Proiect de lege: Sefii din ministere si administratie sa fie numiti pe ...incredere de partid

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 15:51
3746 citiri
Proiect de lege: Sefii din ministere si administratie sa fie numiti pe ...incredere de partid
Foto: Facebook / Andrei Volosevici

Senatorul PNL Andrei Volosevici a depus la Senat o initiativa legislativa care ar permite numirea in functiile de directori si directori adjuncti din ministere, institutiile administratiei centrale si locale a unor oameni numiti direct de partide, fara concurs, pe baza "increderii personale" si "aprecierii" morale si profesionale.

Propunerea legislativa a fost depusa la inceputul sesiunii parlamentare, la Senat, ca prima Camera sesizata.

Senatorul, independent dar afiliat grupului PNL, propune ca urmatoarele functii sa se ocupe pe baza increderii personale:

  • directorul general si cel adjunct din autoritatile administrative autonome, ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si functiile specifice asimilate acestora
  • functii de conducere din cadrul institutiei prefectului
  • functii din cadrul aparatului de specialitate al autoritatilor publice locale

Propunerea legislativa precizeaza ca aceste persoane numite in functii de conducere vor respecta in desfasurarea activitatii "dedicarea pentru indeplinirea sarcinilor si responsabilitatea fata de Guvern, respectiv administratia publica locala, asigurarea unui serviciu civil onest, bazat pe meritocratie, profesionalism, neutru din punct de vedere politic".

O conditie pentru ocuparea acestor functii este, potrivit proiectului, ca persoana sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals sau fapte de coruptie, precum si infractiuni savirsite cu intentie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea.

In plus, persoana trebuie sa nu fi fost destituita dintr-o functie publica sau sa i se fi incheiat contractul, pentru motive disciplinare, in ultimii sapte ani.

Nu vor ocupa functiile de conducere nici cei care au desfasurat o activitate de politie politica.

Persoanele numite in functiile de director din ministere, institutii publice si locale nu au calitatea de functionar public, se mai mentioneaza in propunerea legislativa, iar numirea, modificarea sau incetarea raporturilor de serviciu, precum si sanctionarea disciplinara se fac de catre conducatorii institutiilor respective: ministru, prefect, primar sau presedintele Consiliului Judetean.

Astfel, aceste persoane nu vor trebui sa dea concurs pentru ocuparea unei functii de conducere, fiind introduse noi reguli fata de cele aplicabile functionarilor publici.

Proiectul cere si ca orice dispozitie contrara din alte legi sa fie abrogate odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi.

De asemenea, proiectul mai prevede ca persoanele numite in functiile de director nu se pot implica in campania electorala, dar pot fi membri ai partidelor politice, insa fara a avea o functie in cadrul acestora.

"Un conducator numit pe baza increderii personale nu va putea fi adeptul rutinei, mediocritatii, trebuind sa fie competitiv si dinamic pentru a pastra, in baza rezultatelor, increderea primita", mai spune initiatorul.

In replica, liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a declarat, vineri, ca grupul parlamentar nu isi asuma si nu va sustine aceasta propunere legislativa.

"Majoritatea initiativelor legislative ale colegilor PNL au si coinitiatori, ceea ce nu este cazul aici (...) Evident ca grupul parlamentar nu si-o asuma si nici nu o va sustine in Parlament", a mentionat Ion Popa.

Penalul Volosevici

Andrei Volosevici a fost primar la Ploiesti intre 2008 si 2012 din partea PDL. In 2012 a fost ales senator, tot din partea PDL, insa in 2014 a plecat la PMP, iar apoi a parasit si acest partid si a ramas senator independent, dar in 2015 s-a afiliat grupului PNL, fara a deveni insa membru de partid.

Fost primar al municipiului Ploiesti, Volosevici a fost trimis in judecata de DNA in luna iunie pentru abuz in serviciu si trafic de influenta intr-un dosar privind finantarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti.

Andrei Volosevici este, de asemenea, acuzat ca in vara anului 2012 a pretins unui om de afaceri, denuntator, suma de 80.000 lei pe care ar fi primit-o in trei transe, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obtinerea unui nou mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect Volosevici numire directori incredere , #lege