Proiect de lege: Romania, impartita in 8 regiuni, cu buget multianual

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 19:28
6981 citiri
Proiect de lege: Romania, impartita in 8 regiuni, cu buget multianual

Romania va avea 8 regiuni - Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est - care vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede ca teritoriul national al Romaniei este impartit in 8 regiuni, cu resedintele la Bucuresti, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Braila, Timisoara, Craiova, Calarasi, iar fiecare regiune este formata din doua sau mai multe judete.

Regiunile prevazute de proiect sunt:

Regiunea Bucuresti-Ilfov - municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;

Regiunea Centru - judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia;

Regiunea Nord Est - judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt;

Regiunea Nord-Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca;

Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;

Regiunea Sud-Vest: judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;

Regiunea Sud: judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi;

Regiunea Sud Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.

Regiunile sunt unitati administrativ-teritoriale in care se exercita autonomia regionala si in care se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice regionale.

De asemenea, proiectul prevede ca autoritatile administratiei publice centrale si regionale exercita competente exclusive ale statului, competente partajate (stat-regiune), in cazul in care ambele niveluri pot legifera, dar legile nationale prevaleaza in caz de conflict, precum si competentele exclusive ale autoritatilor administratiei publice regionale.

Competentele exclusive ale statului vizeaza Constitutia; apararea; cetatenia, imigratia, emigratia si extradarea; finantele si sistemul monetar; frontierele si unitatile vamale; siguranta nationala. Competentele partajate (stat - regiune) vizeaza relatiile internationale - in special cu UE, comertul exterior, educatia primara si secundara, retele de transport - rutier, cai ferate, naval si maritim, aerian, impreuna cu infrastructurile aferente (porturile si aeroporturile pentru uz civil); protectia si securitatea fortei de munca, prevenirea dezastrelor.

Proiectul stabileste si functionarea Consiliului regional, care "se alege pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa".

Presedintele Consiliului Regional reprezinta regiunea in raporturile cu tertii, convoaca si conduce sedintele consiliului regional si dispune masurile necesare pentru pregatirea si desfasurarea in bune conditii a acestora, exercita functia de ordonator principal de credite, coordoneaza si controleaza realizarea activitatilor de investitii, raspunde de buna functionare a administratiei publice regionale, asigura respectarea prevederilor Constitutiei, punerea in aplicare a legilor, a decretelor presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a hotararilor consiliului regional, precum si a altor acte normative.

In proiect se mai arata ca fiecare regiune isi stabileste un buget multianual, care trebuie aprobat si actualizat in fiecare an, si care este elaborat avand in vedere planificarea regionala.

De asemenea, in proiect se arata ca pe langa fiecare consiliu regional se infiinteaza, organizeaza si functioneaza un Consiliu Consultativ Economic si Social, organism cu rol consultativ.

In fiecare regiune functioneaza cate o agentie pentru dezvoltare regionala, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in domeniul dezvoltarii regionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania impartire regiuni, #proiect lege impartire regiuni , #lege