Specialisti ai CSM trag un semnal de alarma: Legea gratierii ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 12:25
8227 citiri
Specialisti ai CSM trag un semnal de alarma: Legea gratierii ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea gratierii a fost trimisa de Guvernul Grindeanu sub forma de proiect la Parlament, unde a intrat in dezbatere. Specialistii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustin ca ea are mai multe vulnerabilitati.

Astfel, intr-o nota interna intocmita de Directia legislatie, documentare si contencios a CSM se arata, printre altele, ca gratierea pedepselor de pana la 5 ani, prevazuta in proiectul de lege, ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi, in special a recidivistilor, lucru care ar putea induce un sentiment de insecuritate in randul populatiei, informeaza Digi24.

Citeste mai multe despre Proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate elaborat de Guvernul Grindeanu si inregistrat la Senat si vezi cum au debutat dezbaterile in Senat: Magistratii vad probleme mari si incalcari ale Codului Penal.

De asemenea, juristii CSM au semne de intrebare si cu privire la gratierea la jumatate a pedepselor pe cazuri sociale, ei apreciind ca ar trebui explicate mai bine restrictiile referitoare la unicii intretinatori ai familiei.

Astfel, dispozitiile art. 2 sunt considerate imprecise prin felul in care sunt formulate si pot da nastere unor interpretari diferite in practiva instantelor. Concret, art. 2 propune gratieri partiale pentru femeile insarcinate si persoanele care sunt unic intretinator de familie si au in intretinere minori de pana la 14 ani, fara a mentiona daca sunt vizate si persoanele care au pedepse mai mari de cinci ani, scrie Mediafax.

"In lipsa unei precizari in cuprinsul art. 2 in sensul ca acest articol vizeaza pedepsele a caror durata este mai mare de cinci ani, s-ar putea ajunge la concluzia ca art. 2 are caracterul unei norme speciale care s-ar aplica in ipotezele prevazute in textul acestui articol.

Intr-o asemenea interpretare s-ar putea ajunge intr-o situatie absurda, in care persoanele care se afla in situatiile special enumerate la art. 2 si carora le-au fost aplicate pedepse mai mici de cinci ani sa beneficieze de reducerea pedepsei doar cu jumatate, creandu-li-se astfel o situatie mai grea decat persoanelor in privinta carora nu sunt incidente motivele umanitare mentionate", se arata in document.

De asemenea, in nota se mai arata ca sintagma "persoane care sunt unic intretinator de familie" va genera serioase disfunctionalitati in aplicarea actului normativ, deoarece ar fi nevoie de prezentarea unor dovezi in acest sens, iar decizia asupra aplicarii unei eventuale gratieri trebuie sa fie luata de urgenta. Prin urmare, sintagma ar trebui definita in cuprinsul actului normativ.

O alta neclaritate este legata de gratierea pedepselor cu suspendare sub supraveghere, care dispare din Codul Penal.

In ceea ce priveste faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora in calitate de coautor, instigator sau complice, specialistii citati apreciaza ca "este necesar sa se precizeze expres daca exceptiile enumerate in articolul 5 includ si forma tentata a infractiunilor respective."

Nota intocmita de Directia legislatie va fi luata in discutie de plenul CSM saptamana viitoare, acesta urmand sa dea un aviz consultativ pentru parlamentari.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#legea gratierii CSM , #lege
Comentarii