Radiourile ar putea scapa de obligativitatea de a difuza muzica romaneasca

Marti, 08 Februarie 2011, ora 13:37
1473 citiri
Radiourile ar putea scapa de obligativitatea de a difuza muzica romaneasca
Foto: Arhiva

Membrii Comisiei de cultura din Senat au dat, marti, raport negativ proiectului de lege care prevedea obligatia radiodifuzorilor din Romania de a rezerva operelor muzicale romanesti 40% din timpul de difuzare.

Decizia a fost luata cu cinci voturi "pentru" si unul "impotriva", proiectul urmand sa fie dezbatut in plenul Senatului.

"Am ajuns la concluzia ca, desi am avut un aviz favorabil la Comisia de cultura din Camera Deputatilor, la Senat a primit un aviz negativ. Sa vedem daca plenul Senatului va fi de acord cu acest aviz negativ, fiindca s-ar putea sa avem surprize", a declarat deputatul PSD Victor Socaciu (foto), unul dintre initiatori.

El a adaugat ca membrii Comisiei de cultura din Senat au motivat avizul negativ prin faptul ca ar fi o incalcare a principiilor de proprietate si de incluziune in actul editorial al radiourilor si ca acest proiect legislativ ar fi mai potrivit institutiilor publice de media.

"Eu cred ca am putea reglementa aceasta idee printr-o lege, la care ma gandesc acum, prin care posturile de radio care difuzeaza 40% muzica romaneasca sa beneficieze de o reducere fiscala. Cred ca asa ar fi compensatoriu. In procentul de 40% de muzica romaneasca ar putea intra si manele, e adevarat, dar fiecare post de radio trebuie sa gandeasca ce propune segmentului de public caruia i se adreseaza", a mai spus Socaciu.

La randul sau, vicepresedintele CNA Ioan Onisei, care a participat la sedinta de marti, a sustinut ca propunerea legislativa este in contradictie cu directiva europeana privind serviciile audio-vizuale, care prevede pentru tarile membre ale UE o proportie de opere europene, nu de opere muzicale.

"A doua chestiune care se poate discuta este ca, in felul acesta, se poate produce o discriminare pe piata mass-media opere muzicale romanesti fata de opere muzicale din alte state membre si opere muzicale in defavoarea altor creatii autohtone, cum ar fi cinematografice sau dramaturgice. Intentia initiatorului ar fi mai potrivita in legatura cu societatile publice de radio si televiziune", a mai declarat Onisei.

Camera Deputatilor a adoptat tacit, in luna noiembrie, o propunere legislativa care prevede obligatia radiodifuzorilor din Romania de a rezerva operelor muzicale romanesti 40% din timpul de difuzare.

Aceasta propunere legislativa modifica Legea audiovizualului si a fost initiata de parlamentarii Raluca Turcan, Brandusa Novac (PDL), Victor Socaciu, Madalin Voicu (PSD) si Cristian Topescu (PNL).

Proiectul stipuleaza ca radifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei au obligatia sa rezerve operelor muzicale romanesti de cel putin 40% din timpul de difuzare, cu exceptia timpului consacrat informatiilor, manifestarilor sportive, jocurilor, publicitatii, precum si serviciilor de teletext si teleshopping. Acest lucru se aplica si in intervalul orar de 18.00 - 22.00 in cazul serviciilor programelor de televiziune si in intervalul orar 6.00 - 14.00 in cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonora.

Termenul de dezbatere si adoptare de 3 noiembrie a fost depasit si initiativa s-a considerat adoptata tacit.

Senatul este Camera decizionala la acest proiect.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#radio obligare muzica romaneasca, #muzica romaneasca radio, #senatori muzica romaneasca radio , #lege