PNL vrea ca toate ONG-urile sa primeasca 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 14:35
2593 citiri
PNL vrea ca toate ONG-urile sa primeasca 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Laurentiu Leoreanu va depune la Parlament un proiect de lege prin care toate organizatiile non-guvernamentale sa beneficieze de majorarea cotei din impozitul pe venit care le poate fi acordata si nu doar cele din domeniul social, asa cum prevede actualul cadru legislativ.

Totodata, el vrea ca microintreprinderile sa poata directiona pana la 20% din impozitul pe profit pe care il datoreaza statului catre toate organizatiile neguvernamentala.

Propunerea legislativa a parlamentarului liberal vizeaza modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si isi propune "ca microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit sa beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit pana la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid sa-l ajute, prin modificarea articolului 56 din Codul Fiscal.

De asemenea, propunerea legislativa prevede, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor nonprofit", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Laurentiu Leoreanu mai sustine, in expunerea de motive a initiativei legislative, ca in tara noastra nu exista masuri care sa creeze facilitati pentru organizatiilor non-profit.

"In toate statele occidentale exista tendinta de a acorda facilitati organizatiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate indeplini mult mai bine, dar in Romania se pare ca acesta este sugrumat.

Organizatiile non-guvernamentale sunt si printre cele mai afectate de obligativitatea de a plati cote la nivelul salariului minim cu norma intreaga, desi au angajati part-time. Suntem obligati sa le acordam tuturor o mana de ajutor pentru ca, altfel, le este pusa in pericol activitatea in beneficiul comunitatii", potrivit sursei citate.

Nu in ultimul rand, deputatul PNL precizeaza ca initiativa vine in urma discutiilor cu organizatiile nonguvernamentale.

"Daca prevederile Codului Fiscal raman in actuala forma, atunci majoritatea organizatiilor non-guvernamentale, cu exceptia celor sociale, se vor vedea nevoite sa isi restructureze bugetele si activitatile. Guvernarea Dragnea-Dancila trebuie sa inceteze sa priveasca sectorul non-guvernamental ca fiind un dusman; dimpotriva, entitatile non-profit trebuie sa fie percepute drept partenere ale statului roman.

Aceasta solutie pe care am propus-o a fost agreata tocmai de beneficiari, de organizatiile non-guvernamentale si sper sa obtin sprijinul tuturor colegilor mei, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru ca acest proiect de lege sa fie adoptat", transmite Leoreanu, intr-un comunicat de presa.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ONG cota impozit venit, #lege ONG impozit venit , #lege