Senatul a adoptat legea care actualizeaza conceptul de terorism

Luni, 05 Martie 2018, ora 19:12
4898 citiri
Senatul a adoptat legea care actualizeaza conceptul de terorism
Foto: Facebook/Senatul Romaniei

Senatul a adoptat, in sedinta de luni, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, care actualizeaza conceptul de terorism, in care se motiveaza ca principalele surse de risc terorist la adresa Romaniei sunt externe.

Senatul a adoptat proiectul, in calitate de prima Camera Sesizata, cu 95 de voturi "pentru" si unul impotriva.

Propunerea legislativa este asumata de parlamentarii membri sau fosti membri ai Comisiei SRI si are ca motivare faptul ca "evaluarea amenintarii teroriste la adresa Romaniei a evidentiat o schimbare de paradigma prin trecerea de la o amenintare generica la una punctuala".

Proiectul legislativ este initiat de parlamentarii liberali Ioan Chirtes, Marcel Vela si Cezar Preda, de parlamentarii PSD - Adrian Tutuianu, Doina Federovici, Radu Babus si Horia Nasra, de deputatul ALDE - Marian Cucsa, si de fostul senator UDMR, Verestoy Attila (intre timp decedat).

"Principalele surse de risc terorist la adresa securitatii Romaniei sunt de natura externa (...) Teritoriul national reprezinta preponderent un loc de tranzit sau de refugiu, aflat in atentia strainilor originari din state ale Orientului Mijlociu extins si Afganistan sau Pakistan", se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.

Actualizarea conceptului de terorism

Potrivit definitiei propuse, "terorismul reprezinta acele actiuni, inactiuni, precum si amenintari cu privire la acestea, care prezinta pericol public, afecteaza viata, integritatea corporala sau sanatatea oamenilor, ansamblul relatiilor sociale, factorii materiali, relatiile internationale ale statelor, securitatea nationala sau internationala, sunt motivate politic, religios sau ideologic".

Scopurile actiunilor teroriste definite de proiectul legislativ sunt: "intimidarea populatiei sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic; constrangerea unei autoritati publice ori organizatii internationale sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui anumit act; destabilizarea grava sau distrugerea structurilor police fundamentale, constitutionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizatii internationale".

Pe de alta parte, propunerea legislativa are in vedere responsabilizarea statului roman pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de masurile intreprinse de autoritatile publice ce au responsabilitati in gestionarea crizei teroriste, precum si actualizarea responsabilitatilor ce revin autoritatilor publice, peroanelor juridice sau fizice de drept public si privat.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul iminentei sau producerii unui act terorist pe teritoriul tarii, la propunerea directorului SRI, CSAT sa poata emite o hotarare privind declararea situatiei de criza terorista.

In acest caz se activeaza Centrul National de Actiune Antiterorista, care este o structura interinstitutionala, subordonata direct CSAT. Seful CNAA se numeste dintre prim-adjunctul sau adjunctii directorului SRI, la propunerea directorului SRI, se specifica in propunerea legislativa.

In propunerea legislativa se stipuleaza expres ca "autoritatea nationala in domeniul insotitorilor inarmati la bordul aeronavelor si schimbului de informatii necesar in sustinerea activitatii acestora este SRI", care "asigura dispunerea si coordonarea insotitorilor inarmati la bordul aeronavelor".

Totodata, proiectul prevede incriminarea in mod expres a faptelor referitoare la participarea intr-un grup in scopul comiterii de acte teroriste, dobandirea de pregatire in scopuri teroriste, deplasarea in strainatate in scopuri teroriste, finantarea deplasarii in strainatate in scopuri teroriste, organizarea sau facilitarea in orice alt mod a deplasarii in strainatate in scopuri teroriste, precum si terorismul in domeniul nuclear.

Propunerea legislativa prevede ca "alarmarea fara un motiv intemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specilizate pentru a interveni in caz de pericol, a organelor cu atributii in domeniul sigurantei nationale sau de mentinere a ordinii publice, cu privire la savarsirea unui act de terorism constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la un an la 3 ani sau cu amenda".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lege concept terorism , #lege