Ziare.com

Specialisti ai CSM trag un semnal de alarma: Legea gratierii ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 12:25

   

Specialisti ai CSM trag un semnal de alarma: Legea gratierii ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi
Legea gratierii a fost trimisa de Guvernul Grindeanu sub forma de proiect la Parlament, unde a intrat in dezbatere. Specialistii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustin ca ea are mai multe vulnerabilitati.

Astfel, intr-o nota interna intocmita de Directia legislatie, documentare si contencios a CSM se arata, printre altele, ca gratierea pedepselor de pana la 5 ani, prevazuta in proiectul de lege, ar putea duce si la eliberarea unor infractori periculosi, in special a recidivistilor, lucru care ar putea induce un sentiment de insecuritate in randul populatiei, informeaza Digi24.

Citeste mai multe despre Proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate elaborat de Guvernul Grindeanu si inregistrat la Senat si vezi cum au debutat dezbaterile in Senat: Magistratii vad probleme mari si incalcari ale Codului Penal.

De asemenea, juristii CSM au semne de intrebare si cu privire la gratierea la jumatate a pedepselor pe cazuri sociale, ei apreciind ca ar trebui explicate mai bine restrictiile referitoare la unicii intretinatori ai familiei.

Astfel, dispozitiile art. 2 sunt considerate imprecise prin felul in care sunt formulate si pot da nastere unor interpretari diferite in practiva instantelor. Concret, art. 2 propune gratieri partiale pentru femeile insarcinate si persoanele care sunt unic intretinator de familie si au in intretinere minori de pana la 14 ani, fara a mentiona daca sunt vizate si persoanele care au pedepse mai mari de cinci ani, scrie Mediafax.

"In lipsa unei precizari in cuprinsul art. 2 in sensul ca acest articol vizeaza pedepsele a caror durata este mai mare de cinci ani, s-ar putea ajunge la concluzia ca art. 2 are caracterul unei norme speciale care s-ar aplica in ipotezele prevazute in textul acestui articol.

Intr-o asemenea interpretare s-ar putea ajunge intr-o situatie absurda, in care persoanele care se afla in situatiile special enumerate la art. 2 si carora le-au fost aplicate pedepse mai mici de cinci ani sa beneficieze de reducerea pedepsei doar cu jumatate, creandu-li-se astfel o situatie mai grea decat persoanelor in privinta carora nu sunt incidente motivele umanitare mentionate", se arata in document.

De asemenea, in nota se mai arata ca sintagma "persoane care sunt unic intretinator de familie" va genera serioase disfunctionalitati in aplicarea actului normativ, deoarece ar fi nevoie de prezentarea unor dovezi in acest sens, iar decizia asupra aplicarii unei eventuale gratieri trebuie sa fie luata de urgenta. Prin urmare, sintagma ar trebui definita in cuprinsul actului normativ.

O alta neclaritate este legata de gratierea pedepselor cu suspendare sub supraveghere, care dispare din Codul Penal.

In ceea ce priveste faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora in calitate de coautor, instigator sau complice, specialistii citati apreciaza ca "este necesar sa se precizeze expres daca exceptiile enumerate in articolul 5 includ si forma tentata a infractiunilor respective."

Nota intocmita de Directia legislatie va fi luata in discutie de plenul CSM saptamana viitoare, acesta urmand sa dea un aviz consultativ pentru parlamentari.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre legea gratierii CSM
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se pare ca OUG13 a fost doar "incalzirea"

Infractorii Dragnea, Tariceanu & Co nu vor renunta sub nicio forma la legea gratierii.
Este cat se poate de clar ca legea gratierii va trece prin Parlament ca prin branza si daca romanii nu ies din nou in strada (milioane de data asta, nu doar cateva sute de mii) toata mizeria umana a politicii (si nu numai) se va revarsa din nou peste societatea romaneasca.
Pt ca, odata aprobata de parlament, nici Johannis si nici CCR nu o vor putea bloca.
Singura sansa, proteste masive, uriase, in strada.

 

Dorel draKne se crede un "NORMAL" de telorman si nu o

lasa pana nu "Crapa inpicioare"!!

 

Iohannis le poate djuca planul facand gratieri individuale

Consilierii prezidentiali pot aduna, destul de rapid, toate informatiile cu cazurile care, intr-adevar, ar necesitata de aceasta clementa.

 

Interzis la Ziare.Com, ce RUȘINE!

Asta de ce nu o dați, este vorba de același CSM:
[CSM ca parte componentă a autorității judecătorești, potrivit dispozițiilor Legii fundamentale, cu rol de garant al independenței justiției, nu poate fi transformat intr-un organ consultativ al Parlamentului, autoritatea legiuitoare primară, fără a fi afectate valori constituționale precum statul de drept sau principiul separației și echilibrului puterilor in cadrul democrației constituționale. Guvernul nu are obligația constituțională sau legală de a solicita avizul CSM in alte materii decat activitatea autorității judecătorești, iar CSM nu are ablilitarea legală de a emite un astfel de aviz.
Curtea constată că adoptarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală nu a generat un conflict juridic de natură constitutională intre autoritatea executivă - Guvernul Romaniei, pe de o parte, si autoritatea judecătorească - Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte, intrucat Guvernul nu a impiedicat autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, să-si realizeze o atributie constitutională, ci a actionat intra vires, exercitand o competentă proprie conferită de prevederile art.115 din Legea fundamentală.]

Ia zi, tu, blegosule: exista conflict intre Tonta

... si Dorel Dragnea?

- Parlamentul este cea mai iubita si respectata institutie in Romania, n-asha? Parlamentul este locul unde se cuibaresc la umbra imunitatii si votului colegilor toti infractorii care au dat tunuri enorme statului.

"Legea gratierii ar putea duce si la eliberarea unor infractori

periculosi".

DA !!!

Cand te gandesti la un Draqnea, Tradiceanu sau dr Viorel, parca iti vine sa ii uiti pe Plumb, Abramburica, etc.

E periculosi tare de tot (sic).

 

Prin definitie...

..o lege a gratierii pune in libertate numai infractori. Ca ei isi pun acum problema ca infractorul x e mai putin periculos decat infractorul y, nu mai conteaza. La pedepsele care se dau in Romania, scapa aproape toti.

Legea Gratierii nu gratiaza hotii de case pe acte false, traficantii

..de copii, batausii de copii si adulti, violatorii de minori, coruptii cu Morman, criminalii, sabotorii economiei, etc! Deci, Ghinion iar!

 

Marinica...

...ia explica-ne tu cum te simti in postura de comic (involuntar) al acestui forum?
E bine?
Esti mandru?
))))

ba postacule, tu te faci ca nu pricepi, sau chiar nu pricepi ?

daca PSD n-a reusit manevra cu ordonanta 13 (felicitari "strazii", care si de data asta i-a pus cu botul pe labe pe hoti), incearca acum cu gratierea. adica, orice imbecyl vede ca PSD are un interes maxim sa elibereze din puscarie ceva oameni (ma rog, niste indivizi...)
oare pentru cine bat clopotele, Mareane ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor