Sotii batausi, dati afara din casa - legea a trecut de Parlament

Marti, 28 Februarie 2012, ora 17:00
6307 citiri
Sotii batausi, dati afara din casa - legea a trecut de Parlament
Foto: Arhiva

Femeile agresate vor putea solicita evacuarea sotilor batausi din casa. De asemenea, agresorul va putea fi obligat sa isi despagubeasca victima si va fi amendat in cazul in care mai intra in contact cu aceasta.

Proiectul de modificare a legii de combatere a violentei in familie, initiat de deputatul PDL Petru Movila, a trecut, marti, de Parlament, cu 166 de voturi "pentru", Camera Deputatilor fiind for decizional.

"Este un succes al colaborarii intre societatea civila si clasa politica. Acest demers legislativ a fost initiat in urma consultarilor cu reprezentantii Centrului de Mediere si Securitate Comunitara Iasi si ai altor ONG-ri. (...)

Noua lege aduce astfel doua modificari esentiale in acest sens: victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si un ordin de restrictie fata de agresor. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele tarii in maxim 30 de zile si, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, va intra in vigoare", transmite deputatul Petru Movila intr-un comunicat remis Ziare.com.

Sotii batausi, dati afara din casa. Vezi ce alte sanctiuni vor primi agresorii

Vorbim de violenta domestica atunci cand o persoana incearca sa controleze si sa-si impuna puterea asupra partenerului sau intr-o relatie intima, iar acest abuz poate fi fizic, emotional ori abuz financiar.

In cazul unei agresiuni in familie, victima poate sa fie sotie, copil, frate, dar si parinti.

Ce sanctiuni primeste agresorul

Potrivit legii, victima are dreptul sa se adreseze instantei si sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna.

De asemenea, instanta poate sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.

Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minimum 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic sau corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi doi ani, se mai arata in lege.

De asemenea, legea prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost ori refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.

Semnarea documentului de catre presedintele Traian Basescu este ultimul pas pentru ca documentul sa devina lege.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#soti batauti sanctiuni, #soti bataie femei agresate, #victime violenta domestica lege , #lege