Puscarie pentru jurnalisti: Guvernul a modificat "din pix" ce-a hotarat in sedinta - aviz negativ, nu pozitiv

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 23:58
6831 citiri
Puscarie pentru jurnalisti: Guvernul a modificat "din pix" ce-a hotarat in sedinta - aviz negativ, nu pozitiv
Foto: Romania Libera

Guvernul s-a razgandit in privinta propunerii legislative a senatorului PSD Serban Nicolae, prin care oricine dezvaluie anumite informatii din dosare penale poate fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare.

La mai putin de 6 ore dupa anuntul ca propunerea a primit aviz favorabil, Guvernul a revenit, intr-un nou comunicat de presa, in jurul orei 23:00, in care si-a schimbat punctul de vedere si da aviz nefavorabil.

"PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativa initiata de domnul senator PSD Serban Nicolae (Bp. 6/2014, L. 236/2014)

Aviz nefavorabil in forma prezentata", se arata in noul comunicat al Guvernului.

Guvernul avizeaza legea prin care jurnalistii care mai publica stenograme fac puscarie

Acesta vine la scurt timp dupa ce vestea ca initiativa a fost aprobata si mai trebuie sa treca doar de Camera Deputatilor a provocat reactii dure in presa si in societatea civila, cu mai putin de 4 zile inaintea primului tur de scrutin.

"Extinderea raspunderii penale (si a pedepsei cu trei ani de inchisoare) pentru divulgarea unor informatii din dosarele penale in curs de la magistrati, martori si experti implicati catre orice cetatean al Romaniei (cum propune senatorul Nicolae) ii vizeaza in primul rand pe jurnalisti.

Misiunea fundamentala a ziaristilor este informarea cetatenilor in chestiuni de interes public, precum dosarele de coruptie ori de crima organizata, jurnalistii nefiind nicidecum responsabili pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor din aceste dosare.

Avertizam ca aprobarea de catre Camera Deputatilor - camera decizionala - a acestei initiative legislative si promulgarea ei ar reprezenta o incalcarea grava a dreptului cetatenilor la informare, drept prevazut de articolul 31 al Constitutiei Romaniei, si a libertatii de exprimare, aparata de articolul 30 al legii fundamentale", se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de organizatiile Freedom House Romania, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene, care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata.

Totusi, Guvernul nu a marcat modificarea deciziei, nu a oferit o erata, ci a trimis pur si simplu un nou comunicat de presa, in care favorabil s-a transformat in nefavorabil.

In Noul Cod Penal, aflat in vigoare, articolul spune ca: "Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".

Iata cum arata amendamentul propus de senatorul PSD: "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani".

Serban Nicolae a fost avocatul si este cunoscut ca un apropiat al fostului senator PSD Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie si incarcerat la Rahova.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#lege inchisoare jurnalisti, #libertatea presei lege, #lege stenograme jurnalisti , #lege