Raluca Turcan: Spatiul audiovizual se degradeaza pe zi ce trece

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 09:58
4515 citiri
Raluca Turcan: Spatiul audiovizual se degradeaza pe zi ce trece

Patru parlamentari PD-L - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brandusa Novac si Doinita Chircu - au initiat un proiect de modificare a legii audiovizualului pentru ca, in emisiunile de dezbateri, numarul reprezentantilor Puterii si ai Opozitiei sa fie egal.

Raluca Turcan a explicat pentru Ziare.com ca aceasta idee a rezultat in urma unor dezbateri dintre oameni profesionisti in domeniu si raspunde unei solicitari pe care CNA-ul a avut-o. Aceea de a avea o putere mai mare de reglementare si un cadru legislativ care sa le dea parghii mai multe de interventie in audiovizual.

"Este un proiect de lege care a rezultat in urma unor dezbateri pe care le-am avut la Comisia pentru Cultura din Camera Deputatilor. La dezbaterile acestea au participat reprezentantii CNA, ai Societatii Civile, dar si jurnalisti in domeniu.

Cu totii am agreat ca spatiul audiovizual se degradeaza pe zi ce trece, ca asistam la incalcari ale drepturilor omului si incalcarea unui drept constitutional si anume dreptul la propria imagine si in acest context am agreat ca foarte multe reglementari care se regaseau in codul audiovizual, elaborat chiar de participantii la aceste dezbateri, ar trebui preluate intr-o lege tocmai pentru a da o forta mai mare de aplicare.

PD-L vrea paritate intre Putere si Opozitie la TV - Vezi reactia PNL si PSD

Deci nu este ideea mea sau a colegilor mei, oameni politici, ci este o idee rezultata in urma unor dezbateri dintre oameni profesionisti in domeniu si de asemenea raspunde si unei solicitari pe care CNA-ul a avut-o, de a avea o putere mai mare de reglementare si un cadru legislativ care sa le dea parghii mai multe de interventie in audiovizual", a declarat Raluca Turcan pentru Ziare.com.

Presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor a subliniat ca acest proiect de lege va trece doar daca politicienii vor considera ca este important sa existe un spatiu audiovizual de calitate, cu emisiuni care sa respecte si Constitutia dar si dreptul la informare corecta si de calitate.

"Eu am preluat asa cum am spus solicitarile specialistilor in domeniu. Daca politicienii vor considera ca este important sa avem un spatiu audiovizual de calitate, cu emisiuni care sa respecte si Constitutia, dar si dreptul la informare corecta si de calitate, atunci probabil ca vor accepta acest proiect de lege.

Daca vor dori in continuare sa asistam la incalcari repetate ale drepturilor individuale, atunci vom ramane in continuare cu o institutie CNA fara parghii, cu o institutie in care votul este politic pentru ca numirile se fac in acest moment prin Parlament si la propunerea diferitelor partide politice si cu o institutie care chiar daca are un cod, nu poate sa il aplice de cele mai multe ori tocmai pentru ca se ajunge la acest vot politic.

De altfel, asa cum am spus, legea aceasta vine in ajutorul lor si raspunde unei plangeri pe care ei au avut-o, ca au codul dar nu il pot aplica. Si atunci noi am decis sa venim in ajutor, sa facem un proiect de lege prin care sa preluam codul facut de specialisti si vom putea in felul acesta sa oferim un cadru legal cu mai multe prevederi care sa poata sa fie aplicate", a mai declarat Raluca Turcan pentru Ziare.com.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Raluca Turcan paritate CNA, #paritate Putere Opozitie CNA, #partide dezbateri TV, #reguli noi audovizual , #lege