Ziare.com

PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:04

   

PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament
Parlamentarii PNL si PMP au depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la o lege initiata de UDMR pe care o votasera in Parlament.

Legea criticata a fost initiata de UDMR si prevede ca in unitatile administrativ-teritoriale unde populatia minoritara este de cel putin 20%, in spitale si centrele de asistenta sociala vor fi asigurati cunoscatori ai limbilor minoritatilor nationale. Totodata, este introdus si un prag alternativ, de minimum 5.000 de cetateni ai minoritatilor pentru ca spitalele si centrele de asistenta sa angajeze cunoscatori ai limbii materne respective.

PNL a sesizat CCR cu privire la acest proiect, cu semnaturi venite si de la PMP.

"Aceasta reglementare depaseste cadrul asigurat minoritatilor nationale si este de natura a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv fata de cetatenii romani de alte etnii.

In plus, contrar jurisprudentei Curtii Constitutionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finantare necesare punerii in aplicare a acestuia. Mentionam cu acest prilej ca actualul cadru legislativ in vigoare privitor la minoritatile nationale asigura un grad de protectie ridicat al acestora in raport cu exigentele europene in materie, fata de care PNL si-a adus contributia de-a lungul timpului", se arata intr-un comunicat al PNL.

Liberalii considera ca acest proiect "obstructioneaza activitatea institutiilor vizate si greveaza autoritatile locale de sume pentru care nu este prevazuta sursa de finantare".

In replica la actiunea PNL si PMP, UDMR a transmis ca este vorba despre o atitudine "ostila".

"O astfel de atitudine demonstreaza, din nefericire, ca aceste partide nu dau dovada de deschidere si respect pentru minoritatile nationale, desi se folosesc adesea de acesti termeni in retorica pe care o adopta in aparitiile publice. (...) In documentul inaintat Curtii Constitutionale, semnat de 124 de deputati, acestia afirma ca proiectul de lege initiat de UDMR nu asigura egalitatea tuturor membrilor societatii in fata legii. Obiectiile constitutionale depuse de PNL, USR si PMP sunt, in mod clar, anti-minoritare", se arata in comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate, pe 11 aprilie.

Inclusiv 52 de deputati PNL au votat proiectul, iar unul se afla in sala, dar nu si-a exprimat nicio optiune. Presedintele PNL, Raluca Turcan, a votat si ea proiectul. Din partea PMP, toti cei 15 parlamentari prezenti au votat "pentru".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege UDMR spitale sesizare CCR
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1017 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toate cerintele UDMR se vor intoarce impotriva

Pai sa gandim simplu..-cetatean roman, nationalitate maghiara ajunge in spital in Cucuruzu, judetul Giurgiu sau la spital Singureni etc ...il intreaba medicul ce si cum si el da intr-una ...az a szep...nem todom...ok...legal, dupa mintea ungurului, trebuie ,,medicul sa stie limba sau sa fie adus translator???...o aberatie sovina a ungurilor care cauta motive de discriminare sa se jeleasca ...aici unde sunt ungurii toti stiu romaneste dar sunt zone in tara unde mii, zeci de mii de oameni nu stiu absolut o vorba romaneste si mai grav, peste 20.000 de elevi cetateni romani de nationalitate maghiara nu cunosc limba romana ...aici se arata intentia de izolare etnica ceea ce duce la conflicte in timp...udmr este o structura anacronica iar atitudinea unora din HARCOV (secuime) este ilegala, infracionala, sovine etc ...nu generalizam dar sunt enclave unde tu roman este ignorat, sfidat, denigrat si chiar in pericol...spun toate astea cu raspundere totala traind, calatorind in aceste zone ...

 

Folosirea limbii materne

Un spital trebuie sa faca tot ce este mai bine pentru pacienti indiferent de limba lor materna .Nu vad de ce trebuie spitalul si nu pacintul sa-si asigure un traducator in limbile : maghiara,turca,tatara,ceha,slovaca,germana,ucrainiana,sarba,rroma etc.

 

Nu vad absolut nici un motiv ca parlamentul sa legifere ce limbi

trebuiesc vorbite sau nu in spitale. In mod normal, in spitalele aflate in zone cu populatii minoritare, ar trebui sa fie cadre medicale care sa inteleaga limbile locale si care sa poata trata un pacient care se exprima asa cum poate el! Poate fi si o simpla infirmiera care sa traduca, nu este neaparat necesar un dontor de secialitate. Dar nu este exclus ca si un specialist sa vorbeasca macar una din limbile minoritare locale.

Nu este deci o chestiune de legiferare lingvistica cui de simplu bun simt si organizare inteligenta. Daca nu ma insel, in Canada, exista o exigenta pentru cadrele medicale sa vorbeasca in afara de engleza sau franceza si una din limbile locuitorilor Canadei, rusa, vietnameza, chineza, spaniola, italiana, romana, etc... Un cadru medical roman poate si el sa aiba asemenea obligatii.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor