Paun: Legea gratierii nu are treaba cu Nastase, oricum iese din puscarie in decembrie (Video)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:17
4360 citiri
Paun: Legea gratierii nu are treaba cu Nastase, oricum iese din puscarie in decembrie (Video)
Foto: Arhiva

Initiatorul Legii care gratiaza condamnatii cu o pedeapsa mai mica de 6 ani, Nicolae Paun, a declarat ca proiectul sau nu are treaba cu gratierea fostului premier Adrian Nastase, deoarece "oricum acesta iese prin decembrie, ianuarie din puscarie", iar legea sa nu va fi adoptata asa repede.

"Eu cred ca presa s-a inflamat fara sa isi faca calculul, aritmetic, simplu. Daca facem o socoteala aritmetica simpla vedem ca Adrian Nastase nu are ce sa caute in ecuatie.

Daca proiectul de lege a fost depus la Camera si de aici pleaca la Senat, fiind prima Camera sesizata, credeti ca se va misca cu viteza luminii Senatul, Comisia de specialitate-Comisia Juridica si sa dea votul final si apoi sa plece proiectul de lege la Camera si la Comisia de specialitate Juridica a Camerei si apoi pe vot final, cand noi in 9 noiembrie intram in campanie?!", s-a intrebat Nicolae Paun.

El este convins ca "oricum Nastase iese prin decembrie, ianuarie" din puscarie si se intreaba "ce treaba are cu Nastase? S-ar putea ca legea nici sa nu intre in sesiune asta parlamentara si daca vorbim de primavara viitoare...".

"Statul roman trebuie sa arata clementa"

Cat despre reactia electoratului cu privire la proiectul sau de lege, Paun a precizat ca acesta "reactioneaza oricum doreste" si ca "nu asta e important si nici nu ma intereseaza cum reactioneaza electoratul", iar "din punctul sau de vedere, este un proiect de lege bazat puternic pe principii pentru ca statul roman trebuie sa arate putina clementa, daca vrea sa arate ca suntem un stat modern si european trebuie sa arate putina clementa fata de anumite persoane care nu au fapte grele".

De asemenea, presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor a mai spus ca, "daca se misca Senatul, daca el are atat de multa putere de convingere sa convinga Senatul sa se miste repede intr-o saptamana, doua, sa-i dea si votul final si apoi sa convinga si Camera si sa se duca si cu votul final", e posibil ca legea sa treaca, dar se intreaba cum il va convinge pe presedintele Basescu sa o promulge.

"Hai sa zicem ca aceste doua Camere le-am convins, dar cum il conving eu pe Basescu sa-mi promulge legea? Mai dureaza si acolo", a mai spus Paun.

Paun mai crede ca presedintele va retrimite legea in Parlament, insa sustine ca aceasta poate trece "daca presa va face din acest proiect de lege un subiect de dezbatere publica" astfel incat "parlamentarii din actualul mandat sa-l treaca macar de Senat cu un vot pentru" iar apoi "vom vedea ce se va intampla in sesiunea urmatoare" si este convins ca "un semnal trebuie dat".

"Banii economisiti ar putea merge la gradinite"

Deputatul Nicolae Paun a mai sustinut ca ideile de la care a pornit initierea legii prin care ar fi eliberate persoanele cu pedepse mai mici de 6 ani au fost legate de costurile mari pe care le suporta statul, dar si pentru ca penitenciarele sunt supraaglomerate.

Acesta a mai spus ca, "pe de cealalta parte, din surse oficiale, mai putin oficiale ale Guvernului Romaniei, au afirmat ca pe statul roman il costa mai mult intretinerea unui puscarias decat intretinerea unui copil la gradinita" si ca "plecand de la aceste doua idei, sunt o serie de persoane care nu reprezinta un pericol public, iar acestea sunt gratiate, au fapte mici si in opinia sa nu au de ce sa mai ramana in puscarie pentru ca are senazatia, fara sa aiba o analiza exacta, ca multe dintre acestea deja si-au executat o parte din pedeapsa".

"Mai facem referire si la copiii care se afla in scolile de reeducare si eu cred ca un copil care a fost luat din sanul familiei si a stat pe acolo sase luni, un an, mai degraba se integreaza daca il lasam acasa, ca daca il lasam acolo stim ce se intaplla si pe la scolile de corectie si avem exemple cu gramada", a mai aratat Paun.

Dupa ce a analizat lucrurile mentionate anterior, Paun a spus ca "ecuatia spune cam asa: daca suntem in pregatirea bugetului pe 2013 si daca tot am dat-o in bara cu clasa 0 si tot am dat-o in bara cu gradinitele si tot ne vaitam atata ca nu avem bani la buget sa bagam in educatie, haideti sa facem un inventar al persoanelor care se afla in executarea unor pedepse si acele persoane care nu reprezinta un pericol social, trebuie trimise acasa, trebuiesc gratiate si daca vom avea un numar de 25 mii - 30 mii de persoane, in oglinda vedem 25 mii - 30 mii de copii la gradinita pentru ca banii pe care trebuie sa-i alocam pentru ANP, nu stiu cat este suma X, nu o mai dam acolo, gratiem persoanele si nu mai avem costuri si banii pe care ii avem aici ii dam la Ministerul Educatiei si bagam copii la gradinita in conditii mai bune".

Deputatul PSD Madalin Voicu si cel al minoritatilor Nicolae Paun au depus marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege care prevede gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, exceptand condamnari pentru infractiuni precum viol, omor, act sexual cu un minor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Paun lege gratiere Nastase, #Nicolae Paun lege gratiere, #Paun gratiere detinuti gradinite , #lege