Ziare.com

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

de Redactia Ziare.com
Marti, 02 Februarie 2016, ora 08:53

   

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii solicita ministrului Justitiei sa suspende pe o perioada de trei luni prevederea legala care permite reducerea cu 30 de zile a pedepsei cu inchisoarea pentru realizarea de lucrari stiintifice si inventii.

Intr-un punct de vedere transmis Ziare.com, UNJR apreciaza ca abuzul de lege in privinta "lucrarilor stiintifice" trebuie oprit imediat, dar considera ca abrogarea ar crea o noua discriminare.

Cele trei luni, apreciaza UNJR, ar da timp in care se poate finaliza "un regulament care sa includa si criterii clare si riguroase de natura a evita folosirea abuziva a acelui articol de lege."

"Concluzia se impune cu atat mai mult cu cat abrogarea vizeaza si situatia inventiilor si inovatiilor, in conditiile in care motivele ce stau la baza propunerii de abrogare nu se regasesc in cazul lor. (...) In timp ce inventiile necesita brevetare, care e un proces foarte laborios si profesionist, 'lucrarile stiintifice' sunt verificate in baza unei decizii a directorului ANRP datand din 2011, incompleta si neclara", mai sustine UNJR in punctul de vedere remis la solicitarea Ziare.com.

Judecatorii atrag atentia ca "printre condamnati se pot gasi persoane cu o activitate profesionala remarcabila, specialisti in domeniul lor de activitate - profesori, cercetatori, medici etc. Faptul ca acestia sunt condamnati in urma unor infractiuni savarsite cu intentie sau din culpa nu-i face mai putin experti in domeniul in care sunt specialisti, acestia putand in continuare aduce valoare pentru societate, in timp ce isi ispasesc o pedeapsa.

Ar fi nu doar discriminatoriu fata de condamnatii ce depun o munca fizica, ci si nelucrativ, ca potentialul intelectual al acestora sa nu fie folosit in perioada de detentie, lucrarile stiintifice, inventiile sau inovatiile fiind un produs pus la dispozitia societatii insasi. Principala cauza a abuzului in discutie este faptul ca aceasta lege, intrata in vigoare acum doi ani, nu are nici pana in prezent norme de aplicare."

UNJR considera ca in noul regulament "pot fi inserate prevederi care sa permita intr-o prima etapa verificarea faptului ca lucrarea a fost in mod efectiv si real scrisa de condamnatul insusi.

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

Intr-o a doua etapa se poate verifica caracterul stiintific al lucrarii, existand mai multe solutii la care se poate ajunge, in urma unei consultari eventual si cu Academia Romana sau Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Cu titlu de exemplu amintim avize ale unor comisii de specialitate, opiniile unor experti etc.

O astfel de abordare corespunde si standardelor europene in materie, care impun ca criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca detinutii pentru a fi eliberati conditionat trebuie sa fie explicite si clare si sa tina cont de personalitatea detinutului si pregatirea acestuia".

Propunerile formulate de UNJR sunt in concordanta cu recomandarile facute de Inspectia Judiciara in raportul care analizeaza tocmai vulnerabilitatile actualei reglementari in privinta eliberarii conditionate in baza articolului pe care Ministerul Justitiei il vrea abrogat prin OUG.

Inspectia Judiciara considera ca problemele pornesc de la lipsa regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, care trebuie sa defineasca precis caracterul stiintific al lucrarii si sa stabileasca procedura de urmat pentru a impiedica abuzul.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

George Copos a plagiat in inchisoare: A copiat si greselile din lucrarea originala!

In cateva ore, mai precis la ora 17:00, expira termenul stabilit de Ministerul Justitiei pentru incheierea dezbaterii publice in privinta proiectului de ordonanta de urgenta de abrogare a respectivei prevederi legale.

Este vorba despre litera f din art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

In expunerea de motive, Ministerul Justitiei (MJ) invoca explozia de carti din ultima vreme, un trend ascendent foarte abrupt in ultimii ani, care a condus la "un fenomen de mare amploare care numai poate fi controlat".

