Proiectul Legii ce interzice cumulul pensie-salariu, adoptat tacit de Senat

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 12:55
5418 citiri
Proiectul Legii ce interzice cumulul pensie-salariu, adoptat tacit de Senat

Proiectul Guvernului privind interzicerea in anumite conditii a cumulului pensie-salariu, transmis in aprilie Parlamentului, a trecut de Senat prin adoptare tacita, in conditiile in care prevederi pe acest subiect au fost incluse in Legea privind reorganizarea, pe care Executivul si-a asumat-o marti.

Cele doua proiecte prevad ca beneficiarii dreptului la pensie pot cumula pensia neta cu veniturile salariale daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie.

Potrivit textului propus initial de Guvern si transmis Parlamentului in sesiunea trecuta, cei care cumulau pensia si salariul aveau de ales intre suspendarea platii sumei pensiei nete aflata in plata care depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie sau mentinerea pensiei si incetarea raporturilor de munca.

In schimb, textul pe care Executivul si-a angajat raspunderea marti prevede ca persoanele care la data intrarii in vigoare a Legii cumuleaza pensie cu salariu au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a acestei masuri, sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie.

In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PNL Puiu Hasotti, a ridicat problema faptului ca proiectul transmis de Guvern, desi a intrat in adoptare tacita de pe 10 septembrie, nu a fost inclus pe ordinea de zi, pentru a se preveni aceasta situatie, desi la finalul sesiunii parlamentare trecute s-a decis, in plen, ca textul sa intre in discutie in prima saptamana din septembrie.

Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Alexandru Peres, a admis ca este vorba despre o "scapare", iar senatorul PDL Cristian Radulescu, presedinte al Comisiei de munca, a explicat faptul ca proiectul transmis de Guvern in aprilie se regaseste in proiectul asumat de Legislativ, respectiv in Legea privind reorganizarea autoritatilor si institutiilor publice.

El a atras atentia ca nici parlamentarii PNL nu au fost suficient de atenti sa semnaleze din timp situatia. In replica, Puiu Hasotti a precizat ca, din explicatiile primite in plen, rezulta ca "scaparea" a fost de fapt un act deliberat.

Proiectul interdictiei cumulului pensie-salariu a trecut de Senat si merge la Camera Deputatilor prin adoptarea tacita, implinindu-se termenul la data de 10 septembrie.

Plenul Senatului a decis, pe 30 iunie, retrimiterea la Comisia de munca a proiectului de lege privind cumulul pensiei cu salariul, pe motiv ca amendamentele aduse in raport modifica substantial textul Executivului si dupa ce liderii Coalitiei au cerut Parlamentului sa nu modifice legea.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a ridicat la acea vreme problema adoptarii tacite a proiectului si a cerut sa se voteze in prima saptamana din noua sesiune, insa propunerea sa nu a avut succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#lege cumul pensie salariu, #lege pensii adoptata Senat , #lege