridica a statuat ca "masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica".

Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse, deoarece "opinia publica nu doreste asa ceva".

Ce face judecatorul de supraveghere

O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.

Astfel, hotararea privind stabilirea masurii aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare, iar in situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta hotararea tot in 3 zile de la comunicare ei, la judecatoria din raza locului de detinere, dar hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia Juridica, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Astfel, judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fractia de 1/5 din pedeapsa necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, membrii comisiei au decis ca este vorba despre persoane condamnate la pedepse de pana la 5 ani.

Proiectul mai prevede ca masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

  • executarea la domiciliu a pedepsei,
  • executarea fractionata a pedepsei privative de libertate in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura de executare,
  • executarea pedepsei in regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent.

Eugen Nicolicea le-a reprosat recent jurnalistilor ca au prezentat proiectul "intr-un mod mai mult sentimental decat intr-un mod juridic".

Nicolicea a sustinut ca el a propus ca si persoanele condamnate pentru coruptie sa beneficieze de aceasta lege: "Punctul meu de vedere era acela ca, odata condamnat, toti condamnatii sunt egali si au de ispasit niste pedepse".

Referitor la amendamentul potrivit caruia vor fi desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne lucratori anume pentru a supraveghea cu sau fara bratara electronica persoana arestata la domiciliu, Nicolicea a spus ca acestia vor fi selectati din randul specialistilot, iar bratara electronica prin care vor fi monitorizati cei arestati inseamna "o harta pe un ecran unde este urmarita persoana in cauza".

De asemenea, intrebat ce se intampla cu persoanele care nu vor fi supravegheate cu bratara electronica, Nicolicea a spus: "Sunt persoane care trebuie sa se prezinte la control o data, de doua ori pe saptamana si, fiind repartizati pe intreg teritoriul tarii, sunt mai putine persoane pe care nu ar avea cine sa le supravegheze, cel putin un sef de post si un agent este in fiecare comuna, nu?

Ei bine, in situatia in care respectivii incalca aceasta chestiune, reactioneaza autoritatile locale. Cu privire la incalcarile respective, sa stiti ca acesta este subiectul care trebuie punctat, ca nu pleaca nimeni sa execute o masura alternativa daca nu dispune judecatorul, ori daca judecatorul a constatat ca persoana respectiva poate sa beneficieze de astfel de masura, va beneficia. Sper ca nu va manifestati neincrederea intr-un judecator sau in independenta judecatorului".

Citeste si 1 din 3 condamnati din inchisori ar putea beneficia de executarea restului pedepsei la domiciliu. Consilierii de Probatiune protesteaza

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#detinuti inchisoare weekend, #lege condamnare domiciliu , #lege