Ministrul Justitiei: Peste 100 de lucrari scrise in inchisoare sunt in asteptare. Abrogam legea

Fara pedepse reduse pentru scriitorii din inchisori - proiectul Ministerului Justitiei, in dezbatere publica

Potrivit datelor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in perioada 01.01.2013-21.12.2015, au fost elaborate si publicate 440 de lucrari stiintifice de catre 229 de persoane condamnate.

Prin "abuzul de acest beneficiu se ajunge la situatia in care nu se mai realizeaza scopul si functiile pedepsei private de libertate", iar "modul de aplicare a dispozitiilor legale de catre persoanele condamnate a determinat consecinte nu doar asupra regimului de executare a pedepselor, ci si a valorii operelor lucrarilor stiintifice in general, provocand o reactie puternica din partea societatii civile si a mediului academic de respingere a golirii de continut a activitatii de cercetare stiintifica", sustine ministerul.

CSM nu e de acord cu abrogarea legii privind detinutii-scriitori. Decizia a fost luata dupa dezbateri aprinse

Contre la CSM pe ordonanta care nu le mai permite detinutilor-scriitori sa fie eliberati mai devreme (Video)

Plenul CSM a decis saptamana trecuta, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere al Directiei legislatie care prevede introducerea unor criterii "obiective, echitabile si transparente" in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific si procesul de elaborare al lucrarilor in penitenciare. Prin acest vot, CSM a decis mentinerea articolului de lege controversat, spre deosebire de ministrul Justitiei, care doreste abrogarea lui.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1518 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca cel mai corect ar fi

sa nu se aplice niciodata aceasta discutabila prevedere, deoarece cei care sunt condamnati pentru diverse infractiuni nu sunt condamnati pentru ca NU AU SCRIS CARTI. Au furat, au ucis, au talharit, sunt diverse motive pentru care sunt in spatele gratiilor, dar in nici un caz nu au fost comdamnati ca nu au scris carti si acum isi repara greseala. Pot scrie o carte, stiu, vor, sa scrie, sa-si publice Opera si sa primeasca apoi ceea ce li se cuvine, drepturi de autor, Diplome, Medalii, pe care eventual le vor primi, este dreptul lor. Dar gainaria asta ca pana la infractiune nu ai deschis in viata ta o carte si apoi, dintr-o data la incarcerare ai devenit superdestept, superinformat, superinvatat este batator la ochi. In Puscarie corect este sa fie tratati toti detinutii in mod egal. Si ceea ce se poate aplica in mod egal ar fi MUNCA NECALIFICATA, ca asta o poate presta oricine. Celelalte feluri de munci, cele calificate adica, care necesita o anumita pregatire profesionala nu pot fi prestate de oricine. Ca este omul chirurg de exempu, da, e foarte bine insa el poate manui si lopata nu doar bisturiul. Pe cand cel necalificat nu poate manui bisturiul, deci egalitatea nu se poate realiza in sus, ci in jos.

 

Va e frica

sunt carti pe care nu le puteti cenzura si va e frica sa nu cumva prin una din carti sa apara ceva contra mafiei politice , vre-un adevar care v-ar putea pune intre spada si perete

Intr-adevar,

ganditi profund. Cred ca o solutie pe care dumneavoastra ati agrea-o ar fi sa bagam in puscarie pe oricine stie cate ceva despre Mafie. Cum ar fi intregul DNA de exemplu. Si ar fi de acord cu asta si Oprea-Ponta-Tariceanu.

UNJR a vorbit drept ! Asta e o bucurie pentru tot neamul !

Cind Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania exprima o astfel de opinie, care e dincolo de orice dubiu, fiind astfel implacabila, in tot neamul nostru ar trebui sa se exprime bucuria !

UNJR a vorbit !

A pus solutia dreapta pe masa, intr-un mod implacabil !

UNJR a vorbit drept ! Asta ar trebui sa fie o bucurie !

