Proiect de modificare a Legii partidelor, depus la Senat - fara traseism si baronizare

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 15:25
1858 citiri
Proiect de modificare a Legii partidelor, depus la Senat - fara traseism si baronizare
Foto: Arhiva

Senatorul Valeriu Todirascu, membru al Partidului Noua Republica, a depus la Parlamentul Romaniei un proiect de modificare a actualei Legi a partidelor politice.

In expunerea de motive, senatorul precizeaza ca vrea sa rezolve problemele traseismului politic, a "baronizarii" liderilor politici si vrea sa impuna respectarea principiilor separarii puterilor si sa elimine lipsa promovarii dupa merit.

"Mentinerea in subdezvoltare si saracie a populatiei este determinata, in mare parte, de slaba calitate a clasei politice care, la randul ei, este rezultatul unor prevederi legale prea permisive, unele in contradictie flagranta cu spiritul prevederilor constitutionale", sustine Todirascu.

Senatorul subliniaza ca doua articole din Constitutie, care cer partidelor politice sa respecte "principiile democratiei" si prevad ca "respectarea principiilor statului de drept" este obligatorie pentru toate partidele politice, nu-si regasesc echivalentul in actuala lege a partidelor politice.

"Asa au aparut fenomene politice profund negative ca traseismul politic, 'baronizarea' liderilor politici, lipsa promovarii dupa merit, lipsa comportamentului integru privind conflictul de interese si incompatibilitatea dintre functiile detinute in partid si in stat sau functiile multiple detinute in partide. Astfel, politicienii au ajuns sa reprezinte mai mult interesele lor, atat in partid cat si in administratia tarii", mai sustine Todirascu.

In viziunea parlamentarului, solutiile ar putea fi urmatoarele:

- Asigurarea dreptului de asociere al cetatenilor ar trebui sa beneficieze de o relaxare a conditiilor de infiintare a unui partid nou cu un numar de cel putin 1.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, fata de cele 25.000 de semnaturi prevazute in legea actuala.

- Respectarea principiilor democratice, a statului de drept si a separarii puterilor vor putea fi respectate cu mai mare rigoare prin votarea de catre congresele partidelor a celor trei puteri din partide - executiva, deliberativa si jurisdictionala, astfel incat organizarea partidelor sa reprezinte un model la scara mai mica a principiilor separarii puterilor in stat, inainte ca partidele politice sa ajunga sa guverneze Romania pe aceleasi principii.

- Diminuarea fenomenului "baronilor" din filiale si de la centru ar putea fi realizata prin reevaluarea anuala a activitatii structurii partidului, pentru ca acestia sa nu devina o frana in dezvoltarea democratica a partidelor politice.

- Cresterea integritatii membrilor de partid ar trebui realizata prin extinderea atributiilor comisiilor de arbitraj ale partidelor, care sa functioneze si drept comisii de integritate, cu rol de validare a oricaror candidati ai partidului inclusiv din punct de vedere al integritatii celor propusi, respectiv al lipsei incompatibilitatilor si conflictului de interese, atat pentru alegerile interne din partid, cat si pentru alegerile externe partidului, locale si nationale.

- Diminuarea fenomenelor traseismului politic si tranzactionarii colegiilor, cat si cresterea transparentei si a meritocratiei din partidele politice ar putea fi realizate prin desemnarea candidatilor partidului la viitoarele alegeri cu cel putin un an inaintea scrutinului in cauza, dintre cei ce au o vechime de minim 1 an in partid, iar lista completa a candidatilor desemnati ar trebui publicata pe Internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect modificare legea partidelor, #Todirascu proiect modificare lege , #lege