Proiect de lege pentru votul electronic si un nou proiect pentru votul prin corespondenta

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:56
2429 citiri
Proiect de lege pentru votul electronic si un nou proiect pentru votul prin corespondenta

Deputatul PMP Eugen Tomac a initiat doua proiecte de lege - unul privind votul electronic si altul privind votul prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate.

Acestea urmeaza sa fie supuse dezbaterii publice si parlamentarii care vor aduce amendamente pot fi coinitiatori ai proiectelor legislative.

Dupa ce proiectul sau privind votul prin corespondenta a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, Eugen Tomac spune ca l-a redepus intr-o varianta imbunatatita.

Potrivit documentului remis Ziare.com, exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot se poate face la alegerile pentru Camera Deputatilor si a Senatului, alegerile pentru presedintele Romaniei si alegerile pentru Parlamentul European de catre alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Romanii din Europa reactioneaza: Vot prin corespondenta sau cerem dizolvarea Parlamentului

In document se mai arata ca votul prin corespondenta se realizeaza prin expedierea buletinului de vot, prin intermediul serviciilor postale, catre birourile electorale ale sectiilor de votare organizate la misiunile diplomatice si oficiile consulare din circumscriptiile consulare la care alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt arondati.

"In cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii atestatului pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot, titularul este obligat sa declare evenimentul la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei in circumscriptia consulara in care isi are domiciliul sau resedinta", mai prevede proiectul de lege.

Votul prin corespondenta, repins in prima faza

Votul prin corespondenta a fost respins, in urma cu o saptamana, de Camera Deputatilor. Astfel, raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.

Deputatul Eugen Tomac, initiatorului proiectului, a declarat ca, astfel, parlamentarii au transmis un semnal de dispret si dezinteres fata de milioanele de romani din afara tarii.

Votul prin corespondenta, respins: "Dispret, dezinteres, spirit ceausist. Romanii din afara nu sunt tradatori"

"In primul rand, prin acest gest parlamentarii transmit un mesaj foarte clar de dispret si dezinteres fata de milioanele de romani care locuiesc peste hotare. Personal, am sentimentul ca in cladirea Parlamentului bantuie inca spiritul ceausist din perioada in care romanii plecati din tara erau priviti ca niste tradatori, erau priviti cu ura si dispret. Dupa votul din 16 noiembrie, parlamentarii trebuiau sa dea un semnal clar de responsabilitate", a declarat atunci Eugen Tomac pentru Ziare.com.

Deputatul anuntase, de asemenea, ca va veni cu un nou proiect de lege legat de votul prin corespondenta.

Votul electronic

Un al proiect de lege intiat de deputatul Eugen Tomac este cel al votului electronic.

Proiectul privind votul electronic, remis Ziare.com, prevede ca votul electronic poate fi exprimat in cadrul alegerilor parlamentare, alegerilor prezidentiale si, respectiv, alegerilor pentru Parlamentul European si "reprezinta o posibilitate alternativa de vot, fata de votul la urne pentru toti cetatenii romani".

Deputatul PMP a transmis, de asemenea, o adresa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

"Procesul electoral din strainatate si-a dovedit, in cadrul ultimului scrutin prezidential, ineficienta si lacunele la nivelul legislatiei care il reglementeaza. Realitatea milioanelor de romani de peste hotare impune adoptarea de masuri complementare votului traditional prin prezentare la urne, pentru a garanta tuturor cetatenilor dreptul constitutional la vot.

In acest sens, va prezint, alaturat, doua initiative legislative, adoptarea carora ar facilita desfasurarea, in conditii optime, a procesului electoral: proiectul de lege privind votul electronic si proiectul de lege privind votul prin corespondenta", arata Tomac.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot corespondenta Tomac, #vot electronic proiect lege , #lege
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Felicitari domnului Eugen Tomac pentru cele doua proiecte de legi.