Cum sa nu fie o bucurie cind vezi institutii care se curata de dubii , dorind sa fie deasupra lor ?

 

Mai exista asa ceva in alte tari ? Nu.

Iar d-na ministru Raluca Pruna exact pe asta mizeaza in argumentatia dinsei de-a abroga prevederea: un studiu de drept comparat spune ca niciunde nu exista o prevedere similara.

Eu i-as intreba pe onoratii judecatori din UNJR daca cred ca, pe vremuri, renumitul interlop american Al Capone n-ar fi reusit sa se foloseasca viclean din puscarie de o prevedere similara, cu toate masurile de siguranta pe care dinsii inteleg ca vor sa le propuna ptr a mentine in vigoare prevederea ? Ba bine ca nu ! Si tocmai de aceea legiuitorul american n-a dat o astfel de posibilitate condamnatului, ptr ca exista indivizi deosebit de versati, care pe baza credulitatii celor care ii inconjoara sa gaseasca portite de scapare.

Vorbim de concepte: puscaria nu e locul in care sa-ti arati parerea de rau ptr faptele care te-au adus in postura respectiva, vei avea tot timpul necesar sa faci acest lucru dupa eliberare si sa dovedesti societatii careia ii apartii ca te-ai corijat. Altfel, daca facem din inchisoare o intrecere "care se poate cai mai mult", inseamna ca facem loc vicleniei si lacrimilor de crocodil.

Cred c-ar trebui inglobati in dezbaterea publica pe subiect si psihologi, poate psihiatri, care sa verbalizeze stiintific un feeling pe care il am, anume: e putin probabil ca din inchisori sa poata izvori lucrari stiintifice, nici macar din partea unor academicieni-puscariasi, din simplul motiv al inexistentei ambientului necesar fauririi unor asemenea lucrari. Ptr ca trezirea e la 5-6 dimineata, ptr ca lumea se buluceste la spalator, ptr ca repede-repejor trebuie mers la gimnastica de dimineata, ptr ca la prinz daca nu e fasole, atunci e varza, iar daca nu e varza, atunci sint cartofi, dupa care ciclul se reia, ptr ca privind din celula inspre afara vezi vergelele din geam, ptr ca seara trebuie sa nu uiti sa acoperi gaura din WC-ul turcesc cu o sticla pet, ca sa nu intre peste noapte sobolanii in celula, etc, etc. Il vedeti de ex. pe maestrul Andrei Plesu putind scrie lucrari stiintifice intr-un asemenea ambient ? Eu nu, iar daca sintem sinceri cu noi insine, vom recunoaste ca sint extrem de putine cazuri de oameni care pot face acest lucru. Si-atunci ptr acestia trebuie mentinut un sistem care inteleg ca va deveni mult mai stufos, ptr a garanta prin ricoseu caracterul stiinfitic al lucrarii scrise ? Da ? E in van. E ca si cind cineva ar sustine ca la bombardamente sint loviti doar militarii inamici, civilii nevinovati scapind toti pina la unul. Societatea nu va intra in vrie ptr faptul ca 1-2 lucrari realmente stiintifice nu apar pe perioada detentiei individului in cauza, ci ulterior, dupa eliberarea sa.

O spun din nou: Laura Stefan isi incheia interviul dat pe acest subiect in ianuarie curent cotidianului britanic The Guardian cu fraza: "This system is unmanageable for Romania right now. If you can’t manage it, don’t have it / Acest sistem este de negestionat pentru Romania acestor ani. Daca nu-l poti gestiona, nu-l mentine."

 

asociatii astia sunt juristii lu' peshte care habar nu au de un....

...principiu de drept constitutional si anume acela ca un ministru NU POATE suspenda nici pentru o fractiune de secunda aplicarea unei legi organice votata de palavramentul mioritic.
buna, rea, palavramentarii trebuie sa ne scape de legea cea rea cu dedicatie pentru anumiti indivizi sus-pusi ca sa-i scape de spalatul cu apa rece de la al puscariei dush.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor