Parlamentul are pe masa doua propuneri care vizeaza desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor. Ce prevad proiectele PNL si USR

Joi, 21 Februarie 2019, ora 11:40
5485 citiri
Parlamentul are pe masa doua propuneri care vizeaza desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor. Ce prevad proiectele PNL si USR
Foto: Facebook / Camera Deputatilor

PNL a depus saptamana aceasta o propunere legislativa care vizeaza strict desfiintarea sectiei de investigare a magistratilor, propunere care se adauga proiectului mai amplu depus inca din octombrie de USR si care are in vedere si alte modificari ale Legilor Justitiei.

Propunerea liberalilor a fost inregistrata cu numarul 85/20-02-2019 si poarta titlul "Propunere legislativa pentru abrogarea art.881-art.888 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, a pct.45 al Art.I si a Art.II, Art.III, Art.VI din Legea nr.207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.90/2018 si a punctelor 3 si 4 ale Art.II din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.92/2018".

In expunerea de motive, liberalii invoca, printre altele, mai multe recomandari ale Comisiei de la Venetia, GRECO, Comisiei Europene si concluzii ale rapoartelor MCV.

Proiectul prevede defiintarea sectiei speciale de investigare a magistratilor, revenirea procurorilor respectivi la parchetele la care isi desfasurau anterior activitatea si trimiterea dosarelor aflate in lucru sau in arhiva la parchetele care au competenta legala de a desfasura urmarirea penala a persoanei in cauza, conform calitatii persoanei urmarite penal si dupa natura infractiunilor.

Sub semnatura liderului de grup, Raluca Turcan, initiatorii au cerut Biroului Permanent sa decida dezbaterea proiectului in regim de urgenta.

In ceea ce priveste Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei depusa de USR in luna octombrie, ea are termen de adoptare tacita in Camera Deputatilor chiar astazi, joi, 21 februarie, Senatul fiind camera decizionala.

Initiativa a fost semnata de 27 de senatori si deputati USR si vizeaza nu numai desfiintarea sectiei de investigare a magistratilor, ci si alte modificari care anuleaza prevederi controversate introduse in noile legi ale Justitiei.

In 28 ianuarie, Guvernul a avizat negativ acest proiect.

Citeste mai multe despre Expunerea de motive si Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei asumate de USR.

Reamintim ca sectia de investigare a magistratilor, condusa de facto de Adina Florea, a incercat de mai multe ori pana acum sa preia dosarul Tel Drum de la DNA, iar recent a inregistrat o plangere penala pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, si a comisarului european pe Justitie, Vera Jourova.

Aceeasi sectie o ancheteaza pe Laura Codruta Kovesi, ajunsa in finala competitiei pentru functia de procuror-sef al Parchetului European.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#propunere desfiintare sectie ancheta magistrati, #PNL proiect desfiintare sectie magistrati , #lege